Prima pagină » Local » Fosta Fabrică de Țigarete din Iași a devenit o groapă de gunoi. Deșeurile sunt împrăștiate pe zeci de metri pătrați – GALERIE FOTO

Fosta Fabrică de Țigarete din Iași a devenit o groapă de gunoi. Deșeurile sunt împrăștiate pe zeci de metri pătrați – GALERIE FOTO

08 aug. 2023, 02:00, 1 ,
Ștefana Șovea în Local

Cunoscuta Fabrică de Țigarete din Iași a devenit o groapă de gunoi. Deșeurile sunt împrăștiate pe zeci de metri pătrați, iar în această zonă stau mai multe persoane fără adăpost

Deși fabrica producea, în anul 1998, câte 12 tone de țigări pe zi și mulți oameni aveau locuri de muncă, clădirea a devenit o ruină plină de gunoaie. Deși este o proprietate privată, nimeni nu se ocupă de curățarea zonei

Groapa de gunoi din mijlocul județului Iași

Reporterii BZI au surprins imagini cu zona acoperită de gunoaie, printre care materiale textile, încălțăminte, PET-uri, borcane, scutece și multe altele. Fosta Fabrică de Țigarete este proprietate privată, iar Serviciile Publice Iași nu sunt responsabile de focarul de infecție ce se află acolo.

În clădirile dezafectate stau multe persoane fără adăpost. Printre acestea se numără și o femeie pentru care, de trei ani, acest loc este „acasă”. Aceasta are alături de ea 20 de câini de care are grijă și spune că, în fiecare zi, persoanele ce locuiesc în aceste clădiri au asigurată o masă caldă de către cei de la Fundația Emmaüs Iași.

Fundația Emmaüs Iași este o organizație non-profit, non-politică, non-guvernamentală și laică ce lucrează de peste 19 ani cu persoane fără adăpost, aflate în situații precare.

„Eu stau de trei ani aici și nu sunt singura. Sunt mai multe persoane care se adăpostesc în clădire. Am 20 de câini de care am grijă și eu le dau de mâncare și apă. Sunt și persoane mai în vârstă aici, au fost găsiți chiar și copii aici, dar au venit și i-au luat și cred că i-au dus în centre. În fiecare zi ne aduc de mâncare cei de la Fundația Emmaus din Iași”, spune Mihaela, femeia care stă de trei ani într-o clădire dezafectată a fostei Fabrici de Țigarete din Iași.

Fosta Fabrică de Țigarete din Iași a fost înființată în anul 1864

Fosta Fabrică de Țigarete din Iași sau Manufactura de Țigări, cum i se spunea, a fost înființată în anul 1864. În anul 1998, aceasta producea, în fiecare zi, 12 tone de țigări. În 2000, pachetul majoritar de acțiuni al fabricii a fost cumpărat de omul de afaceri Ioan Niculae, iar 200 de angajați au fost anunțați că au rămas fără loc de muncă în 2003.

În prezent, aceste clădiri sunt o proprietate privată ce a devenit o groapă de gunoi în care stau oamenii fără adăpost. Locuitorii din zonă spun că cei care stau acolo nu fac scandal sau gălăgie.

„Eu nu am avut probleme cu oamenii fără adăpost. Într-adevăr, sunt multe gunoaie acolo și este foarte urât, dar nu este nimic de făcut, deoarece, din câte știu, nu este un spațiu public ca să vină cineva să strângă gunoaiele. Sunt destul de multe persoane, cred că în jur de 10-15, îi mai văd când le aduc de mâncare persoanele din cadrul unei fundații”, spune Mircea, locuitor din zonă.

Poliția Locală Iași a primit, de-a lungul anilor, mai multe sesizări în legătură cu persoanele ce locuiesc în aceste clădiri, dar și despre gunoaiele ce acoperă zona.

„S-au făcut sesizări, chiar și în legătură cu gunoaiele care acoperă zona. Poliția Locală Iași a intervenit de mai multe ori în ultimii ani, având în vedere că acolo stau persoane fără adăpost”, spune Aurel Harabulă, șef Serviciu Poliția Locală Iași, în legătură cu sesizările din zona fostei Fabrici de Țigarete Iași.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024