Un dialog savuros, interesant, riguros și actual alături de universitarul Nicolae N. Hurduc, fostul ministru al Cercetării și Inovării din România. Domnia sa este decanul Facultatii de Inginerie Chimica si Protectia Mediului Cristofor Simionescu din cadrul Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iași. Urmăriți, pe Platformele BZI sau BZI LIVE respectiv YouTube luni, 25 noiembrie 2019, de la ora 15.00.
Luni, 25 noiembrie 2019, la ora 15.00, invitat special în lumina reflectoarelor Studioului BZI LIVE a fost prezent fostul ministru al Cercetării și Inovării din România. Acesta este unul dintre cei mai interesanţi decani din cadrul unei facultăţi ce este membră importanta a comunităţii academice din cadrul Universităţii Tehnice (TUIASI) Gheorghe Asachi din Iaşi!
O analiză la rece a realităților din zona de Cercetare și Inovare a României
Este vorba de prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc – Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului, cercetător şi cadru didactic implicat în domenii esenţiale pentru societatea contemporană. Acesta a fost invitat, în exclusivitate la o emisiune BZI LIVE, de impact și interes național. Domnia sa a făcut o analiză a mandatului de peste un an pe care la ocupat pe acest portofoliu esențial.
„E necesar un buget mai mare pentru Cercetare”
De reamintit că, în momentul numirii sale pentru această funcţie, universitarul a mărturisit că știa ce muncă şi-a asumat şi că a sperat să convingă autorităţile responsabile în a înveşti mai mult pe aceste zone fundamentale pentru ţară. „Eu cunosc problemele din sistem şi nu voi încerca decât să muncesc pe această zonă. Repet, ştiu despre ce este vorba şi voi încerca să-i conving pe factorii decizionali să aloce un buget mai mare Cercetării din România. Sper să şi reuşesc. Ştiu că nu va fi uşor, dar eu voi face totul pentru că subfinantarea acestui domeniu din ultimul timp să nu mai fie la fel”, arata, la preluarea mandatului, profesorul Hurduc. Cât a reușit și ce s-a întâmplat cât a fost ministru a prezentat în emisiunea BZI LIVE.
„România are POTENȚIAL uriaş de Cercetare și Inovare”
Pe de altă parte, universitarul arata că România are potenţial uriaș de Cercetare-Inovare! „Nu o spun doar eu, ci şi Agenţia Bloomberg, care întocmeşte anual un clasament al ţărilor, din punct de vedere al capacităţii de Inovare. Şi iată că, în 2018, România urca nu mai puţin de şase locuri, devansând nu numai majoritatea ţărilor din Europa de Est, dar şi unele ţări mai puternic dezvoltate decât noi, cum ar fi Spania, Portugalia etc. România, în ciuda unui buget nu foarte generos alocat Cercetării, ocupa în anul 2018 locul 29 la nivel mondial, fiind foarte aproape de Rusia, Cehia sau Polonia. Tot respectul faţă de cei 15.000 de cercetători care se încăpăţânează să menţină România pe poziţii onorante la nivel mondial! Poate că ar trebui menţionat şi faptul că, Statele Unite ale Americii – SUA a ocupat doar locul 11, în anul 2017, fiind pentru prima dată când nu s-a poziţionat în Top ZECE! În urmă cu cinci ani, SUA se clasă pe locul al III-lea în acest clasament”, reliefa, în calitate de ministru, Hurduc.
„Reforma pe zona universitară românească a fost ratată”
Pe de altă parte, chiar înainte de a deveni ministru al Cercetării și Inovării, profesorul Hurduc arata în Studioul BZI LIVE că, din păcate, reforma pe zona universitară românească a fost ratată. „Aceasta se putea face, iar atunci sistemul era pregătit, în jurul anului 2006, moment în care ministrul Educaţiei Naţionale a fost domnul Miclea. Chiar am fost unul dintre oamenii din mediul academic care a fost implicat în elaborarea principiilor care au stat la baza Legii Educaţiei Naţionale, cu numărul 1 din 2011… Din păcate, acel moment a fost ratat, iar acum ne aflam într-un impas şi trebuie să facem ceva pentru a schimba starea de fapt. Vreau să vă spun că ne lipseşte resursa umană din facultăţi. Tinerii foarte buni aleg să plece în străinătate sau în mediul privat deoarece sunt cu mult mai motivaţi financiar şi au mai mult timp liber pentru ei şi familie. Cariera didactică şi cea de cercetare cere multe sacrificii, să lucrezi inclusiv sâmbăta şi duminică şi câte 12 ore pe zi. Apoi, chiar dacă am decide astăzi să investim şase la sută din PIB în Educaţie, tot ne-ar trebui intre şapte şi zece ani să ne apropiem de sistemele educaţionale din Vestul Europei sau de peste Ocean”, arata prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc.
Membru al Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară
Decan al Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI), Hurduc este și membru al Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), fiind unul dintre cei trei reprezentanți ai României de acolo. Născut la 28 mai 1956, în Iaşi, Nicolae Hurduc este doctor în Chimie al Universităţii Tehnice „Ghe. Asachi“ din IAŞI. Anii trecuţi, Asociaţia „Ad Astra” l-a inclus în topul primilor 200 de romani ale căror cercetări sunt recunoscute pe plan internaţional! Are numeroase cărţi publicate, zeci articole de specialitate scrise, aproximativ 300 de conferinţe şi comunicări ştiinţifice susţinute în ţară şi în străinătate, numeroasele stagii efectuate în universităţi prestigioase din lume şi calitatea de membru în multe societăţi ştiinţifice internaţionale!
Implicat şi într-un proiect de cercetare comun cu Comisariatul de Energie Atomică din Franţa
Activează în spectaculoasele domenii ale cercetării precum al polimerilor termo şi foto-sensibili, care pot fi aplicaţi în cercetările biomedicale. E vorba de imobilizare şi eliberare controlată de medicamente, nanomanipulare de biomolecule (ADN sau proteine). A doua direcţie de aplicabilitate este stocarea energiei solare şi identificarea produşilor chimici PERICULOŞI. A fost implicat şi într-un proiect de cercetare comun cu Comisariatul de Energie Atomică din Franţa. Un alt proiect reprezentativ pentru acesta a fost cel cu Universitatea Paris VI – Franţa, în domeniul materialelor cu organizare supramoleculară!