Prima pagină » National » Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, dezvăluie cine sunt adevărații beneficiari ai scumpirii energiei
Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, dezvăluie cine sunt adevărații beneficiari ai scumpirii energiei

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, dezvăluie cine sunt adevărații beneficiari ai scumpirii energiei

23 aug. 2021, 11:20,
George Cristian în National

În ultimele luni în România, preţul energiei a atins cote record chiar şi pentru Uniunea Europeană. Vorbim că facturile românilor au crescut considerabil iar Guvernul a menționat că va aplica legea consumatorului vulnerabil. Totuși, un fost ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a vorbi pentru Ziarul Financiar despre cei care sunt adevărații beneficiari ai scumpirii energiei.

Fostul ministru care este membru în Institutul Eurpean pentru Tehnologie și Inovare consideră că adevăratul beneficiar este chiar compania de stat.

Companiile de stat sunt şcoli de pregătire de cadre pentru activul de partid, susține Răzvan Nicolescu

Prezent în cadrul unui interviu la un ziar naţional, Răzvan Nicolescu, fost ministru el Energiei susţine că cei care beneficează din plin de costurile istorice la energie sunt cei din clientela politică. În contextul în care 80% din capacitatea de producţie locală se află în mâinile companiilor de stat, implicit a Guvernului, Nicolescu menţionează că actuala creștere a certificatelor CO2 înseamnă mai mult profit:

„Ceea ce fac companiile de stat este doar să beneficieze de creşterea de preţ la energie electrică. Scumpirea certificatelor de emisii de CO2, creşterea cererii au creat contextul acestor scumpiri, dar companiile de stat se bucură de aceste preţuri şi de investiţii deja amortizate în contabilitate. Cele două combinate înseamnă profit“, a declarat Nicolescu, în cadrul ZF Live.

Media de preţ pentru luna trecută a fost de 94 de euro pe MWh, nivel istoric, în creştere cu aproape 70% faţă de media începutului de an. În acest timp, Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, avea anul trecut un cost de circa 103 lei/MWh (21 de euro), iar Nuclearelectrica genera energie la 180 de lei pe MWh (37 de euro).

„La capitolul investiţii, companiile de stat sunt complet lipsite de viziune. Nu există voinţă. Cei care le conduc doresc să îşi pună oamenii în funcţii. Companiile de stat sunt nişte şcoli de pregătire de cadre pentru activul de partid de la putere, indiferent de partid.“

Dan Vîlceanu, ministrul de Finanțe a dat vina, pentru scumpirea energiei, pe certificatele CO2

Recent, într-un interviu acordat imediat după numirea în funcţia de ministru de Finanțe, Dan Vîlceanu a declarat faptul că actualul preț energiei este dat de scumpirea certificatelor CO2

„Să știți că prețul la energie, cel puțin în România, este foarte mult influențat de faptul că avem o componentă importantă pe cărbune. Certificatul de CO2, obligatoriu pentru cei care produc energie poluantă, a crescut foarte mult. Cred că s-a dublat dacă nu mai mult în ultimul an. Și atunci asta a influențat foarte mult prețul pe piața românească. Dar eu cred că a fost doar un puseu, cred că va reveni, pentru că în Europa prețurile nu sunt atât de mari”, a declarat Dan Vîlceanu, în prima zi de mandat la Ministerul Finanțelor Publice.

Pe de altă parte, actualul ministru al Energiei a anunţat faptul că se va implementa legea care se referă la protecţia consumatorului vulnerabil:

„Ceea ce am spus în urmă cu două săptămâni că devansarea termenului de intrare în vigoare a consumatorului vulnerabil trebuie să se întâmple și acest lucru îl vom face începând cu 1 septembrie în Parlament și protecția consumatorului vulnerabil al celor care au cu adevărat nevoie de protecție. Este o prioritate pentru noi și o vom face”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`