Obișnuim să punem foi de dafin atunci când gătim carnea sau alte preparate fără să știm ce beneficii nebănuite are această plantă. Ei bine, cei mai mulți dintre noi se vor gândi că are legătură cu aroma dată mâncării, însă nu e deloc așa. De fapt, rolul foilor de dafin în mâncare este mult mai important și ne scapă de multe probleme de sănătate.
Multe gospodine adaugă frunze de dafin în alimente, în special la carnea roșie, dar și la cea de pasăre ori de pește. Și totuși, aveți idee de ce se adaugă foi de dafin la mâncare? Cu siguranță, cei mai mulți dinte noi vor răspunde „pentru aromatizarea mâncării”. Însă, spre surprinderea multora, nu este așa. Astfel, dacă veți fierbe frunze de dafin în apă și apoi gustați, nu veți simți nicio aromă. Așadar, de ce punem foi de dafin atunci când gătim carnea?
Foi de dafin – beneficii nebănuite când gătim carnea
Adăugarea frunzelor de dafin în carne transformă trigliceridele în grăsimi nesaturate. Pentru experimentare și confirmare vă propunem să faceți următorul lucru. Tăiați puiul în două, gătiți fiecare jumătate în câte o tigaie și așezați una pe foi de dafin, iar cealaltă fără și observați cantitatea de grăsime din ambele tigăi.
În plus, dacă aveți în casă frunze de dafin, nu este nevoie de prea multe produse farmaceutice. Studii științifice recente au arătat că frunzele de dafin au foarte multe beneficii și ajută la a scăpa de multe probleme grave de sănătate.
Care sunt avantajele foilor de dafin
În primul rând, dacă aveți probleme de respirație sau luptați pentru a controla anxietatea, ar trebui să începeți să ardeți frunze de dafin acasă, zilnic. Dintre avantajele foilor de dafin amintim:
- tratează afecțiunile digestive și ajută la eliminarea unor probleme ca arsuri la stomac, aciditate constipație:
- reglează circulația intestinului prin consumul de ceai de dafin fierbinte:
- scad glicemia. Frunza de dafin este recomandată celor cu diabet deoarece permite organismului să producă insulină (consumați ceai de dafin timp de o lună);
- elimină colesterolul rău și ameliorează continutul de trigliceride în organism;
- este o sursă bogată de vitamina C;
- bune la tratarea răcelilor și a tusei severe, frunzele de dafin fierte emană un abur care, inspirat, te scapă de flegmă și reduce severitatea tusei;
- protejează inima de convulsii și accidentele vasculare cerebrale, deoarece conține compuși protectori cardiovasculari;
- sunt bogate în acizi precum acidul cafeic, quercetina, eigonolul și bartolinida, substanțe care împiedică formarea celulelor canceroase în organism;
- reduc insomnia și anxietatea. Dacă sunt luate înainte de culcare, vă ajută să vă relaxați și să dormiți profund;
- ceaiul de foi de dafin ajută la spargerea pietrelor de la rinichi și la vindecarea infecțiilor.
Când nu sunt recomandate foile de dafin
Foile de dafin sunt un condiment extrem de popular și des folosit în numeroase preparate. Cu toate acestea, este recomandat să le îndepărtezi înainte de a servi mâncarea. Multe persoane le consideră toxice, dar nu acesta este motivul. Studiile făcute în laborator asupra uleiurilor esențiale care se regăsesc în foile de dafin arată că acestea ar putea fi toxice anumitor patogeni periculoși, precum bacterii și fungi.
Practic, nu sunt toxice pentru oameni și sunt sigure de folosit la gătit. Deși pot fi mâncate, din cauza formei și a marginilor ascuțite, te poți îneca atunci când încerci să le ingerezi. Mai exact, există persoane care au rămas cu foi de dafin blocate în esofag, dar și persoane care în urma consumului s-au confruntat cu perforații la nivelul intestinelor. Totodată, nu este recomandat consumul de ceai de dafin pe timp de sarcină, deoarece încă nu există suficiente studii care să ateste efectele de bine ale acestui tratament asupra mamei și a fătului.