Prima pagină » Sanatate » Fosfataza alcalină mare. În timpul căror afecțiuni este înregistrată această creștere?

Fosfataza alcalină mare. În timpul căror afecțiuni este înregistrată această creștere?

16 mart. 2023, 13:58,
în Sanatate

Tot mai mulți pacienți se întreabă de ce apare fosfataza alcalină mare? Fosfataza alcalină în analiza biochimică este folosită pentru a diagnostica multe boli. Pentru un diagnostic precis, rezultatele unui singur test nu sunt suficiente, așa că este inclusă într-un panel de diagnosticare împreună cu alte teste.

Fosfataza alcalină este o enzimă care se găsește în țesuturile organismului și participă la reacția de defosforilare. Fosfataza alcalină în analiza biochimică este folosită pentru a diagnostica multe boli. Rezultatele unui singur test nu sunt suficiente pentru un diagnostic precis, așa că este inclusă într-un panel de diagnosticare împreună cu alte teste. Determinarea fosfatazei alcaline este utilizată în diagnosticul leziunilor osoase și hepatice. Nivelurile de fosfatază alcalină sunt ridicate atunci când există o creștere a proceselor osoase, precum și în cazul tulburărilor de evacuare a bilei și al altor afecțiuni hepatice.

Fosfatază alcalină mare. În ce situații activitatea izoenzimelor este crescută?

În sânge se determină mai multe tipuri de izoenzime. În funcție de țesutul în care se găsește enzima, secvența de aminoacizi din aceasta diferă. ALP osoasă se formează în celulele țesutului osos. Această izoenzimă este implicată în maturarea materiei osoase intercelulare și în mineralizarea acesteia. Concentrația de ALP osoasă în sânge crește în cazul fracturilor, al distrugerii oaselor din cauza unor boli. La copii, nivelul enzimei este ridicat din cauza creșterii active a oaselor.

ALP intestinală intră în intestin și este absorbită parțial în sânge, nivelul său crește după masă. O creștere semnificativă a cantității de izoenzimă poate indica boli intestinale. Activitatea izoenzimelor hepatice este crescută în cazul unei secreții biliare reduse, al unei tulburări de scurgere a bilei, precum și în cazul morții unui număr mare de celule hepatice.

ALP placentară apare în fluxul sanguin în timpul sarcinii. Dezvoltarea placentei poate fi evaluată prin nivelul acesteia. În analiza de laborator se determină de obicei numărul total de izoenzime. Printre indicațiile pentru studiu se numără examinare profilactică, simptome de boală hepatică, suspiciune de tulburări de evacuare a bilei și examinarea pacienților cu anomalii osoase.

Cum să vă pregătiți în mod corespunzător pentru un test de sânge?

Sângele trebuie prelevat pe stomacul gol, după 8-12 ore de post, de preferință dimineața. În timpul postului se poate bea numai apă plată. În ajunul procedurii, trebuie să evitați supraalimentarea, consumul de cantități mari de alimente proteice, băuturi alcoolice. În ziua examinării, trebuie să evitați activitatea fizică intensă, de exemplu, antrenamentul sportiv intensiv. De asemenea, este necesar să vă abțineți de la fumat timp de 30 de minute înainte de test.

Nivelul enzimei este afectat de administrarea mai multor medicamente, de exemplu, antibiotice, aspirină, paracetamol și contraceptive orale. Pentru a evita interpretarea eronată a rezultatelor testului, pacienții trebuie să își informeze medicul cu privire la administrarea oricăror medicamente.

Fosfataza alcalină mare este frecvent asociată cu anomalii ale țesutului osos, boli hepatice sau tulburări ale tractului biliar. Niveluri ridicate pot fi observate și în alte boli asociate cu distrugerea unui număr mare de celule. Pentru un diagnostic precis, acest test este prescris în combinație cu alte teste.

Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Dispar complet aceste facultăți din România! Nu va mai exista admitere la programele de studiu pentru anul universitar 2025-2026
a1.ro
Volodimir Zelenski și Donald Trump, față în față la înmormântarea Papei Francisc. Ce au discutat, după umilirea de la Casa Albă. Mesajul președintelui Ucrainei: „Are potențialul de a deveni istorică”
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Schimbare drastică a vremii: De la temperaturi de vară, la coduri galbene şi portocalii de furtuni. În Braşov, a plouat cu găleata şi a căzut grindina
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Vara anului 2025, una dintre cele mai fierbinți din ultimele decenii. Vești teribile de la meteorologi
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
A șocat lumea cu gestul său. Lui Putin nu îi mai este frică de nimic! FOTO
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Scăpaţi urgent de bancnotele de 20 și 50 de euro rămase prin portofele din vacanţe. Raport OFICIAL
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 aprilie 2025
25 aprilie 2025