Prima pagină » Eveniment-Social » Fosta Fabrică de Țigarete din Iași va deveni cel mai mare muzeu de arheologie industrială din ţară – FOTO

Fosta Fabrică de Țigarete din Iași va deveni cel mai mare muzeu de arheologie industrială din ţară – FOTO

28 feb. 2024, 02:00, 11 ,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

Clădirea monument istoric a depozitului de tutun din cadrul Fabricii de Țigarete din Iași se va transforma în primul muzeu dedicat arheologiei industriale din România.

Primul muzeu de arheologie industrială din ţară va fi amenajat în locul fostei Fabrici de Țigarete din Iași

Clădirea monument istoric a depozitului de tutun din cadrul Fabricii de Țigarete se află în administrarea Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași. Reprezentanții instituției și-au prezentat intenția de a reabilita și transforma imobilul impresionant în primul muzeu dedicat arheologiei industriale din România.

Acesta va conține utilaje vechi, mașini cu abur, motoare utilizate de fostele „glorii comuniste” din țară și multe altele. Construcția fabricii a început în 1875, fiind pusă în funcțiune la sfârșitul anului 1876.

„Este un proiect mai vechi ce aparține colegilor mei de la Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii «Ştefan Procopiu». Vorbim de fostul depozit de tutun al fostei Fabrici de Țigarete din Iași, o clădire construită în anul 1894, o clădire de aproximativ 1.950 de metri pătrați, pe trei nivele, o clădire superbă ce ar reuși să adăpostească foarte multe dintre exponatele, lucrurile, motoarele, paletele și alte lucruri industriale pe care colegii mei au reușit să le adune și să le conserve. Sperăm ca pe lângă fostul Cinematograf Dacia, care va fi transformat în Ateneul Copiilor, să reușim să spunem că avem în cartierele Alexandru cel Bun și Dacia încă un punct cultural, un muzeu de această dată”, declară Andrei Apreotesei, manager al Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași.

Fosta manufactură de tutun, actuala Fabrică de Țigarete din Iași, este inclusă pe lista monumentelor istorice din județ

Terenul pe care este situată clădirea încă nu este în administrarea  Complexului Muzeal Național „Moldova”, însă reprezentații fac tot posibilul pentru a intra în posesia lui.

„Clădirea aparține Ministerului Culturii și este dată în administrare Complexului Muzeal Național «Moldova», în schimb, cu pământul încă sunt probleme acolo. Cât de curând ne dorim să reușim să intrăm în posesia lui, fiindcă a fost adjudecat cu licitație, dar Ministerul Culturii și-a exercitat dreptul de preempţiune asupra acestei suprafețe care ne interesează pe noi, de sub această minunată clădire”, mai spune Andrei Apreotesei, manager al Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași.

Fosta manufactură de tutun, actuala Fabrică de Țigarete din Iași, este inclusă pe lista monumentelor istorice din județ. Pe această listă este trecut anul 1894 ca an al construcției clădirii. În 2003, și-a încetat activitatea.

Deși fosta Fabrică de Țigarete producea, în 1998, câte 12 tone de țigări pe zi și mulți oameni aveau locuri de muncă, clădirea a devenit o ruină plină de gunoaie. Reporterii BZI au surprins, în urmă cu câteva luni, imagini cu zona acoperită de deșeuri, printre care materiale textile, încălțăminte, PET-uri, borcane, scutece și multe altele.

Comentarii
  • Tocăniță de bani

    Made Iași- cea mai idioata idee de spart bani marca Primaria Iași. Poate nu apuca finalul anului !

  • Si cine sponsorizeaza? nu ati mentionat.
    Cu penanul de Chirica si Alexe nu se realizeaza nici in 10 ani

  • Au pus evreii mana si pe asta!

  • Cine e nespalatul ala din imagine? Un slugoi al lui Chirica?

  • Arheologie industriala? Rad cu pofta. Care industrie? Cat de veche si de performanta era industria comunista de merita un muzeu? Fala provenita din mintea unor parveniti dornici de a fura in vazul lumii. Ca si proiectul cu 3 tenori furat cu pompa de la adevaratii cei mai buni tenori ai lumii, din care unul a si decedat, iar ceilalti doi au trecut de 75 de ani!! Cam astia sunt oamenii de cultura ieseni. Prostie,. mediocritate si dorinta de a parveni cu orice pret. ca sa nu mai spun de sifonarea banului public!! mi se face scarba!!

  • Wow! Felicitări, stimate d-le Apreotesei. Asta înseamnă să ai simț estetic, simț artistic și responsabilitate activă pentru a recupera și restitui orașului „capitală a culturii române”, Iașiul, zestrea de odinioară în ipostaze artistice noi, contemporani. D-le director Andrei Apreotesei, sănătate, viziune și nerv artistic profesionist în tot ceea ce faceți. Să fiți acolo o sută de ani de-acum încolo. După, prelungim. Doamne, ajută.

  • Sofian, esti dus cu pluta. Toti directorii care s-au perindat la conducerea palatului culturii, s-au laudat cu acest proiect. ce mai conteaza unul, hehehehe…

  • alo, dle Apreotesei, Iasiul va avea „cel mai mare muzeu de arheologie industriala din tara”, fiind si primul cu acest specific din Romania. Altul nu exista!!! Sincer, nu stiu cine va informeaza, dar isi bat joc de dumneavoastra!!

  • Pentru Sofian, „dupä” nu mai prelungesti nimica, desi sincer, as dori sa vad simbioza dintre primul si cel mai mare muzeu de arheologie industriala din Romania si simtul artistic al unui tenor ajuns printr-un concurs (ups, care concurs) de imprejurari (aha!) managerul unei institutii decazute de o ilustra care si ea a avut recunoastere nationala – adica referent debutant la ICR Roma sau Academia de Romania. Hai pa!

  • bufonul de la ateneu!

    avand in vedere ca barbosul este finul lui kirikut si seful culturii pe iasi .ne meritam soarta.atatea valori artistice are iasiul si ce sa vezi,a venit mare salvator !!!!!

  • Asa se numesc acum ruinele?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`