Reprezentanții Curții de Apel Iași au precizat că au luat mai multe măsuri pentru facilitarea accesului la Justiție în această perioadă. Astfel, aceștia au menționat că există un formular electronic prin care justițiabilii pot depune acte procedurale sau cereri de acces la dosarul electronic. Pe lângă acest formular electronic, ieșenii se pot programa online pentru a studia dosarele ce îi privesc
În contextul pandemiei cu coronavirus, Curtea de Apel Iași a pus la dispoziție un formular electronic. Prin acest formular electronic se pot depune de către părți și reprezentanți toate actele sau cererile de acces la dosarul electronic aflat pe rolul oricărei instanțe din raza de activitate.
„Curtea de Apel Iași aduce la cunoștința publicului că, pe site-ul instanței, la adresa www.ca-iasi.ro, este pus la dispoziție un formular electronic prin care părțile și reprezentanții acestora pot depune, în format electronic, acte procedurale sau cereri de acces la dosarul electronic aflat pe rolul oricărei instanțe din raza de activitate a Curții de Apel Iași. De asemenea, formularul poate fi utilizat și pentru depunerea, în format electronic, de cereri de chemare în judecată. Precizăm faptul că acest formular generează confirmare de primire a actelor depuse. Studierea dosarelor aflate pe rolul instanțelor din circumscripția Curții de Apel Iași se realizează prin accesarea dosarului electronic”, au precizat reprezentanții Curții de Apel Iași.
Alte măsuri luate la instanțele din Iași, pe lângă introducerea formularului electronic
Reprezentanții Curții de Apel Iași au mai luat unele măsuri, pentru a evita răspândirea coronavirusului. Aceștia au mai decis ca, odată cu instaurarea stării de alertă, justițiabilii sau avocații să se programeze online pentru studierea dosarelor în arhivele instanțelor din Iași.
„Curtea de Apel Iași aduce la cunoștința publicului că pe site-ul instanței, la adresa www.ca-iasi.ro, este pusă la dispoziție o aplicație prin care părțile și reprezentanții acestora, alți practicieni ai Dreptului sau alte persoane care justifică un interes legitim, se pot programa online în vederea studierii, în compartimentul Arhivă al Curții de Apel Iași, a dosarelor. Intervalul-standard stabilit prin programarea online în vederea studierii dosarelor este de 30 de minute. Acest interval poate comporta modificări în situații excepționale, justificate de dosarul concret de studiat”, au adăugat reprezentanții Curții de Apel Iași.
Conform acestora, aplicația vine în sprijinul justițiabililor, având în vedere interesul protejării împotriva răspândirii virusului SARS CoV-2, prin aplicarea în continuare a regulilor de protecție.
„Reafirmăm și importanța utilizării dosarului electronic implementat la Curtea de Apel Iași și la instanțele arondate, precum și a depunerii documentelor adresate instanțelor prin formularul electronic amintit ori prin e-mail sau fax”, au adăugat cei de la Curtea de Apel Iași.
Proceduri la intrarea în instanțele din Iași
Reprezentanții Curții de Apel Iași au mai precizat că, având în vedere Legea nr. 55, referitoare la unele măsuri privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, președintele instanței a emis un ordin de serviciu privind accesul publicului în sediul Palatului de Justiție în perioada stării de alertă.
„Accesul publicului în Palatul de Justiție se va face exclusiv pe la intrarea nr. 2, pe latura de vest a imobilului. La această intrare, avocații, consilierii juridici și practicienii în insolvență vor utiliza ușa numărul 1. Publicul va folosi ușa numărul 2. Ieșirea publicului din instituție se va realiza pe ușa numărul 3, în partea de sud-vest a imobilului. Se mențin dispozițiile cu privire la accesul și traseul persoanelor private de libertate și escortei acestora, care sunt separate. La punctele de acces se va realiza triajul epidemiologic, constând în controlul temperaturii cu instrumente non-contact. Pentru personal, triajul epidemiologic se va realiza la intrarea numărul 1”, au subliniat reprezentanții Curții de Apel Iași.
Potrivit acestora, triajul epidemiologic este realizat de personal al instituției, cu sprijinul jandarmilor care asigură paza în incintă. De asemenea, nu va fi permis accesul persoanelor care au temperaturi corporale de peste 37,3 grade Celsius. Mai mult, purtarea măștilor de protecție este obligatorie pentru toți cei care vor să meargă în sediul Palatului de Justiție din Iași. În plus, toți cetățenii trebuie să păstreze o distanță de minimum doi metri între ei, iar accesul în compartimentele instituției se va face în funcție de capacitatea spațiului respectiv.
Astfel, pe lângă punerea la dispoziție a unui formular electronic, justițiabilii trebuie să respecte și o serie de alte măsuri ce au fost luate la Iași de instanțele de judecată, pentru prevenirea răspândirii pandemiei COVID-19.