Prima pagină » National » Fost ministru al Mediului, acid după votul Camerei Deputaților pe legea urșilor: „Este trist că trebuie să se întâmple o tragedie ca să se trezească şi societatea”
Fost ministru al Mediului, acid după votul Camerei Deputaților pe legea urșilor: „Este trist că trebuie să se întâmple o tragedie ca să se trezească şi societatea”

Fost ministru al Mediului, acid după votul Camerei Deputaților pe legea urșilor: „Este trist că trebuie să se întâmple o tragedie ca să se trezească şi societatea”

15 iul. 2024, 21:40,
BZI.ro, în National

Senatorul UDMR Tanczos Barna a declarat, luni, despre adoptarea în Camera Deputaţilor a proiectului de lege privind gestionarea populaţiei de urşi, în urma tragediei de pe Jepii Mici, când o tânără a fost ucisă, că este trist că trebuie să se întâmple o tragedie ca să se trezească şi societatea, să facă presiuni şi să se trezească şi clasa politică.

„Modificările nu sunt substanţiale, în mare măsură a fost votata aşa cum a fost depus anul trecut, undeva în cotombrie sau noiembrie. Este un proiect şi acum o lege care propune reintroducerea cotei de prevenţie prin vânătoare, care s-a mai practicat în România înainte de 2016, cu o serie de modificări faţă de sistemul de atunci, în ideea folosirii cotei de prevenţie în scopul reducerii numărului de conflicte şi în interesul cetăţenilor”, a spus fostul ministru al Mediului în emisiunea România Politică de la Prima News.

Senatorul UDMR a precizat că aceste diferenţe faţă de sistemul de dinainte 2016 asigură un echilibru între prevenţia prin vânătoare şi prevenţia ţintită pe zonele cu cele mai multe atacuri şi cele mai multe pagube, zonele unde au fost cele mai multe probleme şi unde populaţia crescută de urşi bruni generează conflicte om-urs.

Cele mai multe atacuri ale urşilor, în Mureş, Harghita, Covasna, Braşov, coborând spre Vrancea, Argeş

Despre zonele cu cele mai multe astfel de probleme, Tanczos Barna a spus că s-a calculat în funcţie de rapoartele Ministetului Mediului, în 2021-2023.

„Cele mai multe atacuri, cele mai multe pagube, atacuri asupra oamenilor, au fost în curbura Carpaţilor, începând de la Mureş, Harghita, Covasna, Braşov, şi coborând spre Vrancea, Argeş”, a mai afirmat Tanczos Barna, arătând că acestea sunt judeţene cu cele mai multe atacuri şi pagube, apeluri la 112.

Întrebat dacă proiectul de lege ar fi fost votat, dacă nu s-ar fi produs tragedia de pe Jepii Mici, senatorul UDMR a răspuns: „Sincer, nu cred. Noi avem acest proiect de lege depus din octombrie anul trecut. Undeva în decembrie am avut toate rapoartele, inclusiv în Camera Deputaţilor”.

„Este trist că trebuie să se întâmple o tragedie ca să se trezească şi societatea, să facă presiuni şi să se trezească şi clasa politică. Nu este normal. Am avut situaţii similare, din păcate, şi în alte domenii. În cazul câinilor vagabonzi, până nu s-a întâmplat o tragedie, nu s-au luat măsuri ferme. Câteodată, aceste măsuri nu sunt plăcute, nu sunt măsuri populare, sunt nepopulare, şi într-un an electoral, toată lumea vociferează, se strâng acum zeci de mii de semnături ca să nu se mai vâneze ursul şi să avem mai multe victime, probabil, sau nu ştiu unde se vrea să să ajungem. Din păcate, societatea noastră învaţă din tragedii sau se trezeşte din tragedii cumplite”, a spus Tanczos Barna.

Tanczos Barna: „Am vorbit de nenumărate ori cu primari de pe Valea Prahovei, nu vor împuşcare de urs”

Tanczos Barna a declarat, despre tragedia de pe Jepii Mici, în care o tânără a fost omorâtă de urs, că a vorbit de nenumărate ori cu primari de pe Valea Prahovei, şi nu vor împuşcare de urs pentru că îl consideră un farmec al zonei.

„Din păcate, această tragedie a avut loc, să îi înveţe pe primari că la primul semn de agresivitate al unui exemplar, trebuie intervenit prin împuşcare, pentru că, cu câteva zile înainte, s-a semnalat un atac în acea zonă, probabil aceluiaşi exemplar de urs, la cinci turişti, care au scăpat pentru că unul avea spray anti-urs”, a spus Taczos Barna.

El a continuat: „De când s-a dat Ordonanţa am vorbit de nenumărate ori cu primari de pe Valea Prahovei, nu vor împuşcare de urs. Foarte mulţi dintre ei cred că ursul face parte din farmecul turistic al zonei. Uite ce înseamnă”.

„Austriecii au spus că se vor speria turiştii, elveţienii, că ei au terminat populaţia de urs acum 100 de ani”

Fostul ministru al Mediului a mai afirmat că are corespondenţă cu omologii lui din Europa care nu au dorit să primească urşi de la noi. Tanczos Barna a arătat că austriecii au spus că se vor speria turiştii, elveţienii, că ei au terminat populaţia de urs acum 100 de ani şi nu mai vor, iar polonezii, că ei oricum îi vânează şi o să ajungă în cota lor vânătoare, dacă îi aducem la ei.

„Nicio ţară europeană nu vrea urşi de la noi. Când m-am dus eu personal la comisarul european pe mediu, cu toate dosarele de infridgement, cu deşeuri, cu calitatea aerului, nu m-a întrebat de calitatea aerului, de soarta cetăţenilor, m-a întrebat de cine? De Artur. Şi l-am întrebat de unde ştie cum îl cheamă pe urs, că la noi nu se practică botezul la urşi, în afară de ONG-urile mincinoase care aduc asemenea teme pe masă. L-am întrebat, domnule comisar, ştiţi cumva cum îl chema pe ciobanul care acum trei zile a fost omorât? Eu ştiu, eu am reţinut numele ciobanului şi nu a ursului. Asta e diferenţa între un ONG care spune că într-o tragedie au fost două victime, o tânără ursoaică şi o tânără fată, punând în faţă ursoaica în această tragedie cumplită. Pai cum să mai fii om, tu, care spui că ursoaica este victima? Şi să strângi semnături de la oameni creduli, binevoitori”, a mai spus fostul ministru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *