Prima pagină » Radio » Actualitate » Fosta șefă a ICR Londra a dat MAE în judecată. Catinca Nistor vrea să fie repusă în funcție

Fosta șefă a ICR Londra a dat MAE în judecată. Catinca Nistor vrea să fie repusă în funcție

01 sept. 2023, 11:38,
în Radio

Catinca Nistor, fosta șefă a ICR Londra, revocată din funcție la începutul verii, a dat MAE în judecată și își vrea postul înapoi. Situația ei a generat un adevărat scandal după ce s-a aflat că plătește din bani publici o chirie de 6500 de lire sterline. Asta cu toate că avea la dispoziție o locuință gratuită din partea Ministerului Afacerilor Externe.

Catinca Nistor a ajuns în atenția opiniei publice după ce Libertatea a dezvăluit, în noiembrie 2022, că aceasta locuiește într-un apartament din centrul Londrei, unde chiria lunară se ridică la 6.500 de lire sterline, deși avea la dispoziție o locuință gratuită. Ministrul de Externe de la acea vreme, Bogdan Aurescu, a cerut rezilierea contractului, însă acest lucru a fost imposibil fără costuri suplimentare, pentru că prevederile contractuale erau pentru o chirie de 12 luni. Contractul se încheie săptămâna viitoare, pe 8 septembrie 2023.

Fosta șefă a ICR Londra a dat MAE în judecată

Actrița Catinca Nistor, fosta șefă a ICR Londra, a dat în judecată Ministerul Afacerilor Externe, în iunie, la o lună după ce a fost revocată din funcție. Primul termen al procesului a fost stabilit pentru 28 septembrie. Catinca Nistor cere instanței să oblige MAE să anuleze decizia de eliberare din funcție din primăvara acestui an, să fie repusă în funcția de director ICR Londra și să primească despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate din perioada în care a fost demisă și până la pronunțarea sentinței.

Fosta șefă a ICR Londra acuză că ordinul de revocare „are caracter sancționar” și conține vicii de procedură. Susține că documentul nu prezintă motivele concedierii, nu specifică durata preavizului și nu oferă o listă a locurilor disponibile în unitate pentru a putea ocupa un loc vacant.

Însă Catinca Nistor a fost contestată încă de la numire, deși a primit avizul pozitiv al Comisiei pentru Cultură a Senatului. În cursul audierilor din 15 aprilie 2022, nu a putut să identifice două obiective ale viitorului său mandat la ICR Londra.

„Eu am niște idei, dar nu vreau să vorbesc”, s-a rezumat să spună atunci.

La o lună de la numire, Edupedu scria că directoarea ICR a mințit în CV, unde a menționat că a absolvit în 2010 London School of Economics. Universitatea britanică a răspuns oficial că Nistor a urmat în acea perioadă doar cursurile unei școli de vară. O altă problemă a mandatului său a fost faptul că a menținut un contract cu televiziunea Aleph News, deținută de Adrian Sârbu, în ciuda faptului că statutul corpului diplomatic le interzice membrilor să desfășoare alte activități.

Catinca Nistor a semnat contractul de muncă în iulie 2022, pe o perioadă determinată și pe un salariu de 3.993 de euro. Mandatul ei s-a încheiat pe 15 mai 2023, ca urmare a propunerii de demitere inițiată de șeful ICR, Liviu Sebastian Jicman, în luna martie. Pe 2 mai, Catinca Nistor a primit ordinul de revocare, iar conform documentului, ultima sa zi la conducerea ICR Londra a fost 15 mai.

Catinca Nistor susține că a scos 8 tone de gunoi din sediul ICR Londra

În apărare, fosta șefă a ICR Londra spune că și-a desfășurat activitatea în acord cu atribuțiile aferente postului și atașează la dosar rapoartele de activitate pe 2022 și 2023. În primele șapte luni de mandat, Nistor spune că a organizat 32 de evenimente la ICR Londra. Pe lângă enumerarea unora dintre realizările în domeniul cultural, punctează și alte activități manageriale. De pildă, în august 2022, spune că a demarat demersuri pentru renovarea sediului ICR din Londra, pe care l-a găsit în stare de degradare.

„Am scos peste 8 tone de gunoi din sediul ICR Londra, cu firme specializate și autorizate cu ajutorul comunității”, arată Catinca Nistor în raportul de activitate.

Atașează și imagini cu procesul de curățenie și cu zonele unde erau depozitate mobilele uzate. De asemenea, prezintă și fotografii cu pereți cu tencuiala căzută sau cu igrasie. În plus, arată că a contractat o firmă pentru o expertiză a clădirii din Belgrave Square, situată în apropiere de Hyde Park. În raportul primit spune că se atrage atenția că sediul ICR nu e conform cu normele ISU, are probleme la sistemul electric și prezintă urme de azbest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`