Prima pagină » Actualitate » Fostul ministru al Justiției, prof. univ. dr. Tudorel Toader, în Studioul BZI LIVE: „Ţin să reamintesc că, la momentul în care eram la Justiţie, am militat pentru crearea Parchetului European”
Fostul ministru al Justiției, prof. univ. dr. Tudorel Toader, în Studioul BZI LIVE: „Ţin să reamintesc că, la momentul în care eram la Justiţie, am militat pentru crearea Parchetului European”

Fostul ministru al Justiției, prof. univ. dr. Tudorel Toader, în Studioul BZI LIVE: „Ţin să reamintesc că, la momentul în care eram la Justiţie, am militat pentru crearea Parchetului European”

25 iul. 2022, 17:18,
BZI.ro, în Actualitate

În contextul în care în Platoul BZI LIVE fostul ministru al Justiţiei, prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității Alexandru Ioan Cuza, a fost interpelat de faptul că s-a vehiculat în spațiul public precum că Laura Codruța Kovesi va candida la alegerile prezidenţiale, acesta a ţinut să reamintească un moment important din mandatul său în Guvernul României.

„Există o afirmaţie, un principiu care este corect: avem conducătorii pe care ni-i merităm, în măsura în care noi îi alegem. Vreau să vă spun că eu în calitate de ministru participăm la 27 martie 2017 la consiliul JAI. Comisar european pe justiei era Vera Iorova care avea în portofoliu înfiinţarea unui Parchet European. Ţările membre erau oarecum rezervate în a da drumul la această instituţie. Nu poţi să ai uninamitate, dar după regulile uniunii ca să continui negocierile îţi trebuie ca un număr de 9 ţări să fie de acord. Un număr de 8 ţări au fost de acord pentru a continua dezabaterile. Eu am zis că în începuturile carierii mele am fost procuror, atunci în România aveam 3 judecători europeni. Justiţia Europeană nu are numai latura civilă ci şi penală. Eu în numele statului român am votat pentru. Am devenit al nouălea stat şi am dat drumul la cooperarea consolidată. Tot în timpul mandatului a fost adoptat şi regulamentul de organizare şi de funcţionare a Parchetului European. Pot spune, pe dovezi, că am contribuit la infiinantare şi funcţionare a Parchetului European. În competita pentru prezidenţiale se poate înscrie oricine dintre cei care au vocaţie. Românii în cunoştinţă de cauză şi cu voinţa liberă exprimată vor decide. Vom trăi şi vom vedea”, a transmis prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC Iași, în exclusivitate pentru BZI LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *