Prima pagină » Actualitate » Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, condamnat la 8 ani de închisoare pentru viol
Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, condamnat la 8 ani de închisoare pentru viol

Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, condamnat la 8 ani de închisoare pentru viol

28 iun. 2024, 10:25, 3 ,
BZI.ro, în Actualitate

Corneliu Bârlădeanu, fost episcop al Hușilor, a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru viol, au anunțat jurnaliștii Diana Oncioiu și Ovidiu Vanghele. Totodată, Sebastian Jitaru, fost arhimandrit al Episcopiei Hușilor, a fost condamnat la 15 ani de închisoare.

Victimele lor erau elevi ai seminarului teologic din Huși.

Corneliu Bârlădeanu, condamnat la 8 ani de închisoare pentru viol

Victimele lui Corneliu Bârlădeanu și Sebastian Jitaru vor primi despăgubiri.

„Toți copiii vătămați de aceste două persoane vor primi despăgubiri de 50.000€ (unul dintre ei, victimă a ambilor, 70.000€), de la statul român, pt că și școala (mă rog…), adică seminarul de la Huși, a fost găsit responsabil pe latură civilă”, a declarat Ovidiu Vanghele.

Cele două condamnări nu sunt definitive, iar procesul se va muta la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Fostul episcop al Hușilor fusese arestat preventiv în 2020

Corneliu Bârlădeanu, Onilă pe numele său de mirean, a fost arestat preventiv în 2020, în contextul dezvăluirilor făcute la acea vreme de jurnaliștii de la „Să fie lumină”. Apoi, Înalta Curte hotăra cercetarea ierarhului în libertate.

În 2017, Corneliu Bârlădeanu fusese șantajat de trei clerici, printre care și arhimandritul Sebastian Jitaru, cu înregistrări video compromițătoare, astfel că a depus o plângere la DNA. Clericii respectivi aveau să fie condamnați pentru șantaj, într-o anchetă care inițial s-a limitat doar la această infracțiune.

Reporterii „Să fie lumină” susțineau la acel moment că măcar o probă video care demonstrează abuzurile sexuale ale fostului episcop nu a ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași. Jurnaliștii au oferit detalii despre abuzurile sexuale cu care s-au confruntat elevii de seminar în chiliile prelaților, dar și mărturia unui elev din Huși care spunea că a fost abuzat de preot. În cele din urmă, procurorii au redeschis ancheta penală.

În august 2017, Corneliu Bârlădeanu s-a retras din funcție și a intrat în penitență la Mănăstirea Văratec. A negat acuzațiile și a susținut că imaginile ar fi trucate, păstrându-și rangul de episcop retras.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *