Prima pagină » National » Fost șef DGASPC, mită de la zeci de persoane în schimbul eliberării unor certificate de handicap
Fost șef DGASPC, mită de la zeci de persoane în schimbul eliberării unor certificate de handicap

Fost șef DGASPC, mită de la zeci de persoane în schimbul eliberării unor certificate de handicap

09 sept. 2024, 17:40,
în National

Un fost director din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Timiș a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat de 21 de fapte de luare de mită, fraudă informatică și fals informatic. Acesta ar fi primit bani de la zeci de persoane în schimbul eliberării unor certificate de nevăzător, deși aceștia erau sănătoși. Potrivit procurorilor, activitatea sa ilegală devenise atât de cunoscută încât persoane din alte județe și-au stabilit reședința temporară în Timiș pentru a obține astfel de certificate.

Luni, 9 septembrie, DNA a anunțat că Lihor-Laza Laszlo Andras, fost șef al DGASPC Timiș, este acuzat de luare de mită în formă continuată (21 acte), fraudă informatică în formă continuată (113 acte) și fals informatic în formă continuată (113 acte).

În dosar sunt anchetate și alte 12 persoane, una fiind deja în detenție, pentru complicitate la luare și dare de mită, precum și la fraudă și fals informatic.

Fost șef al DGASPC, acuzat de luare de mită în formă continuată

Procurorii susțin că fostul șef al DGASPC Timiș a primit, între 2012 și 2020, mită în valoare de 17.800 de euro și 20.100 de lei de la 21 de persoane, sumele variind între 1.000 de lei și 2.600 de euro, pentru a facilita obținerea unor indemnizații de handicap vizual pe nedrept.

De asemenea, se menționează că inculpatul ar fi colectat anual și alte „cotizații”, fie în bani, fie sub formă de produse, în sume de până la 300 lei sau 50 de euro. În plus, acesta a introdus date false în sistemul informatic al DGASPC Timiș pentru 45 de persoane, incluzând diagnostice și decizii de plată fictive.

DNA estimează că acest comportament a generat un prejudiciu de peste 3,4 milioane de lei la bugetul de stat, fiind oferite ilegal diverse beneficii sociale și fiscale pentru persoane care nu aveau dreptul. O parte din acești beneficiari nu au avut niciodată un loc de muncă în România sau lucrează în străinătate, iar unii dintre ei dețin permis de conducere, deși sunt declarați nevăzători.

DNA a recuperat o parte din prejudiciul creat, iar Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin intermediul Consiliului Județean Timiș și DGASPC Timiș, s-a constituit parte civilă în acest caz, solicitând recuperarea unei sume de aproximativ 26,5 milioane de lei (peste 5 milioane de euro), reprezentând pensiile necuvenite încasate de aproximativ 500 de persoane.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Timiș, iar 15 dintre inculpați au încheiat acorduri de recunoaștere. Lihor-Laza Laszlo Andras a fost deja condamnat, în iunie 2023, la 5 ani și 4 luni de închisoare într-un alt dosar similar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`