Un desert foarte rapid, delicios şi aspectuos. Foietaj cu cremă de lămâie pentru pofticioşi. Sună bine, nu-i aşa? Lista de ingrediente e mică, deci şi modul de preparare nu e complicat deloc. În doar jumătate de oră ai desertul gata, numai bun de gustat din el.
Acest foietaj cu cremă de lămâie se pretează pentru orice ocazie. Se anunţă oaspeţi neaşteptaţi, e o zi onomastică, se aniversează ceva, ai o zi mai proastă şi nu numai. Alături de o cană de ciocolată caldă, acest deşert este numai bun. Spor la gătit şi poftă bună!
Ingrediente:
- două pachete aluat foietaj
- 100 g zahăr
- două lămâi
- 2 cutii cremă de brânză fără aromă
- 3 linguri zahăr, pentru ornat
- 2 linguri unt topit
Mod de preparare:
Mai întâi trebuie să încălzeşti cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi tapetează o tavă cu hârtie de copt. Spală lămâile şi dă-le pe răzătoare. Ai grijă să nu razi şi partea albă de sub coajă, pentru că e amară. Stoarce-le apoi de zeamă. Pune într-un bol zeama de lămâie, coaja, crema de brânză şi zahărul. Mixează câteva minute. Compoziţia e gata în momentul în care zahărul e topit complet, iar mixul are volum şi e pufos.
Desfă foietajul. Pune o foaie în tavă. Acoper-o cu cremă de brânză, dar lasă marginile libere. Unge marginile cu puţină apă. Rolul apei este de a le umezi uşor. Adaugă a doua foaie de aluat şi presează marginile umede. Astfel se vor sigila.
Înțeapă aluatul din loc în loc cu furculiţa. Astfel, în timpul coacerii nu se vor forma bule de aer. Topeşte puţin unt şi unge prăjitura cu ea. Apoi presară zahărul uniform.
Bagă tava cu foietaj cu cremă de lămâie în cuptor pentru aproximativ o jumătate de oră sau până când aluatul e bine făcut. Scoate după aceea tava, lasă prăjitura să se răcească în ea. Când e gata răcită, tai-o cubuleţe şi serveste-o. Se ţine în frigider până în momentul servirii. Dacă nu vor fi și copii la masă, servește prăjitura cu un păhărel de lichior de portocale.
Ce este aluatul foietaj
Noi îi spunem foietaj, dar bucătarii îl numesc aluat franţuzesc. Cu ajutorul lui se prepară şi alte deserturi, precum: cremşnit, foietaj cu osânză de porc, tort Saint Honore şi nu numai.
În principiu, aluatul foietaj se face din făină, apă, sare şi unt foarte gras (cu cel puţin 82% grăsime). Francezii nu pun în acest tip de aluat nici oţet, nici gălbenuşuri, nici drojdie.