Prima pagină » Titlurile zilei » Fostul director de la Apele Române a fost săgeata afaceriștilor din Iași! Gabriel Musteață a lăsat în urmă o gaură de 1 milion de euro. Combinații revoltătoare cu iazurile din județ

Fostul director de la Apele Române a fost săgeata afaceriștilor din Iași! Gabriel Musteață a lăsat în urmă o gaură de 1 milion de euro. Combinații revoltătoare cu iazurile din județ

15 feb. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Situație incredibilă într-o instituție din Iași deja măcinată de scandaluri interne. Fostul director tehnic Gabriel Musteață și soția acestuia, director economic la ABA Prut-Bârlad, au „uitat” ani la rând să încheie mai multe contracte cu unele firme ce au închiriat suprafețe piscicole. Societățile respective au exploatat suprafețele fără să achite și sumele necesare, gaura din buget fiind una de peste 1 milion de euro.

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad a ajuns într-o situație nu tocmai plăcută. Dezvăluirile apărute despre angajările din sistem au scos la iveală și alte aspecte din cadrul instituției. În mijlocul acestora se află din nou familia Gabriel și Olga Musteață. Gabriel Musteață este fostul director tehnic și cel de la care a plecat scandalul cu Simona Iancu, fostă chelneriță angajată la Dispeceratul ABA Prut-Bârlad. Olga Musteață este actualul director economic al instituției. Cei doi s-ar afla în mijlocul unei situații nu tocmai plăcute, aspecte care țin de contracte încheiate cu diverși piscicultori pe suprafețele administrate de ABA Prut-Bârlad în mandatul fostului director Corneliu Crețu. În circa 10 astfel de cazuri, contractele cu firmele respective nu au mai fost prelungite la finalul perioadei de exploatare. Însă societățile în cauză au continuat să se folosească de suprafețele ABA. Totul ar avea legătură cu cei doi soți Musteață.

Unele contracte erau expirate de 4 ani, perioadă în care firmele și-au continuat activitatea fără să plătească chirie. Familia Musteață a trecut cu vederea aceste situații

Cum stau însă lucrurile în acest caz? La începutul primăverii anului 2016, noua conducere ABA a constatat o serie de neconformități în contractele de piscicultură. Aparent, în circa 10 situații s-a constatat faptul că respectivele contracte erau expirate, unele dintre acestea chiar și de 4 ani. Chiar și așa, firmele în cauză își desfășurau activitatea fără a plăti chirie, fără a avea documente referitoare la continuarea desfășurării activității de piscicultură. Documentele treceau prin departamentul economic al Olgăi Musteață. Firmele respective nu achitau manevrele tehnice care se executau pe suprafețele de la ABA Prut-Bârlad și asta din cauza lipsei contractelor. S-a ajuns la o asemenea situație pentru că totul a fost tolerat de Departamentul Economic condus de Olga Musteață și de cel de Exploatare, condus la vremea respectivă de soțul său, Gabriel Musteață.

Surse din departamentul economic au arătat că în momentul în care venea o solicitare de manevre tehice pe documente, era trecut faptul că firmele nu au datorii. În mod normal trebuia semnalat faptul că firmele nu mai aveau contracte valabile. Doar că manevrele tehnice solicitate de firmele respective erau acceptate fără probleme. Astfel, beneficiarii neavând contracte, nu puteau plăti pentru că nu aveau în ce bază să facă plățile.

Dezastrul din documentele ABA Prut-Bârlad. Mai multe suprafețe au fost exploatate fără avize

De exemplu, pentru acumularea Mileanca (județul Botoșani), contractul a expirat în anul 2013. Și la acumularea Cucuteni contractul a expirat în anul 2014. Contractul la acumularea Podu Iloaiei a expirat în 2015, în vreme ce contractul cu acumularea de la Sârca a expirat în 2015. Până acum s-a recuperat peste 1 milion de euro de la firmele respective.
Redactorii BZI au încercat să ia legătura cu Gabriel Musteață atât telefonic, cât și în scris pentru a comenta situația și pentru a explica cum au stat lucurile. Până la închiderea ediției, acesta nu a oferit niciun punct de vedere.
În schimb, actualul director ABA Prut-Bârlad, Petru Avram, nu a dorit să comenteze cele menționate.

„Nu doresc să comentez în niciun fel”, a menționat Petru Avram.

Rude ale familiei Musteață în ABA Prut-Bârlad

BZI a arătat într-un material anterior cum în instituție au lucrat sau lucrează mai multe persoane rude cu Gabriel Musteață. Este vorba despre mai multe persoane înrudite cu soția sa, Olga Musteață. În replică, Gabriel Musteață a negat vehement că are vreo implicare. Olga Musteață a devenit director economic în anul 2001, venită de la Stânca Costești, fără concurs. Gabriel Musteață s-a angajat în anul 1996 ca muncitor la Vaslui, apoi inginer, șef birou dispecerat la Vaslui, iar în anul 2002 (la un an distanță de când soția lui devenise director tehnic) a fost promovat șef birou Inspecție, fără să dea concurs. În anul 2012, Gabriel Musteață devine director tehnic în instituție, bineînțeles tot fără concurs.

De menționat este și faptul că în perioada 2016-2017 a semnat o serie de documente fără să-i apară numele pe acestea. Semnăturile au fost făcute în numele directorului ABA, fără ca el să aibă o decizie în acest sens. Dacă conducerea ABA dădea o dispoziție în acest sens, Gabriel Musteață putea semna în numele directorului și chiar deveni șef peste soția lui.
O altă chestiune ține și de faptul că fostul angajat al Apelor Române era președinte de comisii de concurs în peste 90 la sută din cazuri, cel puțin pe departamentul în care era responsabil.

Filmul scandalului de la Apele Române. DNA a descins la ABA Prut-Bârlad

Gabriel Musteață a devenit celebru după cazul „chelnerița”, fiind nemulțumit de faptul că a rămas fără funcția de director tehnic. Deși conducerea Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR) a arătat că postul acestuia a fost desființat în urma unei reorganizări, dar avea posibilitatea de a continua să lucreze ca director tehnic temporar, acesta a refuzat. Ulterior, i s-a propus să lucreze ca inginer, conform pregătirii lui profesionale, însă a refuzat și acest lucru. Situația angajărilor din instituție a ajuns acum la Direcția Națională Anticorupție (DNA). De altfel, procurorii au descins săptămâna trecută la sediul ABA Prut- Bârlad și în biroul directorului Petru Avram, de unde au ridicat mai multe documente. Este important ca anchetatorii să facă lumină în acest caz pentru ca adevărul să iasă la iveală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
31 decembrie 2024
31 decembrie 2024