Fostul mare fotbalist de la Poli Iași, Vasile Simionaș, va deveni cetățean de onoare al municipiului, după ce un proiect de hotărâre în acest sens va fi supus la vot de către consilierii locali
Vasile Simionaș este o figură emblematică a fotbalului ieșean, fiind unul dintre cei mai mari jucători care au evoluat la echipa din Copou. Ajuns la vârsta de 74 de ani, Vasile Simionaș s-a retras, de mult timp, și din activitatea de antrenorat. Totuși, Primăria Iași vrea să îl răsplătească acum pentru rezultate deosebite obținute în sport.
Vasile Simionaș va fi cetățean de onoare al Iașului
Pe data de 28 februarie 2025, va fi convocat plenul Consiliului Local al Municipiului Iași pentru a vota mai multe proiecte de hotărâre propuse. Astfel, al doilea proiect din listă reprezintă acordarea titlului de cetățean de onoare pentru Vasile Simionaș.
„Acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Iașiului este o recunoaștere a meritelor sportive, pedagogice și umane de excepție ale domnului Vasile Simionaș, cât și afinității și dedicației sale dovedite pentru municipiul Iași. Din aceste motive, propunem spre analiza Consiliului Local acordarea titlului de Cetățean de Onoare al municipiului Iași domnului Vasile Simionaș”, este precizat în proiectul de hotărâre.
Vasile Simionaș este născut la data de 16 noiembrie 1950 și a fost un fotbalist important în fotbalul românesc. Acesta a debutat, în anul 1967, la clubul CSM Roman, jucând pe postul de mijlocaș. Ulterior, în 1968, a trecut la clubul Dinamo Bacău, iar peste un an a fost transferat la echipa unde s-a consacrat, Poli Iași. Acesta a jucat, timp de 15 ani, la cel mai înalt nivel pentru Poli Iași, făcând parte din echipa de aur a ieșenilor, alături de Mihai Romilă și Gabriel Simionov.
„În Laudatio se menționează cariera remarcabilă atât ca fotbalist, cât și ca antrenor a domnului Vasile Simionaș. A fost component al echipelor naționale de fotbal de juniori, tineret, studențești și olimpice ale României, campion european cu echipa studențească a României. În anul 1972, a disputat 500 de meciuri în Divizia A și Cupa României, toate pentru Politehnica Iași. A înscris 67 de goluri, fiind al patrulea în clasamentul all-time al golgheterilor Politehnicii Iași”, mai este scris în document.
Rezultate importante și ca antrenor
Din 1983, Vasile Simionaș și-a început și cariera de antrenoriat, tot la Poli Iași. Ulterior, a mai bifat și alte cluburi din România. La Oțelul Galați a avut cea mai bună perioadă ca antrenor. Din 2013, Vasile Simionaș s-a retras din lumea fotbalului, acuzând mai multe probleme de sănătate. Acesta a rămas un apropiat al clubului, la care a făcut istorie.
„Ca antrenor, a promovat Politehnica Iași și CSM Suceava în primul eșalon fotbalistic, a antrenat în prima divizie Politehnica Iași, CSM Suceava, Dacia Brăila, Progresul București, Oțelul Galați, Astra Ploiești, Farul Constanța, a condus Oțelul Galați de două ori în Cupele Europene și a fost declarat antrenorul anului în România, în anul 1997”, este precizat în proiectul de hotărâre.
Vasile Simionaș va deveni cetățean de onoare al orașului Iași, în urma votului consilierilor locali.
buna , cine a fost ?
buna , cine a fost ?
chirica a auzit de mircea david „il dio” oare nu merita si mircea david ? cautati „il dio „
chirica a auzit de mircea david „il dio” oare nu merita si mircea david ? cautati „il dio „
Ca fotbalist merita nota 10 ,in schimb ca om este o mizerie.Mai bine îl făcea cetațean de onoare la Unirea(restaurant).
Mai bine îi dădea 2 sticle de vodca,era mai mulțumit.
cred ca este cunoscut , oare a facut cacuta moale ? in poala lui chirica!
Voi il stiti pe Gaby de la Mickey Mouse?
A murit saracul…
Insa, era Gaby de serviciu la bar si vine nea Simi.
-Nea Simi, am si eu baiatul pasionat de fotbal…Cand l-ati putea vedea un pic? Macar sa-mi spuneti daca are talent sau nu.
-Pai, mai Gaby, chiar si acum.Ia adu-l incoa.
Pac, Gaby bucuros suna repede acasa , il ai pe ala mic buimac din pat (era noaptea, va dati seama), „Ia Artexul cu tine si vii incoace!”, vine copilul alergand, ciufulit si chior de somn :da, tata, am venit!
-Ooo, dar ce baiat mare ai mai Gaby! Bravo!
Pustiu, ia fa o alergare scurta pana la biliard si inapoi (5 metri).
Fuge copilul, revine.
– Ooo Gaby, dar copilul are talent! Auzi, ce sticla e aia de pe raft?
-O Feteasca Regala, maestre.
-Ia da-o jos. Poti s-o desfaci?
-Da maestre, e din partea mea!
-Termina sticla, iar il ia pe ala mic: genuflexiuni, fa 10 genuflexiuni sa vad reactia. Bineee, bravo tinere. Mai Gaby, dar chiar are aptitudini, sa stii! Dar sticla aia ce-i?
-Sampanie, maestre. O vreti?
-Da…Tot din partea casei?
-Se stie.
Baiatul, du-te tot pana la masa, faci stop cu mingea, fenta si vii inapoi.Vreau sa vad cum tii mingea. Ooo, biinee! Gaby, asta iese atacant. Ce mai ai pe raft?
– Asta-i o votca buna, nea Simi.
-Da-o putin incoa…
„Antrenamentul” a durat pana a iesit Gaby din tura, cu cea mai mare gaura in inventar de cand lucra acolo.
Baiatul nu stiu, nu am auzit sa fi evoluat undeva.
Dzeu sa te ierte, Gaby!
A ras nu doar tot cartierul, dar si cele din jur.
Daca aveti copii cu talent de evaluat, cautati-l pe nea Simionas.
Va ajuta el.