Prima pagină » National » Folie pe numărul de înmatriculare în 2025, tertipul prin care șoferii scapă de plata rovinietei
Folie pe numărul de înmatriculare în 2025, tertipul prin care șoferii scapă de plata rovinietei

Folie pe numărul de înmatriculare în 2025, tertipul prin care șoferii scapă de plata rovinietei

10 feb. 2025, 12:27,
Redacția BZI în Bzi.ro

Într-o încercare de a evita plata rovinietei, unii șoferi aplică folie pe numărul de înmatriculare al mașinilor lor pentru a împiedica camerele de supraveghere să citească literele sau cifrele. Dar, conform reglementărilor legale din 2025, acest truc nu face decât să-i pună în pericol pe acești șoferi, riscând amenzi considerabile.

Șoferii aplică folie pe numărul de înmatriculare pentru a scăpa de plata rovinietei

Legea rutieră este foarte clară în această privință. Aplicarea foliilor sau a altor dispozitive care ascund sau alterează numărul de înmatriculare este considerată o contravenție. Conform Art. 99 (1) din Legea 195/2002, constituie contravenție și se sancționează cu amendă. Aceste sancțiuni sunt incluse în clasa I de amenzi, iar șoferii riscă să plătească între 405 și 607,5 lei, în funcție de numărul de puncte de amendă aplicate (2 sau 3 puncte).

„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa I de sancțiuni conducerea unui vehicul pe ale cărui plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare sunt aplicate folii sau alte dispozitive care nu permit citirea numărului de înmatriculare”, se precizează în Art. 99 (1) din legea 195/2002.

De asemenea, sistemele de monitorizare a drumurilor, folosite pentru supravegherea plăcuțelor de înmatriculare, emit automat alerte când numărul este incomplet sau inaccesibil. În cazul în care operatorii sesizează că numărul este acoperit sau inaccesibil, poliția rutieră este anunțată, iar ancheta se deschide pentru identificarea vehiculului și a proprietarului. După verificarea identității, șoferul va primi acasă o amendă pentru acoperirea plăcuței de înmatriculare și, dacă nu are rovinieta validă, va fi sancționat și pentru lipsa acesteia.

De asemenea, pentru șoferii care nu achită rovinieta, legea prevede sancțiuni specifice, între 250 și 500 de lei, dar pentru vehiculele de mare tonaj, amenda poate ajunge la 4.500 de lei. Camera CNAIR emite alerte automat în cazul în care un vehicul circulă fără rovinietă valabilă, iar poliția va confirma absența acesteia, sancționând șoferul. Legea stipulează că amenda pentru neplata rovinietei se prescrie în termen de 4 luni de la data săvârșirii faptei.

Cât costă o rovinietă

În 2025, costul rovinietei pentru autoturisme este stabilit astfel:

  • 2,5 euro pentru o zi
  • 3,3 euro pentru 10 zile
  • 5,3 euro pentru 30 de zile
  • 8,4 euro pentru 60 de zile
  • 28 de euro pentru un an

Pentru vehiculele de transport marfă de peste 12 tone cu minimum 4 axe, rovinieta poate ajunge până la 1.210 euro pe an.

Vă aducem aminte că începând cu 1 ianuarie 2025, șoferii din România au posibilitatea de a plăti rovinieta în termen de cel mult 24 de ore de la începutul perioadei de valabilitate, conform noilor reglementări legislative. De asemenea, aceasta poate fi achiziționată prin intermediul mai multor aplicații online.

Așadar, folia pe numărul de înmatriculare nu reprezintă o soluție viabilă pentru a evita plata rovinietei. Din contră, șoferii care încearcă acest truc riscă sancțiuni serioase, inclusiv amenzi pentru neplata taxei de drum și pentru încercarea de a ascunde informațiile vehiculului.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Playtech.ro
Imaginea momentului cu soţia lui Dragoș Pavăl! Cum arată cea care îi este alături de ani de zile patronului Dedeman
observatornews.ro
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Vremea în România până pe 4 august
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Evz.ro
Dușmanul ascuns din casă. Un mare pericol
realitatea.net
Testul IQ care le dă bătăi de cap elevilor de clasa a IV-a: câte triunghiuri sunt, de fapt, în imagine?
SportpeSurse
Ce s-a ales de Mariana Bitang, fosta antrenoare a lotului olimpic de gimnastică. Partenera lui Octavian Bellu a revenit în atenția publică după mulți ani
Playtech.ro
Aer polar maritim peste România. Dispare Anticiclonul Azoric şi vine răcoarea! Scăpăm de caniculă
Dailybusiness.ro
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
RomaniaTV
Cine este femeia cu care s-a iubit Nicușor Dan, înainte să o cunoască pe Mirabela Grădinaru
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Vlăduța Lupău, primele declarații despre al TREILEA copil! Artista le-a dat ea vestea fanilor. ''Gravidă în luna a-5-a''
redactia.ro
Cine este omul care și-a pierdut viața pe Transfăgărășan după ce a fost atacat de urs
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 iulie 2025
08 iulie 2025