Prima pagină » Business în România » Fondurile mutuale incă o necunoscută pentru români! Suntem pe penultimul loc în Europa la investiții

Fondurile mutuale incă o necunoscută pentru români! Suntem pe penultimul loc în Europa la investiții

25 apr. 2024, 09:23,
în Business în România

Românii investesc puțini bani în fondurile mutuale, arată o statistică recentă. În medie se investesc 373 de euro, această sumă plasând România pe penultimul lor în Europa, după Bulgaria.

Un fond mutual este un vehicul de investiții colective în care banii de la mai mulți investitori sunt colectați și investiți într-o gamă diversificată de active financiare, cum ar fi acțiuni, obligațiuni, instrumente de piață monetară și alte active. Acesta este gestionat de un profesionist sau o echipă de manageri de fonduri, care iau decizii de investiții în numele investitorilor pentru a obține randamentele dorite în funcție de obiectivele și strategiile fondului. Fondurile mutuale oferă investitorilor mici sau mări acces la piețe și strategii pe care, de obicei, nu le-ar putea accesa direct. Profiturile și pierderile sunt împărțite între investitori în funcție de sumele investite de fiecare și de performanța fondului.

Românii investesc puțini bani în fonduri mutuale

Conform datelor colectate de către Ziarul Financiar, pe baza informațiilor oferite de Fondul Monetar Internațional și Asociația Europeană a Fondurilor și Administratorilor de Active, românii nu investesc bani foarte mulți în fonduri mutuale. Ba din contră, România ocupă penultimul lor din Europa, imediat după Bulgaria

Există încă o discrepanță semnificativă atunci când comparăm România cu alte țări din Europa Centrală și de Est. În timp ce țările din vest și nordul continentului se află într-o altă ligă. Este evident că toți cei implicați în industrie au încă mult de lucru în ceea ce privește popularizarea conceptului de economisire.

Datele arată că, în medie, un român avea 373 de euro investiți în fonduri mutuale deschise la sfârșitul anului trecut. Această cifră este calculată ținând cont de o populație de aproximativ 19 milioane de oameni și de active totale de 3,4 miliarde de euro la 31 decembrie 2023, conform estimărilor efectuate de ZF, bazate pe datele de la Fondul Monetar Internațional și Asociația Europeană a Fondurilor și Administratorilor de Active (EFAMA).

Aşadar, România se clasează pe penultimul loc într-un top de 23 de ţări europene, cu active per căpiţă de două ori sub cele din Croaţia, de cinci ori sub Grecia şi de zece ori sub Ungaria. Deşi am redus din decalaj cu Croaţia, întrucât un clasament similar realizat anul trecut de ZF arăta că activele/capiţa din ţara cu ieşire la Mediterană erau de trei ori mai mari decât cele din România, ungurii rămân pe poziţii, fiind tot de zece ori peste noi, în contextul în care 2023 a adus creşteri pe majoritatea pieţelor de capital din Europa. Activele/capiţa din Grecia erau în 2022 de patru ori mai mari decât cele din România.

România a depășit Bulgaria

Cu toate acestea, o veste îmbucurătoare este că am reușit, în cele din urmă, să-i depășim pe bulgari. Aceștia investesc, în medie, 220 de euro în fonduri mutuale pe an. În 2022, activele pe cap de locuitor din Bulgaria se ridicau la 169 de euro, comparativ cu 158 de euro în țara noastră.

„Avem o oportunitate de creştere de care se pare că începem să profităm. Astfel, începând cu aprilie 2023 am început să vedem intrări nete pozitive din punctul de vedere al activelor în administrarea fondurilor, în condiţiile în care numărul de investitori este în continuă creştere“, spune Horia Gustă, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), pentru ZF.

Observăm o dublare a activelor investite, în medie, în România în decurs de un an. Pentru a oferi context, în 2022, activele tuturor administratorilor de fonduri mutuale de pe piața locală au înregistrat o scădere semnificativă ca rezultat al valului de retrageri generat de inflație, criza energetică și conflictul din Ucraina. În Europa Centrală și de Est, România a fost singura țară care a înregistrat patru trimestre consecutive de vânzări nete, adică volumul răscumpărărilor a depășit pe cel al subscrierilor.

Însă, în 2023, activele primelor zece companii din industria de gestionare a activelor din România (care reprezintă peste 90% din piață) au înregistrat o creștere de 17%, ajungând la 20,3 miliarde de lei, în timp ce indicele BET al Bursei de Valori București s-a apreciat cu 31,8%. În același timp, activele nete ale celor 249 de fonduri mutuale disponibile în România, atât deschise cât și închise, locale și străine, au înregistrat o scădere de 13,5% în 2023, în mare parte ca urmare a reducerii activului net al Fondului Proprietatea, care și-a vândut integral participația la Hidroelectrica. În concluzie, fondurile mutuale încă sunt o necunoscută pentru români. Fapt ce plasează România pe penultimul lor în Europa.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Playtech.ro
Imaginea momentului cu soţia lui Dragoș Pavăl! Cum arată cea care îi este alături de ani de zile patronului Dedeman
observatornews.ro
Trucul prin care putem face răcoare în locuinţă, fără aer condiţionat
Playsport.ro
Dacă routerul WiFi are port USB, atunci ai o comoară. Iată cum îl transformi într-un...
Evz.ro
Inflația accelerează: Românii, tot mai afectați de valul scumpirilor
realitatea.net
Testul IQ care le dă bătăi de cap elevilor de clasa a IV-a: câte triunghiuri sunt, de fapt, în imagine?
SportpeSurse
Ce s-a ales de Mariana Bitang, fosta antrenoare a lotului olimpic de gimnastică. Partenera lui Octavian Bellu a revenit în atenția publică după mulți ani
Playtech.ro
Aer polar maritim peste România. Dispare Anticiclonul Azoric şi vine răcoarea! Scăpăm de caniculă
Dailybusiness.ro
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
RomaniaTV
Cine este femeia cu care s-a iubit Nicușor Dan, înainte să o cunoască pe Mirabela Grădinaru
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Vlăduța Lupău, primele declarații despre al TREILEA copil! Artista le-a dat ea vestea fanilor. ''Gravidă în luna a-5-a''
redactia.ro
Cine este omul care și-a pierdut viața pe Transfăgărășan după ce a fost atacat de urs
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 iulie 2025
08 iulie 2025