Prima pagină » National » Fosta purtătoare de cuvânt a lui Tăriceanu spune că atitudinea lui Geoană față de jurnaliștii care îl acuză seamănă cu cea a FSN
Fosta purtătoare de cuvânt a lui Tăriceanu spune că atitudinea lui Geoană față de jurnaliștii care îl acuză seamănă cu cea a FSN

Fosta purtătoare de cuvânt a lui Tăriceanu spune că atitudinea lui Geoană față de jurnaliștii care îl acuză seamănă cu cea a FSN

05 oct. 2024, 10:40,
Redacția BZI în National

Fosta purtătoare de cuvânt al Guvernului Tăriceanu, Oana Marinescu, spune că Mircea Geoană a făcut o greșeală de comunicare pentru că s-a apărat extrem de tăios atunci când a fost acuzat de legături cu Rusia. Marinescu spune că Geoană nu e la prima ieșire de acest tip și că probabil acesta e un tipar de comportament.

Marinescu spune că atitudinea lui Geoană față de jurnaliștii care îl acuză seamănă cu cea a FSN.

„Dacă vă miră reacţia agresivă a lui Geoana & echipa sa de campanie faţă de cazul Mănescu şi Rusia, vă recomand să vă uitaţi înapoi, la cum au reacţionat când Emilia Şercan a scris despre plagiatul fostului sceretar general adjunct al NATO. M-am uitat atunci la acea reacţie şi m-am întrebat: e o greşeală de comunicare pe fond de panică sau e un stil discursiv? Ce se întâmplă în ultimele zile îmi confirma că asta e stilul discursiv pe care l-au adoptat Geoana & campania lui.

Dacă vi se pare cunoscut acest stil discursiv, am să vă spun că are de ce.

„Geoană atacă jurnaliştii de investigaţie şi presa independentă, în timp ce se poziţionează victimă”

Pe de o parte, este un stil foarte american şi, totodată, trumpian de poziţionare în faţa atacurilor & criticilor presei. Dacă vi se pare o gargară politică lipsită de importantă, recomandarea mea e să priviţi lucrurile din perspectiva drepturilor şi libertăţilor voastre: la fel ca Trump, Geoană atacă jurnaliştii de investigaţie şi presa independentă, în timp ce se poziţionează victima a unei acţiuni de „kompromat”. Atacul împotriva libertăţii & credibilităţii presei independente este un indicator important pentru discursul iliberal şi un predictor pt comportamentul iliberal după ajungerea la putere.

Probabil că băieţii cu bani pe care i-a pitch-uit cu discursul din biserica aceea din Bruxelles (am scris pe tema asta acum câteva săptămâni) i-or fi dat şi bani şi acces la know-how, dar pachetul pare să fi venit complet: valorile iliberale sunt infiltrate în comportamentul de campanie.

Privit din altă perspectivă, acest discurs agresiv aduce foarte mult şi cu felul în care se poziţiona FSN/ PDSR/ PSD faţă de „o anumită parte a presei”, prin anii 90-2000. Pe-atunci Mircea Geoana urca scara social-institutionala, deci era socializat într-un anumit model discursiv şi comportamental. Să ştiţi că şi la ei tot valori & comportamente iliberale erau, dar pe vremea aceea nu aveam în vocabular termenul de „iliberal”. Îi numeam comunişti, neocomunişti, autoritarişti, nedemocratici, etc.

Cuvintele candidaţilor contează şi spun enorm. Dincolo de vrăjelile de campanie”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`