Prima pagină » Actualitate » Focarul de infecție cu COVID-19 de la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași a fost stins! Toți angajații și pacienții au fost testați, iar cei depistați pozitiv au fost izolați! Managerul Bogdan Șaramet: „Virusul a fost adus din comunitate”
Focarul de infecție cu COVID-19 de la Institutul de Psihiatrie

Focarul de infecție cu COVID-19 de la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași a fost stins! Toți angajații și pacienții au fost testați, iar cei depistați pozitiv au fost izolați! Managerul Bogdan Șaramet: „Virusul a fost adus din comunitate”

27 aug. 2020, 02:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

Focarul de infecție cu COVID-19 de la Secția Exterioară Șipote, de la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași, a fost stins! Toți angajații și pacienții au fost testați, iar cei depistați pozitiv la infecția cu coronavirus au fost izolați. Bogdan Șaramet, managerul unității medicale, spune că virusul a fost adus în unitatea medicală de către angajați. Ancheta epidemiologică s-a finalizat

Ieri, la Secția Exterioară Șipote de la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași s-a anunțat un focar de infecție cu COVID-19. Un număr de 11 persoane au fost depistate pozitiv la infecția cu COVID-19. Dintre acestea fac parte nouă pacienți și doi angajați. În urma depistării celor 11 persoane cu coronavirus, un medic infecționist de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași a fost solicitat pentru a demara o anchetă epidemiologică. În urma anchetei, cei nouă pacienți depistați pozitiv au fost izolați în spații special amenajate în interiorul instituției și sunt supravegheați de personalul calificat. Totodată, personalul angajat depistat pozitiv, asimptomatic și contacții direcți au fost izolați la domiciliu. Întrega secție a fost dezinfectată, iar cadrele medicale și-au reluat activitatea.

Un medic infecționist de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași a demarat o anchetă epidemiologică

După ce nouă pacienți și doi angajați ai acestei secții au fost depistați pozitiv la infecția cu coronavirus, s-a declanșat o anchetă epidemiologică. Medicul infecționist de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași care s-a ocupat de anchetă a constatat că focarul a fost stins. La pavilionul D au fost internate 28 de paciente cu diverse afecțiuni psihiatrice. Dintre acestea, 9 au fost depistate pozitiv. O pacientă a fost testată în data de 22.08, iar celelalte 8 la testarea generală de luni (au fost testate toate pacientele). Pe lângă acestea au fost depistate pozitiv două infirmiere. Ambele infirmiere (de 32 și 50 de ani) își desfășoară activitatea la pavilionul D, la care sunt și pacientele pozitive. Primul caz depistat la Șipote este al unei infirmiere. Aceasta a fost depistată ca fiind simptomatică la triajul epidemiologic de la poarta secției din data de 16.08.2020. Pe data de 17.08 a fost testată, iar rezultatul a fost pozitiv. Ultima tură lucrată a infirmierei a fost în noaptea de 14 august 2020.

Prima pacientă depistată pozitiv a devenit simptomatică în data de 21.08. A fost trimisă la UPU „Spiridon” și testată, iar rezultatul a venit pe 23.08- pozitiv. La testarea de luni, 24 august, au fost depistate pozitiv alte 8 paciente și o infirmieră. La acest pavilion își desfășoară activitatea 13 infirmiere și o îngrijitoare.
Pe lângă acestea, pe secție sunt 12 asistente medicale (acestea nu se ocupă exclusiv de acest pavilion, ci de ambele pavilioane ale secției). În prezent, starea pacientelor este stabilă, fără simptomatologie severă. Mai avem 27 paciente pe pavilion, dintre care opt pozitive (una a fost transferată). Pe secție sunt doi medici, iar pe linia de gardă sunt 5. Media de vârstă a pacientelor infectate este de 63 ani.

Bogdan Șaramet: „Este foarte greu să contracarezi îmbolnăvirea comunitară”

„Virusul a fost adus din comunitate”, a constatat conducerea unității medicale. Toți pacienții care sunt internați la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași sunt, conform protocolului intern, testați la internare. Era practic imposibil ca virusul să fi fost adus de un pacient.

„Este clar vorba despre îmbolnăvire comunitară. Probabilitatea de a se infecta toată lumea de la pacienți este de 1 la sută. Avem create 3 zone în care pacienții stau 21 de zile, cât este perioada de incubație a virusului, iar mai apoi intră în spital. Avem o zonă tampon în care ținem pacientul o zi până vin rezultatele în urma testării, iar mai apoi, dacă testul a ieșit negativ, îl băgăm într-un alt pavilion, unde îl ținem 14 zile. Ulterior îl transferăm într-un pavilion până se împlinesc 21 de zile. Abia după ce ne asigurăm că pacientul nu este infectat, îl băgăm în spital. Virusul a fost adus din exterior de către unul dintre angajați. Este foarte greu să contracarezi îmbolnăvirea comunitară”, încheie Bogdan Șaramet.

Focar de COVID-19 și la Spitalul „Sf. Sava” din Iași, deținut de afaceristul Viorel Blăjuț. Mai mulți pacienți în stare critică au fost infectați cu coronavirus!

La Spitalul „Sf. Sava” deținut de afaceristul Viorel Blăjuț, ancheta epidemiologică este în desfășurare după ce nouă pacienți și șase angajați au fost depistați pozitiv cu COVID-19. Persoanele infectate sunt toate de pe același pavilion al unității medicale. În urma anchetei epidemiologice, medicul infecționist care a demarat ancheta a decis ca toți pacienții și cadrele medicale de pe pavilionul respectiv să fie testați. Conducerea unității medicale așteaptă rezultatele cu sufletul la gură. Cei nouă pacienți sunt în stare critică și s-au internat în acest spital pentru a primi îngrijiri paliative. Infecția cu coronavirus ar putea fi fatală pentru ei și asta pentru că au sistemul imunitar extrem de scăzut. De îngrijiri paliative beneficiază pacienții care se află în ultimul stadiu al unei boli cu care au fost diagnosticați. Familiile lor se roagă să îi mai prindă în viață după externare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
07 ianuarie 2025
07 ianuarie 2025