Prima pagină » Local » Fondatorul faimoasei Fanfare 10 Prăjini a produs un accident de toată frumusețea în această seară la Iași! Crăciun Ivancea se afla sub influența băuturilor alcoolice și avea și permisul suspendat -FOTO, EXCLUSIV

Fondatorul faimoasei Fanfare 10 Prăjini a produs un accident de toată frumusețea în această seară la Iași! Crăciun Ivancea se afla sub influența băuturilor alcoolice și avea și permisul suspendat -FOTO, EXCLUSIV

07 nov. 2021, 20:40,
în Local

Crăciun Ivancea, membru și fondator al Fanfarei 10 Prăjini a produs în această seară un accident rutier în municipiul Iași! Acesta se afla la volanul unui autoturism marca Toyota și a intrat frontal într-un autobuz CTP.

Testat de polițiștii ieșeni cu aparatul alcooltest, artistului avea o alcoolemie de 0,66 mg/l.

Acesta avea și permisul suspendat. A fost transportat la spital în vederea recoltării probelor biologice.

Crăciun Ivancea este fondatorul faimoasei Fanfare 10 Prăjini

Fanfara lui Crăciun este o formaţie de muzică tradiţională din satul Zece Prăjini (Moldova), care ştie cum şi ce să cânte la orice ocazie: mese festive, nunţi şi alte evenimente de familie. Muzicienii formaţiei poartă mai departe tradiţia strămoşilor prin practicarea, încă din copilărie, a unor ritmuri uluitoare, care provoacă o emoţie teribilă!

Moldova, regiune istorică din nord-estul României, este cunoscută pentru izolarea ei, pentru peisajul aspru şi pustiu, dar şi pentru poezia interioară, specifică locuitorilor săi.

În micul sat Zece Prăjini, câţiva bătrâni romi, cu instrumente de suflat, continuă să păstreze ritmurile specifice neamului lor. Aceste trupe populare însoţesc, cu melodiile lor, ritualurile de pe parcursul vieţii: aniversări, botezuri, nunţi şi sărbători din sat. Muzica lor joacă un rol vital în cadrul comunităţii.

Crăciun Ivancea, clarinetist şi dirijor al Fanfarei 10 Prăjini, este „gardianul” acestei muzici transmise din generaţie în generaţie şi face legătura artistică dintre tineri şi bătrâni. Pentru că în această formaţie, toate generaţiile sunt prezente: bătrânii care joacă melodiile şi dansurile tradiţionale (hora, sârba brâul), dar şi tinerii, care preferă ritmuri moderne şi care au introdus în repertoriul clasic al trupei piese importate din cinematografia indiană, europeană („Underground”) şi chiar din muzica americană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025