Prima pagină » Economic Local » Focarele de pesta micilor rumegătoare nu-i sperie pe fermierii ieșeni. „Când o să ajungă la noi, să mă anunțați, o să pun oile pe OLX”
Focarele de pesta micilor rumegătoare nu-i sperie pe fermierii ieșeni. „Când o să ajungă la noi, să mă anunțați, o să pun oile pe OLX”

Focarele de pesta micilor rumegătoare nu-i sperie pe fermierii ieșeni. „Când o să ajungă la noi, să mă anunțați, o să pun oile pe OLX”

12 aug. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu în Economic Local

Focarele de pesta micilor rumegătoare nu-i sperie deloc pe fermierii ieșeni. În momentul de față, pesta s-a extins în patru județe și au fost înregistrate 56 de focare, dar fermierii din Iași nu sunt speriați pentru că în județul nostru încă nu s-au înregistrat probleme.

Focarele de pesta micilor rumegătoare nu-i sperie pe fermierii ieșeni

Un număr de 56 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PMR) se înregistrează în prezent în România, în patru judeţe, fiind afectate 232.283 de animale, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Sunt afectate de PMR opt exploataţii comerciale, 14 exploataţii comerciale de tip A, 33 de exploataţii nonprofesionovale şi o stână.

Conform datelor ANSVSA, în data de 9 august 2024, în judeţul Tulcea, erau înregistrate 48 de focare în 10 localităţi, din care șapte exploataţii comerciale, 14 exploataţii comerciale de tip A şi 27 de exploataţii nonprofesionale, cu un total de 212.813 animale afectate.

În judeţul Constanţa, sunt șase focare în patru localităţi, în exploataţii nonprofesionale, cu un total de 6.381 de animale afectate. În judeţul Timiş, este un singur focar într-o exploataţie comercială, cu un total de 12.500 de animale afectate. În judeţul Ialomiţa, este un singur focar într-o stână, cu un total de 589 de animale afectate.

În acest context, ANSVSA solicită operatorilor economici implicaţi în activitatea de comerţ cu rumegătoare să acorde maximă atenţie instrucţiunilor transmise de instituţie prin intermediul DSVSA, pentru a îşi proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală.

La Iași, fermierii nu sunt speriați. Deși urmăresc situația din cele patru județe unde se întâmplă, aceștia declară că gravitatea bolii nu este atât de mare pe cât o prezintă autoritățile.

„Da, am văzut la televizor și pe internet ce se întâmplă acolo. Nu mă surprinde deloc. O să facă la fel cum au făcut cu găinile, gripa aia aviară și cu porcii, pesta porcina. Serios acum. Ce urmează după oi? O să-mi ia și pisica sau câinele la control? La ei ce pestă mai bagă? Eu nu cred că o să ajungă și la noi, sincer. Dacă ajunge eu, o să-mi apăr animalele, nu mă las”, a declarat Marian B., fermier din Iași.

Un alt fermier cu care reporterii BZI au stat de vorbă a declarat că, dacă pesta va ajunge la Iași, își va vinde oile pe platforma OLX.

„Da, nu avem probleme acum la oi. După ce că a plouat și s-a rezolvat cu mâncarea, acum s-au trezit ei cu pesta micilor rumegătoare. Când o să ajungă la noi, să mă anunțați, să-mi dați un telefon, că o să pun oile la vânzare pe OLX”, a mai declarat Becali N., fermier din Iași.

Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, ci animalele, respectiv ovinele şi caprinele. Mortalitatea poate ajunge la 70%, însă focarele de pesta micilor rumegătoare nu-i sperie deloc pe fermierii ieșeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
12 august 2024
12 august 2024