Prima pagină » Actualitate » Forțele de luptă americane vor părăsi Irakul până la sfârșitul anului

Forțele de luptă americane vor părăsi Irakul până la sfârșitul anului

27 iul. 2021, 08:10,
George Cristian în Actualitate

Președintele Joe Biden spune că forțele SUA își vor încheia misiunea de luptă în Irak până la sfârșitul acestui an, dar vor continua să instruiască și să consilieze armata irakiană.

Anunțul a venit după ce Biden a purtat discuții cu premierul irakian Mustafa al-Kadhimi la Casa Albă. În prezent, în Irak sunt 2.500 de soldați americani care ajută forțele locale să contracareze ceea ce rămâne din grupul Statului Islamic.

Se vor retrage SUA din Irak?

Numărul de soldați americani este probabil să rămână la fel, dar mișcarea este văzută ca o încercare de a-l ajuta pe premierul irakian.

Prezența SUA în Irak a devenit o problemă majoră de când generalul de vârf iranian Qasem Soleimani și liderul unei miliții musulmane șiite susținute de Iran au fost uciși într-o grevă cu drone americane în capitala Bagdad anul trecut.

Partidele politice aliniate Iranului au cerut retragerea tuturor forțelor din coaliția globală condusă de SUA împotriva ISIS, în ciuda amenințării continue reprezentate de grupul jihadist sunnit. Între timp, milițiile șiite au fost acuzate de SUA că au efectuat sute de atacuri cu rachete, mortare și drone asupra bazelor militare irakiene care găzduiesc forțe ale coaliției, în încercarea aparentă de a-i presiona să plece.

Pentru președintele SUA, anunțul marchează sfârșitul unui alt război care a început sub fostul președinte George W Bush. Anul acesta a spus că trupele americane vor părăsi Afganistanul.

Ce a vorbit Joe Biden cu premierul irakian Mustafa al-Kadhimi

Vorbind la Casa Albă, Biden i-a spus omologului său irakian „cooperarea noastră împotriva terorismului va continua chiar și pe măsură ce trecem la această nouă fază”.

Kadhimi a răspuns: „Astăzi relația noastră este mai puternică ca niciodată. Cooperarea noastră este pentru economie, mediu, sănătate, educație, cultură și multe altele”. El a insistat că nu sunt necesare trupe străine de luptă în Irak.

Forțele conduse de SUA au invadat Irakul în 2003 pentru a-l răsturna pe președintele Saddam Hussein și a elimina armele de distrugere în masă care s-au dovedit a nu exista.

Atunci președintele George W Bush a promis un „Irak liber și pașnic”, dar a fost înghițit de o insurgență sectară sângeroasă. Trupele de luptă americane s-au retras în cele din urmă în 2011. Cu toate acestea, s-au întors la cererea guvernului irakian trei ani mai târziu, când militanții ISIS au depășit părți mari ale țării.

În urma înfrângerii militare a ISIS în Irak la sfârșitul anului 2017, forțele SUA au rămas pentru a ajuta la prevenirea revigorării grupului.

„Rolul nostru în Irak se va ocupa de a fi disponibil pentru a continua să ne instruim, să asistăm, să ajutăm și să ne ocupăm de ISIS pe măsură ce ajunge”, a adăugat Biden la reuniune.

Efectul retragerii americanilor din Afganistan

Militarii americani dar şi cei din NATO s-au retras în acest an din Afganistan. Vestea acestei mişcări a făcut valuri printre talibanii care au început, încet dar sigur, să înainteze prin țară. Altfel spus, talibanii au ajuns să controleze peste jumătate din teritoriu.

Afganistanul deţine 300 de districtie iar talibanii şi-au asumat controlul a peste jumătate dintre acestea. Americanii s-au retras în grabă din țară lăsând în urmă sute de mii de articole cum ar fi autoturisme, muniţie, mâncare şi alte lucruri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`