Prima pagină » International » Fost primar al Hiroshimei avertizează Rusia asupra folosirii armelor nucleare în Ucraina

Fost primar al Hiroshimei avertizează Rusia asupra folosirii armelor nucleare în Ucraina

17 mart. 2022, 13:50,
BZI.ro, în International

Fostul primar al Hiroshimei, Tadatoshi Akiba, l-a îndemnat joi pe preşedintele Vladimir Putin să nu folosească arme nucleare în Ucraina, după ce luna trecută, acesta a pus în alertă forţele nucleare ruse în urma invadării Ucrainei.

Petiţia lansată de fostul primar la 1 martie a strâns până acum peste 92.000 de semnături, obiectivul fiind de 150.000.

ost primar al Hiroshimei avertizează , explozie nucleara Hiroshima

Fostul edil i-a îndemnat pe liderii statelor nucleare din lume să vină să viziteze cele două oraşe nipone pentru a înţelege ce pagube poate provoca un atac nuclear

Fost primar al Hiroshimei avertizează Rusia

Folosirea armelor nucleare în Ucraina, avertisment din partea unui fost primar din Hiroshima. Tadatoshi Akiba, care a lansat la începutul lui martie o petiţie în care li se cere lui Putin şi liderilor lumii să declare că nu vor folosi arme nucleare în criza ucraineană, a amintit că victimele bombardamentelor atomice americane din 1945 de la Hiroshima şi Nagasaki au trecut prin „iad” şi printr-o „realitate îngrozitoare căreia au reuşit totuşi să-i supravieţuiască”.

Totodată, fostul edil i-a îndemnat pe liderii statelor nucleare din lume să vină să viziteze cele două oraşe nipone pentru a înţelege ce pagube poate provoca un atac nuclear. De asemenea, într-o conferinţă de presă, fostul primar Akiba a cerut premierului japonez Fumio Kishida să se întâlnească cu Putin şi cu alţi lideri de ţări nucleare pentru a le „transmite revendicările hibakusha”, cum sunt cunoscuţi în Japonia supravieţuitorii bombei atomice, care cer abolirea armelor nucleare, acesta precizând că premierul nipon , ce a fost ales într-o circumscripţie din Hiroshima, „are puterea de a-i convinge”.

Akiba a atras atenţia în acelaşi timp asupra recentelor afirmaţii ale fostului premier Shinzo Abe în sensul că Tokyo ar trebui să înceapă discuţii despre un posibil aranjament de partajare nucleară cu Washingtonul, subliniind că o asemenea decizie ar fi provocatoare pentru vecinii Japoniei şi ar putea duce la război.

Fostul primar al Hiroshima a menţionat ca o astfel de „retorică generatoare de conflict nu ar trebui folosită cu uşurinţă, mai ales de către un fost prim-ministru”.

ost primar al Hiroshimei avertizează, presedintele rus Vladimir Putin, armata rusa, armata ucraineana, explozie nucleara

Fostul primar al Hiroshima a menţionat ca o astfel de „retorică generatoare de conflict nu ar trebui folosită cu uşurinţă, mai ales de către un fost prim-ministru”

NATO a anunțat condiția pentru care ar intra în război cu Rusia

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că utilizarea armelor chimice de către Rusia în Ucraina ar putea determina NATO să își reconsidere decizia de a nu interveni militar în conflict.

„Dacă mă întrebați dacă Putin poate folosi arme chimice, cred că Putin poate folosi orice în acest moment, mai ales când se află în această situație dificilă. Din punct de vedere politic, el a pierdut deja acest război, iar din punct de vedere militar, nu îl câștigă.”

Întrebat dacă o astfel de utilizare ar putea determina o intervenție a NATO, președintele polonez a precizat că întreaga lume speră să nu se ajungă până în acel punct.

„Bineînțeles, toată lumea speră că nu ar îndrăzni să facă acest lucru. Dar… dacă folosește arme de distrugere în masă, acest lucru ar schimba situația fundamental. Cu siguranță, [NATO]… ar trebui să se așeze la masă și va trebui să se gândească serios la ce să facă, pentru că atunci începe să fie periculos, nu doar pentru Europa…, ci pentru întreaga lume”, a spus președintele Andrzej Duda.

Reamintim, un fost primar al Hiroshimei avertizează Rusia asupra folosirii armelor nucleare în Ucraina.

ost primar al Hiroshimei avertizează , ramasite explozie nucleara Hiroshima

Akiba a atras atenţia în acelaşi timp asupra recentelor afirmaţii ale fostului premier Shinzo Abe în sensul că Tokyo ar trebui să înceapă discuţii despre un posibil aranjament de partajare nucleară cu Washingtonul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *