Prima pagină » National » Fost ministru al Energiei, sfat pentru români: „Dați drumul la aer condiționat, nu există risc de blackout”
Fost ministru al Energiei, sfat pentru români:

Fost ministru al Energiei, sfat pentru români: „Dați drumul la aer condiționat, nu există risc de blackout”

19 iul. 2024, 17:20,
BZI.ro, în National

Fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, afirmă că nu există riscul unui blackout și că cei care sugerează acest lucru încearcă doar să creeze panică și să mențină prețurile ridicate.

„Nu există risc de blackout. Cei care susțin asta vor doar să creeze panică și să speculeze pe piața de energie.

Ar fi bine ca cineva să investigheze rapid aceste speculații”, a declarat Popescu într-o postare pe Facebook.

Fost ministru al Energiei: Nu s-a întâmplat nimic până acum

Virgil Popescu îi îndeamnă pe oameni să folosească aerul condiționat fără să se îngrijoreze și să analizeze situația cu calm. El menționează că extinderea capacităților de stocare a energiei a fost o prioritate în mandatul său ca ministru. În cadrul PNRR, au fost alocate 280 de milioane de euro pentru noile capacități de stocare a energiei și pentru producerea, asamblarea și reciclarea bateriilor.

În plus, Popescu subliniază că, în schema de ajutor de stat pentru instalarea de noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile eoliană și solară, în valoare de 460 de milioane de euro, a fost încurajată și montarea capacităților de stocare, oferind punctaj suplimentar aplicanților.

„Capacitatea totală a proiectelor de energie regenerabilă depuse și eligibile este de 1.8 GW, mai mare decât viitoarele reactoare 3 și 4 de la Cernavodă. Iar capacitatea de stocare este de 1.8 GWh, aproape dublă față de proiectul Tarnița-Lăpușești”, a explicat Popescu.

Referindu-se la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), Popescu a semnalat că programele destinate prosumatorilor trebuie modificate pentru a include și capacități de stocare.

„Am semnalat acest lucru, dar nu s-a întâmplat nimic până acum, iar consecințele se văd. Am încredere în echilibrarea sistemului, chiar și cu ultimele șocuri de preț. Totuși, fără accelerarea proiectelor mari de energie din surse nucleare și pe gaz, riscăm să avem aceleași discuții la fiecare vârf de consum”, a avertizat Virgil Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *