Prima pagină » Razboi în Ucraina » Fost paraşutist rus critică războiul din Ucraina: „Totul e minciună. Care e următorul pas? Război nuclear?”
Fost paraşutist rus critică războiul din Ucraina:

Fost paraşutist rus critică războiul din Ucraina: „Totul e minciună. Care e următorul pas? Război nuclear?”

23 aug. 2022, 13:55, 1 ,
în Razboi în Ucraina

Pavel Filatiev, este un fost parașutist rus care a expus ororile războiului din Ucraina într-un document de 141 de pagini publicat pe o rețea socială. Acum, bărbatul condamnă invazia armatei ruse și spune că „totul este o minciună”.

„Nu am fost trimiși să eliberăm pe nimeni, totul este o minciună! Nu facem decât să distrugem vieţi paşnice”, a spus el într-un interviu pentru CNN.

Războiul din Ucraina criticat de un fost paraşutist rus

Fostul paraşutist rus le-a mai spus jurnaliștilor că unitatea să, care a avut sediul în Crimeea, a fost trimisă la luptă în Ucraina prost echipată și nici măcar comandanţii nu ştiau ce se aştepta de la ei să facă. Bărbatul a mai precizat că soldații și comandanții au ajuns să fie foarte curând dezamăgiți de explicațiile guvernului pentru invazie, după ce au ajuns în Herson și s-au confruntat cu rezistența localnicilor care nu doreau să fie „eliberați”.

Pavel Filatiev, în vârstă de 33 ani, este primul militar rus activ care a criticat în mod public invazia. Fostul parașutist a publicat documentul pe reţelele de socializare în urmă cu mai bine de trei săptămâni şi este prima mărturie publică de această amploare.

Fiindu-i teamă să nu fie arestat, bărbatul s-a ascuns timp de mai bine de o săptămână şi a dormit în fiecare noapte în alt hotel. Săptămâna trecută a reușit în cele din urmă să plece din Rusia.

Fostul paraşutist rus a fost implicat în luptele pentru cucerirea orașului Nikolaev, dar a fost evacuat de pe front fiind rănit.

„Văd ce se întâmplă cu ţara mea şi sunt îngrozit. Totul este distrus, corupt. Am fost târâți în acest conflict grav în care doar distrugem orașe, în care nu eliberăm pe nimeni. Totul e o minciună. Doar distrugem viețile oamenilor pașnici. Mulți dintre noi nu aveam mâncare, nu aveam apă, nu aveam saci de dormit. Pentru că noaptea era foarte frig și nu puteam să dormim, ne înveleam în cârpe și gunoaie.

Barăcile noastre au aproximativ 100 de ani și nu au capacitatea necesară pentru toți militarii noștri… toate armele noastre sunt din vremurile Afganistanului. Unii dintre soldați au furat laptopuri, computere și alte obiecte, poate pentru că salariul nu le ajungea.

Mulți au jefuit magazine abandonate, au luat telefoane mobile și alte lucruri. Nu vreau să le justific acțiunile, dar este important să înțelegeți că nivelul scăzut al calității vieții lor îi împinge să facă astfel de lucruri în război. Ucrainenii cred că ar trebui să fiți trași la răspundere pentru ce ați făcut și faptele la care ați luat parte. Credeți că trebuie să fiți trași la răspundere, vă simțiți responsabil?

Cei mai mulți soldați ruși nu au încălcat legile războiului, dar mă simt vinovat din punct de vedere moral. Mă simt vinovat că sunt folosit ca unealtă într-un joc politic care nu va aduce nimic bun Rusiei”, a declarat Pavel Filatiev.

Capturarea oraşului Herson a fost un succes militar timpuriu semnificativ pentru Rusia, iar Ucraina se luptă acum să recâștige teritoriul.

Fostul paraşutist Filatiev a spus că se străduiește să înțeleagă viziunea preşedintelui Vladimir Putin.

„Acum că sunt plecat de acolo, cred că acesta este cel mai rău și mai stupid lucru pe care l-ar fi putut face guvernul nostru. Nu știu spre ce ne îndreaptă guvernul. Care este următorul pas? Război nuclear?”, a spus acesta.

Moartea fiicei lui Aleksandr Dughin a produs un şoc în Rusia

Într-un alt context, amintim că Aleksandr Dughin este cunoscut ca filosof şi publicist conservator, unul dintre propagandiştii ideologiei „lumii ruse” şi ai neoeurasianismului, concepte care proclamă dominaţia Rusiei asupra vecinilor săi, opunerea acesteia SUA şi NATO şi extinderea influenţei Rusiei pe teritoriul continentului eurasiatic. Iar de ani de zile, Dughin a îndemnat Moscova să se afirme mai agresiv pe scena mondială.

Din anul 2014, Dughin se află pe lista de sancţiuni a Uniunii Europene, iar din 2015 pe listele de sancţiuni ale SUA şi Canada pentru presupusa implicare în anexarea Crimeii de către Rusia. La fel a fost şi fiica sa, care îi împărtăşea opiniile, era inclusă pe listele cu sancţiuni occidentale.

Acum însă, mașina în care se afla Daria Dughina, fiica lui Aleksandr Dughin, a explodat în mers, sâmbătă seara,20 august, la Moscova, în ceea ce apropiații Kremlinului numesc deja ca fiind un atentat cu mașină-capcană care îl viza, de fapt, pe tatăl ei.

Cu toate acestea, Pavel Filatiev, un fost parașutist rus care a expus ororile războiului din Ucraina într-un document de 141 de pagini publicat pe o rețea socială, condamnă acțiunile președintelui Vladimir Putin.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`