Cunoscută prin rândul credincioşilor drept un reper al vieţii monahale din România, mănăstirea Lainici din judeţul Gorj a intrat în carantină. Concret, după ce un focar de COVID-19 a apărut, lăcaşul de cult a fost închis pentru două săptămâni.
DSP Gorj au considerat ca mănăstirea să intre în carantină după ce mai mulţi călugări s-au infectat.
7 călugări de la mănăstirea Lainici au fost infectaţi cu COVID-19
Conform Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, la mănăstire a izbucnit un focar de COVID-19. În comunicatul emis de autorităţi se precizează faptul că din cele 7 persoane infectate cu COVID-19, una a murit. Deşi decizia a fost dată presei joi, 19 noiembrie 2020, aceasta a intrat în vigoare încă de marţi
„Decizia a fost luată din cauză că 7 persoane, din rândul personalului mănăstirii, au fost confirmate cu infecția SARS- CoV-2, una dintre acestea decedând”, anunță DSP.
Un călugăr al Mănăstirii Lainici a murit, iar starețul Ioachim Pârvulescu este și el infectat cu Sars-CoV-2.
Mănăstirea Lainici – Mireasa Defileului
Mănăstirea Lainici este o mănăstire ortodoxă de călugări din România situată în defileul Jiului, județul Gorj la 32 de kilometri de Târgu-Jiu și la 25 de kilometri de Petroșani, aparține de Arhiepiscopia Craiovei, Mitropolia Olteniei. Mănăstirea are hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Biserica veche a mănăstirii, construită la începutul secolului al XIX-lea, apare în Lista monumentelor istorice din județul Gorj.
Actuala șosea ce tranzitează trecătoarea din Defileul Jiului a fost construită începând cu anii 1880 de meșteri pietrari aduși din Italia. S-a continuat în perioada interbelică și s-a asfaltat abia după anii `50. În paralel, începând cu perioada interbelică, s-a construit și linia ferată Bumbești-Jiu – Livezeni având 38 de tuneluri. Până în 1880, trecătoarea principală între Oltenia și Ardeal, din zona Gorj și Hunedoara, era Pasul Vulcan, drumul lui Mihai Viteazul, pe acolo pe unde a trecut domnitorul Țării Românești, în anul 1600, când a unit pentru prima dată Principatele Române. Se pornea din Turcinești, se trecea prin Schela, Arsuri, Pasul Vulcan, la o altitudine de 1621 m, și se cobora în Vulcan, Paroșeni, Valea Jiului. Mănăstirea Lainici era izolată total. Se ajungea foarte greu aici pe cărări, pe marginea albiei Jiului conform wikipedia.ro
Supranumită „Mireasa din defileu„, datorită faţadei sale de un alb puternic, Mănăstirea Lainici se afla în Defileul Jiului, la jumătatea drumului dintre Târgu Jiu şi Petroşani. Lăcaşul de cult este considerat liantul credincioşilor din Oltenia cu cei din Ardeal, datorită aşezării sale geografice. Biserică veche, ctitorita de câţiva boieri, ar fi fost ridicată pe locul unui schit construit de Sfântul Nicodim.
Că mai toate manăstirile Gorjului, i-a servit drept refugiu lui Tudor Vladimirescu. Urmărit de turci, el s-a ascuns aici deghizat în călugăr. Construcţia căii ferate şi refacerea drumului Bumbesti-Livezeni au însemnat devastarea şi ocuparea abuzivă a terenurilor.
Care este rata de infectare cu COVID-19 în judeţul Gorj
Conform statisticilor publicate de Grupul de Comunicare Strategică, judeţul Gorj are printre cele mai mici rate de infectare. Judeţele cu incidenţă mică a cazurilor de infectare la mia de locuitori, în ultimele două săptămâni, sunt Olt – 1,74; Vrancea – 1,79 şi Gorj – 1,82.
Până ieri, 19 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 393.851 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), potrivit știrioficiale.ro
269.590 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 10.108 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. De exemplu, ieri 19 noiembrie 2020, în judeţul Gorj au fost semnalate doar 41 de cazuri de infectări cu COVID-19.