Tot mai mulți pacienți se întreabă de ce apare fosfataza alcalină mare? Fosfataza alcalină în analiza biochimică este folosită pentru a diagnostica multe boli. Pentru un diagnostic precis, rezultatele unui singur test nu sunt suficiente, așa că este inclusă într-un panel de diagnosticare împreună cu alte teste.
Fosfataza alcalină este o enzimă care se găsește în țesuturile organismului și participă la reacția de defosforilare. Fosfataza alcalină în analiza biochimică este folosită pentru a diagnostica multe boli. Rezultatele unui singur test nu sunt suficiente pentru un diagnostic precis, așa că este inclusă într-un panel de diagnosticare împreună cu alte teste. Determinarea fosfatazei alcaline este utilizată în diagnosticul leziunilor osoase și hepatice. Nivelurile de fosfatază alcalină sunt ridicate atunci când există o creștere a proceselor osoase, precum și în cazul tulburărilor de evacuare a bilei și al altor afecțiuni hepatice.
Fosfatază alcalină mare. În ce situații activitatea izoenzimelor este crescută?
În sânge se determină mai multe tipuri de izoenzime. În funcție de țesutul în care se găsește enzima, secvența de aminoacizi din aceasta diferă. ALP osoasă se formează în celulele țesutului osos. Această izoenzimă este implicată în maturarea materiei osoase intercelulare și în mineralizarea acesteia. Concentrația de ALP osoasă în sânge crește în cazul fracturilor, al distrugerii oaselor din cauza unor boli. La copii, nivelul enzimei este ridicat din cauza creșterii active a oaselor.
ALP intestinală intră în intestin și este absorbită parțial în sânge, nivelul său crește după masă. O creștere semnificativă a cantității de izoenzimă poate indica boli intestinale. Activitatea izoenzimelor hepatice este crescută în cazul unei secreții biliare reduse, al unei tulburări de scurgere a bilei, precum și în cazul morții unui număr mare de celule hepatice.
ALP placentară apare în fluxul sanguin în timpul sarcinii. Dezvoltarea placentei poate fi evaluată prin nivelul acesteia. În analiza de laborator se determină de obicei numărul total de izoenzime. Printre indicațiile pentru studiu se numără examinare profilactică, simptome de boală hepatică, suspiciune de tulburări de evacuare a bilei și examinarea pacienților cu anomalii osoase.
Cum să vă pregătiți în mod corespunzător pentru un test de sânge?
Sângele trebuie prelevat pe stomacul gol, după 8-12 ore de post, de preferință dimineața. În timpul postului se poate bea numai apă plată. În ajunul procedurii, trebuie să evitați supraalimentarea, consumul de cantități mari de alimente proteice, băuturi alcoolice. În ziua examinării, trebuie să evitați activitatea fizică intensă, de exemplu, antrenamentul sportiv intensiv. De asemenea, este necesar să vă abțineți de la fumat timp de 30 de minute înainte de test.
Nivelul enzimei este afectat de administrarea mai multor medicamente, de exemplu, antibiotice, aspirină, paracetamol și contraceptive orale. Pentru a evita interpretarea eronată a rezultatelor testului, pacienții trebuie să își informeze medicul cu privire la administrarea oricăror medicamente.
Fosfataza alcalină mare este frecvent asociată cu anomalii ale țesutului osos, boli hepatice sau tulburări ale tractului biliar. Niveluri ridicate pot fi observate și în alte boli asociate cu distrugerea unui număr mare de celule. Pentru un diagnostic precis, acest test este prescris în combinație cu alte teste.