Prima pagină » Eveniment-Social » Fostul Ministru al Educației Mircea Miclea este prezent la UMF Iași în cadrul unei conferințe – FOTO, LIVE VIDEO

Fostul Ministru al Educației Mircea Miclea este prezent la UMF Iași în cadrul unei conferințe – FOTO, LIVE VIDEO

31 oct. 2023, 14:13, 1 ,
în Eveniment-Social

În seria invitaților la Conferințele Culturale «Grigore T. Popa» organizate de Universitate, lectorul din această lună este prof. univ. dr. Mircea Miclea, profesor universitar la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, fondatorul școlii cognitive în psihologia românească și fost ministru al Educației.

Prof. Mircea Miclea va susține conferința „Vulnerabilități psihologice universitare” astăzi, 31 octombrie, de la ora 14.00, în Aula „George Emil Palade” a UMF Iași.

„De-a lungul anilor am avut invitați de prestigiu din diferite domenii pentru a ne dărui gânduri, idei și perspective. Ma bucur ca astăzi îl avem invitat pe dl prof Mircea Mihnea, un nume cunoscut nu doar in mediul academic”, a declarat rectorul UMF,Viorel Scripcariu.

„Mă simt onorat că am fost invitat în cadrul UMF. Am un respect deosebit pentru ce înseamnă Iasul. Va propun astăzi un exercițiu de auto reflexie, tema de astăzi este despre Vulenrabilitatea psihologică universitară.

Am identificat șase formațiuni comportamentale care își pot pune amprenta pe noi. Prima este Narcisimul universitar, și se referă la considerarea excesivă a egoului propriu în defavoarea celorlalți. Trăim în instituții protejate care nu suferă asprimea realului.

În raport cu acest mediu, ego-ul se poate inflama, se poate hipertrofia, se poate proiecta pe instituții.

A doua formațiune o numesc retorită. Acesta este un termen pe care eu l-am construit și îndeamnă capacitatea de a susține un discurs. Ajungem aici la excesul de argumentare, datorită interacțiunii unui nou tip de mediu.

A treia este indiferentismul, de la indiferență. De unde avem noi asta? Ne uităm la mediul în care noi ne exercităm profesia și ne putem da seama.

A patra formațiune o numesc gloriolă. Înseamnă un fel de glorie pe care ți-o extragi din reușite mărunte.  Crezi că ești mult mai important decât ești, această vulnerabilitate vine din faptul că o perioadă lungă de timp noi avem relații asimetrice cu clienţii noștri.

A cincea vulnerabilitate o numesc riscofobie. Acest termen se utilizează în finanțe și se împarte în 2 categorii, riscofobi și riscofibi.
Universitarii sunt riscofobi.

Ultima formațiune pe care am identificat o o numesc multifenir. Termenul este preluat de la un psiholog foarte interesant, și spunea că trăim o lume în care sunt atât de multe moduri de a trăi încât în contact cu aste moduri ne dezvoltăm multe identităţi care nu sunt alineate”, a spus Mircea Miclea.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`