Prima pagină » Local » Focos militar, descoperit într-o zonă de conflict din Iași. Rămășițe din Al Doilea Război Mondial, descoperite într-un loc sumbru de la marginea orașului
Focos militar, descoperit într-o zonă de conflict din Iași. Rămășițe din Al Doilea Război Mondial, descoperite într-un loc sumbru de la marginea orașului

Focos militar, descoperit într-o zonă de conflict din Iași. Rămășițe din Al Doilea Război Mondial, descoperite într-un loc sumbru de la marginea orașului

25 sept. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

Într-o localitate de la marginea municipiului Iași au fost descoperite mai multe proiectile provenite din perioada Celui de-Al Doilea Război Mondial. În localitatea Vulturi, din comuna Popricani, au fost ridicate proiectile de către cei de la ISU Iași, muniție care va fi detonată în condiții de siguranță

În pădurea Vulturi, din localitatea Popricani, au fost descoperite mai multe elemente de muniție provenite din perioada Celui de-Al Doilea Război Mondial. Proiectilele de război au fost ridicate de geniștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași, după care au curățat terenul din localitatea aflată la doi pași de municipiu.

„Echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru asanarea unei suprafețe de 750 de metri pătrați, teren aflat în pădurea Vulturi, comuna Popricani”, au transmis reprezentanții ISU Iași.

Focos de război, găsit la marginea Iașului

Geniștii ISU au ridicat un focos și o grenadă defensivă provenită din perioada Celui de-al Doilea Război Mondial din zona pădurii Vulturi.

„În urma intervenției au fost identificate un focos tip U2 și o grenadă defensivă F1, care au fost ridicate, transportate și depozitate în siguranță, în vederea distrugerii ulterioare. Pirotehniștii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Iași recomandă cetățenilor ca în cazul descoperirii de muniții neexplodate să respecte și o serie de reguli”, au mai precizat reprezentanții ISU Iași.

În ultima perioadă, în localitatea Vulturi au mai fost făcute și alte descoperiri din perioada războiului.

Groapă comună în pădurea Vulturi din comuna Popricani

În zona Vulturi din comuna Popricani au fost descoperite și mai multe oseminte umane. În zona respectivă au fost asasinați, în perioada Celui de-Al Doilea Război Mondial, zeci de cetățeni de origine evreiască, îngropați apoi într-o groapă comună. Pădurea respectivă a fost și scena unor conflite militare armate din perioada războiului.

Reguli pentru cei care găsesc proiectile de război

Inspectoratul a arătat și că cei care găsesc proiectile provenite din perioada Celui de-Al Doilea Război Mondial ar trebui să respecte și o serie de reguli.

„Cetățenii trebuie să anunțe de urgență ISU sau Poliția, la numărul de urgență 112, pentru a interveni în vederea ridicării și neutralizării acestor elemente. De asemenea, nu trebuie să atingă aceste elemente, să nu le lovească sau să le miște din locul în care au fost găsite. Să nu încerce să demonteze componentele muniției, să le ridice, transporte sau depoziteze în locuințe, la locul de muncă ori în depozitele de fier vechi, pentru valorificarea ca deșeuri metalice”, au mai spus cei de la ISU Iași.

Măsuri pentru identificarea proiectilelor de război

În plus, reprezentanții ISU au dat și alte dealii legate de situațiile în care sunt găsite proiectile provenite din perioada Celui de-Al Doilea Război Mondial, proiectile găsite în zona municipiului Iași și nu numai.

„În plus, nu trebuie să aprindă focul deschis în apropierea munițiilor descoperite neexplodate, să nu folosească munițiile descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente. Operatorii economici care au ca obiect de activitate colectarea de fier vechi au obligația de a solicita furnizorului certificat de calitate. De asemenea, este strict interzisă folosirea muniției asanate, cu elementele de inițiere active”, au mai transmis cei de la ISU Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *