Declarația aparține lui Vlad Voiculescu, fost Ministru al Sănătății și membru Biroul Național PLUS, care susține că trebuie făcute verificări pentru a se vedea dacă s-au
respectat toate procedurile în procesul de achiziție. „Cu 10 milioane de euro, operatori privați construiesc un spital în toată regula, nu pentru o activitate temporară”, a adăugat fostul ministru într-o dezbatere online desfășurată alături de Monica Berescu, președinte PLUS Iași și medicul Răzvan Socolov, candidat PLUS la Consiliul Județean Iași.
Dezbaterile online vor continua în fiecare joi a săptămânii pe pagina de Facebook a PLUS Iași.Investiția de 13,2 milioane de euro pentru achiziția unui spital modular din Turcia, care să fie amplasat în municipiul Iași în contextul pandemiei de coronavirus ridică semne de întrebare atât în ceea ce privește oportunitatea unei astfel de achiziții, cât și respectarea procedurilor legale privind achziția efectuată.
„Dacă aș fi procuror m-aș autosesiza, m-aș uita mai atent acolo. Cred că trebuie întrebați acești oameni care au fost raționamentele acestei investiții, dacă a existat o procedură. Prețul cu care s-a cumpărat acest spital modular de la Iași este prețul cu care operatori privați de servicii medicale construiesc în general un spital măricel.
Dar nu un spital modular, nu pentru activitate temporară, ci un spital în toată regula”, a precizat în intervenția online pe pagina de facebook PLUS Iași Vlad Voiculescu, fost Ministru al Sănătății și reprezentant pe zona de Sănătate în celula de criză PLUS.
Reamintim că recent Consiliul Județean Iași, în parteneriat cu Consiliul Județean Neamț au luat decizia achiziției în comun a unui spital modular în valoare de 13,2 milioane de euro. Termenul de livrare a noului spital este de maxim 20 de zile de la semnarea contractului. Furnizorul s-a obligat ca în termen de 7 zile, să instaleze, să pună în funcțiune și să obțină toate avizele necesare de la Ministerul Sănătății. . „În acest moment avem deja 6 – 7 zile de întârzieri și în plus planează și incertitudinea cu
privire la posibilitatea ca banii investiți de autoritățile locale să fie decontate din bani europeni”, a precizat în cadrul aceleiași intervenții online Monica Berescu, președinte PLUS Iași.
Opinia fostului ministru al Sănătății a fost completată și de medicul Răzvan Socolov, de la Maternitatea ”Elena Doamna” din Iași, unitate declarată în contextul actual spital COVID.
„Dacă te gândești strategic cum faci o investiție într-o structură spitalicească, mai bine faci o structură care să și rămână, căreia îi poți schimba destinația pe alte
genuri de patologii. Eu cred că la asta ar fi trebuit să se gândească strategii în Sănătate din Consiliul Județean”, a precizat medicul Răzvan Socolov, candidat PLUS Iași la Consiliul Județean Iași.
„Să sperăm că acest spital modular va deveni funcțional măcar la sfârșit de pandemie. Celelalte spitale vor prelua oricum în continuare toate celelalte cazuri. Acest spital este văzut ca un fel de filtru. Dar un spital fără personal nu este spital.
Nu știu dacă s-au gândit de unde aduc medici, echipamente. Nu poți să aduci un cort și să spui că ăla este spital”, a adăugat doctorul Răzvan Socolov.
Dezbaterea online a avut loc pe pagina de Facebook a PLUS Iași și s-a concentrat pe subiectul Sănătății și a testului pe care acest sector l-a dat în fața pandemiei de coronavirus. La dezbatere au participat: Vlad Voiculescu, membru Biroul Național PLUS și fost Ministru al Sănătății și reprezentant pe zona de Sănătate în celula de criza PLUS, Monica Berescu, președinte PLUS Iași și membru în cadrul Biroului Național PLUS, precum și medicul Răzvan Socolov, candidat PLUS la Consiliul Județean Iași.
Întregistrarea integrală a dezbaterii o puteți urmări aici: https://www.facebook.com/watch/live/?v=672559370252046&ref=watch_permalink
Dezbaterile online vor continua în fiecare joi a săptămânii și pot fi urmărite accesându-se pagina de Facebook PLUS Iași https://www.facebook.com/PLUSIasi/