Întâmplare reprobabilă produsă în România. Doi angajaţi ai unei unităţi bancare aveau responsabilitatea să gestioneze un fond privat de pensii, însă au decis să fure banii.
Cele două persoane, dar şi alţi complici au reuşit să extragă din pensiile clienţilor zeci de milioane de lei. „Ingenios” mod de a cheltui banii, au cumpărat ceasuri şi vacanțe de lux.
Descinderi la mai multe persoane după ce un fond privat de pensii a fost spart
Joi dimineaţa, 30 iunie 2022, poliţiştii şi procurorii din Capitală au organizat o serie de descinderi în nu mai puţin de 48 de locaţii din Bucureşti şi numeroase alte judeţe într-un dosar de delapidare de la fondul privat de pensii administrat de o bancă din România.
Acţiunea de amploare a pornit după ce anchetatorii au descoperit că doi angajaţi ai băncii, împreună cu alţi complici, ar fi delapidat suma de peste 23 de milioane de lei din fondul privat de pensii pentru a achiziţiona ceasuri şi vacanţe de lux.
„Astăzi, 30 iunie 2022, polițiștii Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Sector 1, cu sprijinul Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, pune în aplicare 48 de mandate de percheziție domiciliară, 80 de mandate de aducere și 32 de ordonanțe de ridicare înscrisuri la adrese din București și județele Ilfov, Teleorman, Constanța, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmbovița, Sibiu, Brașov, Vâlcea, Vrancea și Gorj, într-o cauză penală privind săvârşirea infracțiunii de delapidare”, au transmis autorităţile.
Prejudiciu de 23, 5 milioane de lei din conturile fondului privat de pensii
Astfel, conform informaţiilor transmise de Poliţia Română, de la începutul lunii mai 2022 şi până în prezent, mai mulţi angajaţi care aveau în administrare un fond privat de pensii au observat că lipsesc documente justificative pentru operaţiuni de debitare a unor conturi de depozit. Cuantumul total al acestor operaţiuni însumau circa 22 milioane de lei.
În urma unor cercetări a reieşit faptul că s-au comis 726 de infracţiuni de delapidare, complicitate la delapidare, fals intelectual, uz de fals și fals în declarații. În urma descinderilor au fost reţinute pentru 24 de ore 15 persoane, dintre care doi angajaţi din cadrul unei bănci şi mai multe persoane juridice.
„Astfel, s-a reținut că în perioada 2019- 2022, două persoane angajate în cadrul băncii, cu sprijinul unor apropiați și a 7 persoane juridice, și-ar fi însușit și folosit în interes personal suma de 23,5 milioane de lei, din conturile fondului privat de pensii. Debitarea conturilor s-ar fi realizat atât prin transfer direct către conturile bănuiților și ale celorlalte persoane fizice, cât și prin transfer către conturile unor persoane juridice, sub forma unor plăți pentru achiziții bunuri ori servicii fictive”, au mai menţionat reprezentanţii Poliţiei Române.
Vă aducem aminte că perioada anilor 2016 – 2021, peste 50.000 de români au beneficiat de sumele acumulate iin conturile de pensie privată. Suma totală plătită de administratori în această perioadă se ridică la aproape 660 de milioane de lei, iar numărul beneficiarilor a crescut de la doar 675 în anul 2016 până la 19.000 în 2021. În cazul în care nu știți unde aveți pensia privată, consultați AICI!
Până în momentul de față nu s-a mai mediatizat niciun caz de fond de pensii privat spart de angajații unității bancare.