Un fost viceprimar din județul Iași a fost trimis în judecată de procurori. Elena Toma este acuzată de fals intelectual, uz de fals și participație improprie, sub forma instigării, la infracțiunea de abuz în serviciu. Alături de ea, anchetatorii l-au trimis în fața instanței și pe Costel Vasilică Frunză, pentru participație improprie, sub forma instigării mediate, la infracțiunea de abuz în serviciu. Scandalul a izbucnit după ce un ieșean s-a trezit fără casa pe care o construise
Dosar-bombă, pe mesele magistraților ieșeni! Un fost viceprimar va fi nevoit să dea explicații în instanță, după un scandal cu iz imobiliar! Astfel, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași au trimis-o recent în judecată pe Elena Toma, sub acuzațiile de fals intelectual, uz de fals și participație improprie, sub forma instigării, la infracțiunea de abuz în serviciu. În același dosar, anchetatorii l-au trimis în judecată și pe Costel Vasilică Frunză, pentru participație improprie, sub forma instigării mediate, la infracțiunea de abuz în serviciu.
Acum, urmează ca Judecătoria Iași să stabilească un prim termen al procesului. Ulterior, magistrații vor asculta ce au de spus toate părțile implicate, pentru a putea lua o decizie în acest caz.
Fostul viceprimar Elena Toma și Costel Vasilică Frunză, acuzați în urma unui scandal cu iz imobiliar
Fostul viceprimar al comunei Ciurea, Elena Toma, și Costel Vasilică Frunză au intrat în atenția anchetatorilor în urmă cu aproximativ 8 ani.
„În luna ianuarie 2013, inculpatul C.V.F. l-a determinat pe viceprimarul Primăriei comunei Ciurea, Elena Toma, să facă demersurile necesare pentru ca un teren atribuit persoanei vătămate L.S. să îi revină inculpatului, având cunoștință despre faptul că locuința aflată pe terenul menționat a fost construită din banii persoanei vătămate. Pe 17 ianuarie 2013, inculpata Elena Toma, în calitate de viceprimar, a întocmit un referat în care se menționează în mod nereal că a identificat 3 loturi de teren date în folosință în vederea construirii unei locuințe, teren aparținând numiților P.P.S., C.S. și L.S., în temeiul Legii nr. 15/2003, care nu ar fi respectat condițiile prevăzute de lege, în sensul edificării construcției, și că a luat legătura cu familiile acestora, constatând că acestea nu mai sunt interesate să folosească terenurile”, a declarat ieri Dragoș Bordianu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.
Ce au spus procurorii cu privire la acest caz
Anchetatorii au mai afirmat că, pe 8 februarie 2013, ca urmare a întrunirii Comisiei de Urbanism, Elena Toma, în calitate de președinte al Comisiei, a depus referatul ce conținea mențiuni necorespunzătoare realității, precum și actele ce s-au întocmit ulterior în baza aceluiași referat.
„Aceste documente au stat la baza emiterii hotărârii nr. 12 din data de 14 februarie 2013 a Consiliului Local Ciurea, prin care a fost retras, în mod nelegal, dreptul de folosință al persoanei vătămate L.S. Tot în calitate de președinte al Comisiei de Urbanism și în exercitarea atribuțiilor de serviciu, inculpata Elena Toma a determinat membrii acesteia să adopte o hotărâre prin care să i se retragă dreptul de folosință gratuită asupra terenului persoanei vătămate L.S., motivat de faptul că aceasta nu a respectat condiția edificării unei locuințe, cu toate că, în realitate, această condiție fusese îndeplinită.
Astfel, au fost încălcate de inculpată prevederile art. 6, alin. 1 și 2, din Legea nr. 15/2003, privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală. În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii. Precizăm că toate persoanele beneficiază de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive”, a încheiat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.
Pe de altă parte, avocata care o reprezintă pe Elena Toma susține că dosarul a fost întors o dată la Parchet. „Este un dosar mai vechi. Dosarul a fost întors la Parchet o dată, pentru neregularitatea actului de sesizare în ceea ce privește descrierea faptelor. Vom vedea în ce măsură au fost înlăturate acele deficiențe. Până nu ajunge actul de sesizare în instanță… Mi se pare absolut forțat să spui că un om ar fi determinat consilierii locali să voteze într-un anume fel, pentru că fiecare consilier are responsabilitatea votului”, a subliniat avocata Laura Bulgaru, cea care o reprezintă pe Elena Toma.