Fostul deputat PSD Ioan Munteanu a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani într-un dosar instrumentat de către procurorii DNA Ploiești.
Decizia judecătorilor nu este definitiva, putând fi atacată în termen de zece zile.
Fostul deputat de Neamț, Ioan Munteanu, a fost condamnat de Tribunalul București la 6 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și spălare de bani, într-un dosar în care este acuzat de procurorii DNA Ploiești că a cerut 400.000 de euro de la un om de afaceri pentru a interveni la conducerea Hidroelectrica – Sucursala Hidrocentrale Bistriță în vederea deblocării unor plati.
Fostul deputat PSD Ioan Munteanu, condamnat la șase ani de închisoare
Potrivit deciziei instanței, Ioan Munteanu a primit cinci ani de închisoare pentru trafic de influență și cinci ani și jumătate pentru spălare de bani. Cele doua pedepse au fost contopite, iar judecătorii au adăugat un spor, în final fostul deputat având de executat șase ani de închisoare.
Pe latura civila, instanță a dispus confiscarea de la Ioan Munteanu a sumelor de 350.000 euro și 261.373 lei, reprezentând banii traficați.
De asemenea, judecătorii au decis menținerea sechestrului asigurator instituit de DNA Ploiești asupra sumelor existente în contul deținut de fostul deputat la o banca, precum și anularea unui contract de prestări servicii încheiat intre SC Romsys SRL București și SC Suport Media Total SRL Piatra Neamț.
Decizia instanței nu este definitiva și poate fi atacata cu apel.
”Pedeapsa se execută în regim de detenţie în conformitate cu prevederile art. 57 Cod penal. În temeiul art. 35 alin. 3 Cod penal din 1969, aplică inculpatului pedeapsa complementară cea mai grea, respectiv interzicerea drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a ÎI-a, lit. b şi c (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţîi elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţîi de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei instituţîi publice) Cod penal din 1969, pe o perioadă de 3 (trei) ani după executarea pedepsei principale. În temeiul art. 71 alin. 2 Cod penal din 1969, aplică inculpatului pedeapsa accesorie cea mai grea, respectiv interzicerea drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a ÎI-a, lit. b şi c (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţîi elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţîi de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei instituţîi publice) Cod penal din 1969. În temeiul disp. art. 404 al. 4 lit. d Cod de procedură penală raportat la art. 257 alin. 2 Cod penal din 1969, confiscă de la inculpat echivalentul în lei, la data executării, a sumei de 350.000 (trei sute cincizeci mii) euro, precum şi suma de 261.373,40 lei, reprezentând sumă traficată. În temeiul disp. art. 404 al. 4 lit. c Cod de procedură penală menţine sechestrul asigurator instituit prin Ordonanţa nr. 347/P/2016 din 14/06/2017 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Ploieşti, asupra sumelor existente în contul deţinut la Raiffeisen Bank SĂ de inculpat până la concurenţa sumei reprezentând echivalentul în lei, la data executării, a sumei de 350.000 (trei sute cincizeci mii) euro, precum şi suma de 261.373,40 lei. În temeiul art. 404 alin. 4 lit. i Cod de procedură penală raportat la art. 25 alin. 3 Cod de procedură penală dispune anularea contractului de prestări servicii nr.2 din 02.05.2011 încheiat între SC Romsys SRL Bucureşti şi SC SUPORT MEDIA TOTAL SRL Piatra Neamţ, comanda de prestări servicii din 02.05.2011 şi procesul verbal de recepţie din 30.06.2011”, a decis instanța.
Ioan Munteanu trimis în judecată de procurorii DNA Ploiești
Ioan Munteanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA Ploiești, după ce-a fost plasat sub control judiciar. Faptele de care a fost acuzat s-au petrecut în perioada 2009-2010 când în calitate de deputat și președinte al PSD Neamț, Ioan Munteanu a pretins de la un om de afaceri (martor în cauza) un procentaj de 5% din valoarea contractelor încheiate intre firma acestuia și Hidroelectrica – Sucursala Hidrocentrale Bistriță – Piatra Neamț, societate comerciala cu capital majoritar de stat.
”În calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene a unui partid politic, a pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) un procentaj de 5% din valoarea contractelor încheiate între firma acestuia și o societate comercială cu capital majoritar de stat”. Conform rechizitoriului ”în schimbul acestor bani, inculpatul i-a promis martorului că vă interveni pe lângă directorii societățîi beneficiare a contractelor, față de care a pretins că are influență, pentru că aceștia să facă demersurile necesare deblocării plăților restante către firma omului de afaceri. Procentajul respectiv, reprezentând 400.000 euro, a fost primit de inculpatul Munteanu Ioan, în trei tranșe, din care 350.000 euro i-au fost remiși personal. Pentru a disimula adevărata natură a provenienței ultimei tranșe de 261.373,40 lei (aproximativ 50.000 euro), în luna iulie a anului 2011, între societatea omului de afaceri și o firmă administrată de o rudă a inculpatului a fost încheiat un contract fictiv de prestări servicii”.
Decizia Tribunalului București poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea către părțile implicate în proces.