Ruinele uneia dintre cele mai impozante biserici fortificate din Transilvania se afla la 43 de kilometri de Sibiu, pe drumul care duce spre Brasov. Fosta Abatie Cisterciana de la Carta atrage anual mii de turisti romani si straini datorita arhitecturii si istoriei sale, dar si datorita legendelor cu fantome legate de acest lacas.
Manastirea din judetul Sibiu a fost intemeiata de calugarii cistericieni (ordin calugaresc originar din Franta si raspandit in mai multe tari) in 1205-1206 si a fost construita sub forma de cruce. Fosta Abatie (manastire catolica cu statut special condusa de un abate, titlu onorific acordat unor preoti catolici) este astazi biserica pentru comunitatea evanghelica din Carta.
Peste 800 de ani vechime
Data exacta a fondarii manastirii din Carta nu este cunoscuta, insa unele documente arata ca acest lucru s-a intamplat in anii 1205-1206. Regele Andrei al II-lea al Ungariei ar fi fost fondatorul, iar in 1474, regele Matei Corvin a desfiintat-o.
Abatia cisterciana Carta a detinut un rol major in istoria politica, economica si culturala a Transilvaniei medievale, cat si introducerea dar si in diseminarea artei gotice in spatiul intracarpatic.
De la puterea vinului la fantome
Legenda spune ca singura sursa de putere a calugarilor cistericieni era vinul. Posteau tot anul si se multumeau doar cu branza, castane si fierturi din frunze de fag. Nu aveau chilii si dormeau toti intr-o camera, pe paie. Se trezeau la 3 dimineata si din trei in trei ore aveau slujbe religioase.
Din cauza vietii austere, nu traiau decat 35-40 de ani si erau inmormantati in Abatie. Mormintele de acolo sunt sursa altor legende care starnesc si mai mult interesul vizitatorilor. Mii de turisti vin la Carta in fiecare an.
Martorii fenomenelor paranormale de la aceasta manastire sustin ca la parter si in beciuri, scaunele se misca si zidurile tremura. Si fostul preot era convins ca aceste fenomene se intampla. Cu toate acestea, la fel ca multe alte legende din Romania, nu exista dovezi clare care sa ateste aceste incidente.
In prezent, manastirea serveste drept biserica evanghelica a comunitatii locale germane. Biserica evanghelica de astazi ocupa doar corul si absida fostei bazilici. In curtea casei parohiale se mai pastreaza o mica moara de apa, cu ciocanele, care bat mereu.
Sursa: skytrip.ro