Într-o încercare de a evita plata rovinietei, unii șoferi aplică folie pe numărul de înmatriculare al mașinilor lor pentru a împiedica camerele de supraveghere să citească literele sau cifrele. Dar, conform reglementărilor legale din 2025, acest truc nu face decât să-i pună în pericol pe acești șoferi, riscând amenzi considerabile.
Șoferii aplică folie pe numărul de înmatriculare pentru a scăpa de plata rovinietei
Legea rutieră este foarte clară în această privință. Aplicarea foliilor sau a altor dispozitive care ascund sau alterează numărul de înmatriculare este considerată o contravenție. Conform Art. 99 (1) din Legea 195/2002, constituie contravenție și se sancționează cu amendă. Aceste sancțiuni sunt incluse în clasa I de amenzi, iar șoferii riscă să plătească între 405 și 607,5 lei, în funcție de numărul de puncte de amendă aplicate (2 sau 3 puncte).
„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa I de sancțiuni conducerea unui vehicul pe ale cărui plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare sunt aplicate folii sau alte dispozitive care nu permit citirea numărului de înmatriculare”, se precizează în Art. 99 (1) din legea 195/2002.
De asemenea, sistemele de monitorizare a drumurilor, folosite pentru supravegherea plăcuțelor de înmatriculare, emit automat alerte când numărul este incomplet sau inaccesibil. În cazul în care operatorii sesizează că numărul este acoperit sau inaccesibil, poliția rutieră este anunțată, iar ancheta se deschide pentru identificarea vehiculului și a proprietarului. După verificarea identității, șoferul va primi acasă o amendă pentru acoperirea plăcuței de înmatriculare și, dacă nu are rovinieta validă, va fi sancționat și pentru lipsa acesteia.
De asemenea, pentru șoferii care nu achită rovinieta, legea prevede sancțiuni specifice, între 250 și 500 de lei, dar pentru vehiculele de mare tonaj, amenda poate ajunge la 4.500 de lei. Camera CNAIR emite alerte automat în cazul în care un vehicul circulă fără rovinietă valabilă, iar poliția va confirma absența acesteia, sancționând șoferul. Legea stipulează că amenda pentru neplata rovinietei se prescrie în termen de 4 luni de la data săvârșirii faptei.
Cât costă o rovinietă
În 2025, costul rovinietei pentru autoturisme este stabilit astfel:
- 2,5 euro pentru o zi
- 3,3 euro pentru 10 zile
- 5,3 euro pentru 30 de zile
- 8,4 euro pentru 60 de zile
- 28 de euro pentru un an
Pentru vehiculele de transport marfă de peste 12 tone cu minimum 4 axe, rovinieta poate ajunge până la 1.210 euro pe an.
Vă aducem aminte că începând cu 1 ianuarie 2025, șoferii din România au posibilitatea de a plăti rovinieta în termen de cel mult 24 de ore de la începutul perioadei de valabilitate, conform noilor reglementări legislative. De asemenea, aceasta poate fi achiziționată prin intermediul mai multor aplicații online.
Așadar, folia pe numărul de înmatriculare nu reprezintă o soluție viabilă pentru a evita plata rovinietei. Din contră, șoferii care încearcă acest truc riscă sancțiuni serioase, inclusiv amenzi pentru neplata taxei de drum și pentru încercarea de a ascunde informațiile vehiculului.