Ruşii au intrat pe teritoriul uzinei Azovstal din orașul asediat Mariupol, conform declaraţiei deputatului ucrainean David Arakhamia. Acesta a continuat spunând că miercuri seara, 4 mai, încă mai exista contact între guvernul Ucrainei și luptătorii ucraineni din uzină.
Teritoriul uzinei Azovstal invadat de armata rusă
Primarul din Mariupol, Vadim Boichenko, a spus anterior că au izbucnit noi bătălii pe teritoriul uzinei Azovstal , unde sute de civili sunt încă prinși în interior împreună cu ultimii apărători ucraineni din oraș, el precizând totodată că uzina este bombardată constant de către forțele ruse.
Apocalyptic footage from Azovstal area in Mariupol pic.twitter.com/UOitHPy49l
— Global Thinker (@talkrealopinion) May 4, 2022
De asemenea, Vadim Boichenko a menţionat că s-a pierdut contactul cu apărătorii ucraineni din combinat, deşi cu o zi în urmă mai exista o legătură.
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat miercuri, 4 mai, că în ciuda atacurilor necruțătoare din partea forțelor ruse, fabrica de oțel Azovstal încă „rezistă”.
Locotenent-colonelul Denis Prokopenko, comandantul soldaților Regimentului Azov din interiorul uzinei Azovstal, a declarat că în interiorul complexului au loc bătălii grele după ce forțele ruse au intrat în perimetrul uzinei.
„Sunt bătălii grele și sângeroase. Sunt mândru de soldații mei care fac eforturi supraomenești pentru a stăpâni atacul inamicului. Mulțumesc lumii întregi pentru sprijinul extraordinar al garnizoanei Mariupol. Situația este extrem de dificilă, dar continuăm să îndeplinim ordinul de a păstrează apărarea”, a spus locotenent-colonelul Denis Prokopenko.
Azov Commander Denys Prokopenko in #Azovstal:”situation is extremely difficult, we are very scared as a factory worker showed the Russians the door to the underground tunnels. Now the Russians have entered inside the plant. Please help us or we will die #NATO, can you help us?” pic.twitter.com/KytmS5pvMP
— UkraineNews (@Ukraine66251776) May 4, 2022
Președintele Putin va declara oficial război în Ucraina?
Într-o altă ordine de idei, mai multe voci avizate susțin că Vladimir Putin va declara oficial război țării vecine Ucraina pe 9 mai, cunoscută drept „Ziua Victoriei” în Rusia. Pentru o bună perioadă de timp s-a crezut că la această dată ar urma să se încheie invazia, pe care oficialii ruși au denumit-o operaţiune militară specială. Astfel, în urma declarării războiului, Rusia ar putea mobiliza rezerviştii şi va putea recurge la noi recrutări.
Cu toate acestea, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a negat oficial zvonurile în repetate rânduri.
„Cred că va încerca să iasă din «operaţiunea sa specială». El a lansat scenariul, pregătind scena pentru a putea spune: «Uite, acum este un război împotriva naziştilor şi ceea ce am nevoie este de mai mulţi oameni. Am nevoie de mai multă carne de tun rusească»”, a afirmat secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace.
Acest lucru vine în contextul în care Richard Sherriff, fostul șef al NATO, a avertizat că Occidentul trebuie să se „pregătească” pentru un război cu Rusia în Ucraina în „cel mai rău caz”. Declararea războiului de către liderul de la Kremlin ar avea scopul de a potoli „indignarea” resimțită de armata rusă în urma eșecurilor asaltului asupra Kievului.
Reamintim, surse oficiale din Ucraina au declarat că forțele armate ruse au intrat pe teritoriul uzinei Azovstal, din orașul asediat Mariupol.