Florian Coldea, fostul prim-adjunct al SRI, aduce acuzații grave împotriva procuroarei DNA Mihaela Iorga Moraru, pe care o acuză de lipsă de imparțialitate și de manipulare a probelor în afara cadrului legal. Coldea susține că aceasta a contribuit la alimentarea unei „mașinării de propagandă mediatică” împotriva sa, folosind informații din anchetă pentru a crea iluzia unor presupuse fapte ilegale.
Într-un comunicat amplu, transmis prin avocații săi, Coldea reclamă că ancheta în care este cercetat pentru trafic de influență și spălare de bani ar fi fost viciată de subiectivismul și partizanatul procuroarei. El afirmă că investigația se bazează aproape exclusiv pe declarațiile unui martor denunțător, Cătălin Hideg, condamnat anterior pentru fraudă cu fonduri europene.
Contextul și acuzațiile detaliate
Potrivit lui Coldea, denunțul lui Hideg – omul de afaceri care a declarat că fostul oficial SRI i-ar fi cerut 600.000 de euro pentru „optimizarea” unui dosar de corupție – este fals, iar probele video și audio incluse în dosar ar fi fost trunchiate sau manipulate. Mai mult, Coldea consideră că ancheta DNA este sprijinită de interese politice și de moguli media precum Sebastian Ghiță (România TV) sau Dan Voiculescu (Antena 3), despre care susține că au orchestrat o campanie agresivă împotriva sa.
În plus, fostul adjunct SRI subliniază că, în ciuda plângerilor depuse de el, DNA nu a luat nicio măsură pentru a analiza contradicțiile din declarațiile denunțătorului. Mai mult, acesta ar fi fost protejat și credibilizat de procurorul de caz, în ciuda istoricului său penal și a mărturiilor contradictorii.
Florian Coldea a detaliat că, timp de peste opt luni, DNA a ignorat probe esențiale furnizate de apărare și a întârziat audierea martorilor-cheie. Totodată, acesta a evidențiat că transcrierile înregistrărilor folosite ca probe în dosar conțin „erori materiale grave”, menționând că aceste nereguli au fost admise inclusiv de procuror, fără ca responsabilitatea pentru ele să fie clarificată.
Coldea a făcut apel la Inspecția Judiciară și a subliniat că sistemul de justiție din România riscă să fie subminat de abuzuri și influențe externe. „Independența magistraților este esențială într-un stat democratic. Dar abaterile evidente, precum cele din cazul meu, creează o percepție publică periculoasă că oricine poate deveni victima unor abuzuri”, a declarat fostul oficial SRI.
Legături politice și implicații internaționale
În comunicatul său, Coldea a sugerat că atacurile la adresa sa sunt parte dintr-un plan mai amplu, orchestrat de grupuri politice și economice care contestă orientarea euro-atlantică a României. El a avertizat că aceste demersuri ar putea fi exploatate de actori ostili intereselor naționale și parteneriatelor strategice ale țării.
Totodată, Coldea a făcut referire la campania electorală din 2024, subliniind că trusturi media implicate în dosar ar avea interese politice clare, sprijinind candidați sau formațiuni ostile valorilor democratice occidentale.
Dosarul rămâne în centrul unei controverse uriașe, iar declarațiile lui Coldea ridică întrebări serioase despre transparența și imparțialitatea sistemului de justiție din România. Cu acuzații de manipulare a probelor, influențe mediatice și politice, și o anchetă care pare blocată, acest caz este departe de a fi încheiat.
În timp ce Coldea cere ca adevărul să iasă la iveală și justiția să fie făcută, rămâne de văzut dacă ancheta va reuși să rezolve acest puzzle complicat, fără a lăsa impresia că drepturile fundamentale au fost sacrificate pe altarul intereselor obscure.
Haida, de. Ti-a venit randul? Dar cand era cucuveaua la butoane, cum era dna-ul?