Prima pagină » International » Fost premier din Australia, a preluat în secret șefia a cinci ministere în timpul pandemiei de Covid-19: „Nu pot să concep mentalitatea care a creat așa ceva”

Fost premier din Australia, a preluat în secret șefia a cinci ministere în timpul pandemiei de Covid-19: „Nu pot să concep mentalitatea care a creat așa ceva”

16 aug. 2022, 16:11,
în International

Pe când era premier în Australia, Scott Morrison s-a numit în secret în funcția de ministru a cinci ministere diferite, preluând printre altele și șefia Trezoreriei și a Ministerului Afacerilor Interne.

Actualul premier australian a catalogat acțiunile predecesorului său drept „o ciomăgeală fără precedent a democrației” australiene.

Fost premier din Australia, a preluat în secret șefia a cinci ministere

În perioada martie 2020 și mai 2021, fostul premier din Australia a preluat în secret șefia a cinci ministere. Astfel, Morrison și-a acordat singur portofoliile de ministru al Sănătății, Finanțelor, Industriei și Științei, Energiei și Resurselor, Afacerilor Interne și Trezoreriei fără a aduce acest lucru la cunoștința publicului și, în anumite cazuri, fără a-i anunța pe miniștrii în funcție.

De altfel, nu a existat nici un anunț sau consemnare oficială a jurămintelor depuse de Morrison în cazul portofoliilor pe care le-a preluat. Auto-numirile i-au acordat acestuia putere de decizie în aceste sectoare cruciale, în cazul în care decidea că are nevoie să apeleze la ele. Situația nemaintalnita până acum l-a făcut pe Morrison să aibă ultimul cuvânt în ministerele menționate, cu toate că puțini oameni din cabinetul său știau că prim-ministrul deținea aceste puteri.

David Hurley, guvernatorul general, a asistat la depunerea jurământului lui Morrison la îndemnul premierului. Precizăm că depunerea jurămintelor miniștrilor australieni este de obicei oficiată de guvernatorul general și are loc în fața camerelor, iar numirea lor este anunțată în parlament, acolo unde este consemnată oficial.

De altfel, un alt scandal a pus pe jar Australia, după ce pe tricourile unei echipe de rugby sunt însemnele LGBT.

Acțiunile fostului prim-ministru, de neînţeles: „Nu pot să concep mentalitatea care a creat așa ceva”

Numirile au fost făcute publice de doi jurnaliști de la News Corp care promovau o carte în care au scris despre felul în care Morrison a gestionat perioada de pandemie.

Era de aşteptat ca dezvăluirile să producă furie în guvern și în rândul publicului australian. Nimeni nu a putut să explice de ce numirile în funcție au fost necesare sau de ce publicul nu a fost înștiințat de aceste modificări.

„Nu pot să concep mentalitatea care a creat așa ceva. Nu pot să concep felul în care guvernul a funcționat într-un mod în care ei au spus: ‘Sunt prim-ministrul Australiei și aș vrea să fiu la conducerea [Ministerelor] Sănătății, Finanțelor, Trezoreriei, Industriei, Științei, Afacerilor Interne, Resurselor’ ”, a spus actualul prim-ministru Anthony Albanese.

Înainte să fie publicată știrea cu decizia controversată a fostului premier, Morrison a spus că nu își aduce aminte să se fi numit în mai mult de trei funcții adiționale, dar că măsura a fost necesară pentru a „proteja” portofoliile.

„Lucrurile se mișcau atât de repede la vremea aceea. Niciunul dintre noi nu este perfect. [Decizia] nu a fost făcută cu rea intenție”, a explicat Morrison.

Menționăm că Scott Morrison a făcut parte din noul parteneriat de securitate, denumit Aukus, alături de președintele american Joe Biden și  prim-ministrul britanic Boris Johnson.

Reiterăm faptul că în perioada martie 2020 și mai 2021, fostul premier din Australia, Scott Morrison, a preluat în secret șefia a cinci ministere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *