Prima pagină » Economic Local » Fonduri europene pentru investiții în livezi 2024. Primele liste cu beneficiarii din Iași au fost publicate de AFIR
Fonduri europene pentru investiții în livezi 2024. Primele liste cu beneficiarii din Iași au fost publicate de AFIR

Fonduri europene pentru investiții în livezi 2024. Primele liste cu beneficiarii din Iași au fost publicate de AFIR

02 iul. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Ieșenii investesc fonduri europene în livezi. Primele liste cu beneficiarii din Iași au fost publicate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Specialiștii analizează toate proiectele depuse de fermieri în măsurile destinate investițiilor în sectorul pomicol

Ieșenii primesc banii europeni pentru a investi în plantații pomicole. Primele liste cu beneficiarii din Iași au fost publicate de AFIR, iar în această perioadă sunt analizate proiectele depuse de fermierii din toată țara, astfel, noi liste vor fi publicate pe site-ul AFIR. Unul dintre beneficiarii fondurilor europene este Petru Vlăduț Ignat, din comuna Moșna, care va moderniza o plantație pomicolă cu 215.000 de euro. Proiectul a fost depus în 2023, în măsura DR 15- componenta înființare și modernizare exploatații pomicole. Ieșeanca Alina Popa va investi fonduri europene într-o plantație pomicolă, în comuna Bârnova. Valoarea totală a proiectului este de 300.000 de euro și presupune înființarea unei livezi mixte.

Ieșenii investesc fonduri europene în livezi

Fondurile europene alocate măsurii DR-15 s-au epuizat înainte de termen. În măsura DR-15 s-au depus 286 de proiecte în valoare de 190 de milioane de euro, din toată țara. Din Iași, s-au înaintat planuri de afaceri în valoare de două milioane de euro pentru înființarea unor livezi cu meri și cireși, mixte sau cu nuci. Proiectele sunt analizate de specialiști. Pentru înființarea de pepiniere pomicole s-au depus 9 proiecte în valoare de 5 milioane de euro, însă niciunul din Iași. Banii sunt folosiți pentru creșterea competitivității exploatațiilor pomicole prin dotarea cu utilaje și echipamente, înființarea, modernizarea și/sau extinderea unităților de procesare, înființarea de plantații pomicole, reconversia plantațiilor existente și creșterea suprafețelor ocupate de pepinierele pomicole.

Fonduri europene pentru utilaje moderne

Ieșenii vor să schimbe utilajele vechi cu altele noi, moderne, și le achiziționează cu fonduri europene în valoare de 1,3 milioane de euro. Fermierii au depus cererile de finanțare în anul 2021, sumele solicitate de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) fiind cuprinse între 100.000 și 200.000 de euro. Agricultorii din Iași au cerut banii europeni în submăsura 4.1 – Sector achiziții simple de utilaje agricole și/sau irigații, drenaj, desecare la nivelul fermei (vegetal) și 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri.

Fermierii din Iași au depus cereri în valoare de 2 milioane de euro în submăsura 4.1, fondurile alocate fiind epuizate înainte de termen. Fondurile alocate acestei sesiuni au fost de 125 de milioane de euro, însă au fost depuse 846 de proiecte, la nivel național, în valoare de 335 de milioane de euro. Solicitanții eligibili pentru sprijinul acordat prin submăsura 4.1 sunt fermierii a căror exploatație se situează pe teritoriul României și care desfășoară o activitate agricolă. În această perioadă mai sunt deschise sesiunile de depunere a proiectelor în măsurile pentru irigații. De asemenea, ieșenii investesc fondurile europene în livezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *