Prima pagină » Actualitate » Foștii angajaţi ISU Bucureşti vor trebui să explice în ce mod au făcut controalele la clubul Colectiv

Foștii angajaţi ISU Bucureşti vor trebui să explice în ce mod au făcut controalele la clubul Colectiv

28 oct. 2020, 11:25,
George Cristian, în Actualitate

În ziua de miercuri, 28 octombrie 2020, doi angajaţi sunt aşteptaţi la Curtea de Apel Bucureşti pentru a da explicaţii cu referire la modul în care au făcut controalele la clubul Colectiv.

La aproape 5 ani de la tragedia din Colectiv, instanţă nu a făcut lumină în acest caz. Dosarul încă se judecă, iar procurorii şi persoanele condamnate în prima instanţă de Tribunalul Bucureşti au depus contestaţie la sentinţa iniţială.

Doi angajaţi ISU dau explicaţii în tragedia din Colectiv

La termenul de miercuri, 28 octombrie 2020, Curtea de Apel Bucureşti îi audiază pe foştii angajaţi ISU Bucureşti, George Petrică Matei şi Antonina Radu. Cei doi sunt deja condamnaţi la închisoare de prima instanţă. Acuzaţiile cu care se confrunta aceştia sunt legate de modul defectuos prin care au controlat clubul Colectiv. În audierea anterioară, instanţă i-a audiat pe cei doi patroni din clubul Colectiv şi a stabilit calendarul de termene în proces.

Instanța a lăsat de înțeles că judecarea apelurilor se va face cu celeritate având în vedere trecerea unei durate mari de timp de la momentul producerii tragediei. Asta în condiţiile în care mai sunt două zile până când se împlinesc 5 ani de la tragedia din România care a făcut zeci de victime omeneşti.

Averile unor persoane implicate sunt puse sub sechestru

Mai multe părţi vătămate în dosarul tragediei din clubul Colectiv au depus cerereri către instanţă prin care solicitau judecătorilor ca să încuviinţeze măsura sechestrului asigurator pentru averile persoanelor condamnate în instanţă. Solicitanţii nu au fost prezenţi atunci când procesul a avut loc. Totuşi, instanţă a hotărât ca solicitarea să fie luată în calcul după audierea inculpaţilor, martorilor dar şi a parţilor vătămate.

Două părți vătămate din dosarul tragediei de la Clubul Colectiv au depus cereri la dosar prin care solicită magistraților luarea măsurii sechestrului asigurător în dosar n cazul persoanelor deja condamnate de prima instanță. Curtea de Apel București a început în forță judecata apelurilor din dosarul Colectiv, a stabilit ce inculpați vor să dea decalrații în debutul cercetării judecătorești și care nu și trecut la audierea acestora.

Trei dintre inculpații prezenți au fost de acord să dea miercuri declarații privind cele petrecute la Colectiv.

Parlamentul a adoptat proiectul de lege care prevede asigurarea, pe viaţă, a tratamentului pentru răniţii din Colectiv

Proiectul de lege inițiat de PSD a trecut în unanimitate de Camera Deputaţilor. Acesta prevede faptul ca pacienţii care au fost răniţi în Colectiv vor avea parte de tratament de specialitate şi spitalizare pe cheltuiala statului. Oamenii răniţi în incendiul din clubul din Bucureşti vor avea asigurate, atât deplasările dar şi plata medicilor, terapeuţilor privaţi şi de stat din România și din străinătate. Totuşi, în lege este precizat faptul că doar tratamentul ce are legătură cauzală directă cu evenimentul din 30 octombrie 2020, va fi suportat.

 

Pe de altă marte, Nicolae Bănicioiu, fostul ministru al Sănătății în perioada Colectiv, este anchetat de DNA pentru o șpagă in valoare de milioane de lei exact în perioada în care acesta ocupa funcția din Guvern. Viitorul fost deputat se confruntă cu acuzații grave, iar parlamentarii au decis, în cursul zilei de marti, 27 octombrie 2020, să îi ridice imunitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *