Prima pagină » Eveniment-Social » Formarea profesională prin proiecte europene a viitorilor educatori-puericultori de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași
Formarea profesională prin proiecte europene a viitorilor educatori-puericultori de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași

Formarea profesională prin proiecte europene a viitorilor educatori-puericultori de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași

11 nov. 2021, 17:44,
în Eveniment-Social

În urma implementării proiectului Erasmus + nr. 2019-1-RO01-KA102-06 1640, Formarea pentru creşterea calităţii educaţiei timpurii, un număr de 32 de elevi de la specializarea educator-puericultor au beneficiat, în două fluxuri, de o formare de trei săptămâni în creşele din Valencia, Spania.

Prin stagiul de practică internaţională în instituţiile de educaţie timpurie din spaţiul european, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” şi-a propus alinierea formării viitorilor educatori-puericultori la standardele unei educaţii antepreşcolare de calitate, prin preluarea bunelor practici europene şi aplicarea lor în sistemul românesc.

S-a urmărit, astfel, dezvoltarea competenţelor de aplicare a unor metode, tehnici şi instrumente adecvate de cunoaștere a copiilor mici, a părinţilor acestora şi a familiei, în vederea tratării diferenţiate şi a consilierii acestora, a competențelor psihopedagogice, exprimate în proiectarea, conducerea şi evaluarea activităţilor de educaţie antepreşcolară, realizate individual sau cu grupuri de părinţi şi bebeluşi/copii mici, a capacității de evaluare a progesului  efectuat de copii, precum și a competenţelor sociale, de comunicare interculturală exprimate în interacţiunile sociale cu copiii, părinţii acestora şi comunitate.

„Elevii au fost surprinşi să constate că au acces la copiii nou- născuţi între 0 luni şi 1 an şi că sunt îndrumaţi să execute toate îngrijirile pe care le efectuează, în mod normal, un educator-puericultor din Spania: hrănit, schimbat, adormit, activități de dezvoltare motrică și senzorială etc. Programul de lucru a fost de 6 ore pe zi, un program care i-a solicitat foarte mult şi care i-a pus în situaţii reale de lucru şi de comunicare, ceea ce  a fost foarte benefic învăţării şi adaptării la un context profesional, lingvistic şi cultural diferit” a declarat directoarea Colegiului, Irina Cosovanu, coordonatoarea acestui proiect.

Experiența aceasta a fost foarte apreciată de toți elevii participanți care au avut posibilitatea de a face practică pedagogică într-o creșă, observând un nou sistem de învățământ.

Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” implementează de 16 ani proiecte europene de formare profesională, anul acesta obținând și acreditarea Erasmus + în acest domeniu și un grant de 162. 590 euro pentru formarea a 48 de elevi și a 15 profesori în anul școlar 2021-2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`