Prima pagină » Eveniment-Social » Fost prorector de la Universitatea ”Cuza” din Iași, prof. univ. dr. preot Gheorghe Popa, premiat de Mitropolitul Teofan
Fost prorector de la Universitatea ”Cuza” din Iași, prof. univ. dr. preot Gheorghe Popa, premiat de Mitropolitul Teofan

Fost prorector de la Universitatea ”Cuza” din Iași, prof. univ. dr. preot Gheorghe Popa, premiat de Mitropolitul Teofan

05 feb. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

Prof. univ. dr. preot Gheorghe Popa, premiat de Mitropolitul Teofan! Acesta este fost prorector de la Universitatea ”Cuza” din Iași. Acesta s-a născut pe 27 august 1956 și este un preot și profesor de Teologie, care activează la Facultatea de Teologie Ortdoxă ”Dumitru Stăniloaie”. Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan i-a conferit ”Crucea Patriarhală”. Momentul a avut loc pe 30 ianuarie 2022, la Hramul Sfinţii Trei Ierarhi – Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur

Mitropolitul Teofan i-a conferit ”Crucea Patriarhală” prof. univ. dr. preot Gheorghe Popa, fost prorector de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Acesta s-a născut pe 27 august 1956 și este un preot și profesor de Teologie, care activează la Facultatea de Teologie Ortdoxă ”Dumitru Stăniloaie”.

Înaltpreasfinţitul (ÎPS) Părinte Mitropolit Teofan a organizat momentul pe 30 ianuarie 2022, la Hramul Sfinţii Trei Ierarhi – Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur. La activitate, o parte dintre studenţii teologi ieşeni au participat la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Mitropolitană de ÎPS Teofan. Alături de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei au slujit alți doi ierarhi: PS Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și PS Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Prorector de la Universitatea ”Cuza” din Iași, prof. univ. dr. preot Gheorghe Popa a primit ”Crucea Patriarhală”

Pe de altă parte, soborul co-slujitor de preoţi şi diaconi a fost format din profesorii Facultăţii de Teologie Ortodoxă, protos fiind părintele decan Ion Vicovan. Din partea Universității ”Cuza” a fost prezent conf. univ. dr. Constantin-Iulian Damian, prorector pentru programe de licență și activități de formare a personalului didactic din învățământul preuniversitar. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul ”Iosif Naniescu” al Facultății de Teologie din Iași, dirijat de părintele lector Ionuț Gabriel Năstase. În cadrul slujbei arhierești, teologul Andrei Iulian Bejenaru a fost hirotonit întru diacon de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. La chinonic, conform tradiției ultimilor ani, un student din anul IV de la secția Teologie Pastorală din cadrul Facultății de Teologie, Iulian Tomeac, a rostit cuvântul de învățătură despre Sfinții Trei Ierarhi. Cuvântul rostit la finalul Liturghiei îl puteți asculta aici.

Părintele Mitropolit Teofan a vorbit despre Sfinții Trei Ierarhi

Părintele Mitropolit Teofan a subliniat unul dintre motivele pentru care Sfinții Trei Ierarhi au fost aleși patroni ai învățământului teologic ortodox:

”Sfinții Trei Ierarhi au fost aleși ocrotitorii învățământului teologic pentru că dascălii de teologie și ucenicii lor, studenții, sunt chemați să fie brațe ale Bisericii în câmpul duhovniciei, al misiunii și în domeniul academic. Sfinții Trei Ierarhi au fost adânci întru cele ale duhovniciei, ale rugăciunii, ale omului interior. Sfinții Trei Ierarhi au fost cutezători în anvergura misionară pe care au desfășurat-o și mari cunoscători ai științelor vremii, deopotrivă teologice și profane”.

De asemenea, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a acordat, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), distincția ”Crucea Patriarhală” părintelui profesor emerit Gheorghe Popa, fost titular al disciplinei ”Teologie morală”. De reamintit că, între 1988-1992, prof. univ. dr. pr. Gheorghe Popa a efectuat cursurile Școlii Doctorale a Facultății de Teologie Ortodoxă din București, pentru ca între 1992-1993 să studieze la Institutul Romand de Hermeneutică Sistematică din Neuchatel (Elveția). Din anul 1999, acesta a devenit doctor în Teologie ortodoxă, specializarea Teologie Morală, Ascetică și Etică socială.

Distincția primită de prof. univ. dr. preot Gheorghe Popa de la Mitropolitul Teofan încununează cariera acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *