Un fost premier din Pakistan este acuzat de acte de terorism. Poliția pakistaneză l-a acuzat pe fostul prim-ministru al țării, Imran Khan, în temeiul legilor antiteroriste. Acesta este acuzat că a amenințat puterea centrală și astfel a încălcat legile naționale referitoare la comportamentul terorist.
Asta în condiţiile în care Pakistanul traversează mai multe transformări, iar în urmă cu un an autoritățile au decis să taie serviciile de telefonie mobilă.
Fost premier din Pakistan, acuzat de terorism
Ancheta lor vine după ce el a acuzat poliția și sistemul judiciar de reținerea și torturarea asistentului său apropiat. Fostul premier din Pakistan se confruntă cu mai multe acte de terorism. Tensiunile sunt mari în țară, susținătorii fostului lider adunându-se în fața casei sale, jurând că „preia” în cazul în care va fi arestat.
De când a fost înlăturat de la putere în aprilie, Khan a fost un critic vocal al guvernului și al armatei țării. Poliția a anunțat acuzațiile după ce jucătorul de cricket devenit politician a acuzat autoritățile că l-au torturat asistentul apropiat, care este el însuși reținut sub acuzația de sediție. Într-un discurs public sâmbătă, Khan l-a condamnat pe șeful poliției din Islamabad și pe o femeie judecător pentru detenția și presupusa maltratare a colegului său de partid.
„De asemenea, ar trebui să vă pregătiți, deoarece vom lua măsuri împotriva dumneavoastră”, a spus el în discurs, referindu-se direct la pereche.
Oficialii l-au acuzat pe Khan că a încălcat actul anti-terorism al țării pentru că ar fi făcut amenințări împotriva oficialilor statului. Sute de susținători ai fostului prim-ministru s-au adunat în fața casei sale din Islamabad după ce a apărut vestea despre anchetă, jurând că vor „prelua” capitala dacă poliția ar încerca să-l rețină. Polițiștii care au fost prezenți la fața locului au spus că nu au fost acolo pentru a-l aresta pe fostul lider, ci pentru a menține ordinea și legea.
Pakistanul a închis granița cu Afganistan
Cazul vine într-un moment de tensiuni sporite între guvernul pakistanez și Khan, care a fost înlăturat de la putere în aprilie printr-un vot de cenzură. De atunci, fostul lider a făcut turul țării pentru a ține o serie de discursuri înflăcărate, cerând noi alegeri și criticând aspru atât guvernul, cât și armata. Sâmbătă, autoritatea de reglementare a mass-media din Pakistan a anunțat că canalelor de televiziune li se va interzice să transmită discursurile sale în direct, acuzându-l pe Khan de discurs instigator la ură împotriva instituțiilor statului.
După ce talibanii au preluat puterea din Afganistan, Pakistanul a inchis granițele țării. Pakistanul, îngrijorat de un impact asupra luptei, a închis partea frontierei înainte de preluarea talibanilor. Dar după o scurtă închidere a fost redeschisă pentru comerț și circulației pietonilor.
În mod normal, aproximativ 6.000-7.000 de oameni ar călători zilnic între cele două țări – dar astăzi sunt aproape 50 de oameni care stau în partea Afganistanului pentru a intra în Pakistan. Durează mai mult decât de obicei. Oficialii pakistanezi de securitate spun că nu vor ca militanții să intre deghizați în civili. De aceea au făcut ca procesul de verificare la frontieră să fie mai strict. Torkham a fost punctul principal al afluxului de refugiați în Pakistan de zeci de ani. Acum numărul afganilor care caută refugiu este mult mai mic. Așadar, faptul că un fost premier din Pakistan este acuzat de terorism, reprezintă o premieră în istoria recentă a țării.