În județul Iași au fost raportate peste 20 de focare de infecție COVID-19, de la debutul valului 4 și până ieri. Direcția de Sănătate Publică Iași a identificat un nou focar la Spitalul Clinic de Urgență Pentru Copii „Sfânta Maria”, în Secția Hemato-Oncologie, unde au fost depistate 27 de persoane infectate. Ieri, 8 octombrie 2021, în județul Iași au fost raportate peste 600 de noi cazuri de infectare
Direcția de Sănătate Publică Iași (DSP) a raportat ieri apariția unui focar la Spitalul Clinic de Urgență Pentru Copii „Sfânta Maria”, mai exact în Secția Hemato-Oncologie, unde 27 de pesoane au fost confirmate pozitiv, dintre acestea 14 sunt pacienți și 13 – însoțitori. În acest caz, DSP Iași a luat următoarele măsuri: pacienții pozitivi au fost izolați în spital și s-a efectuat dezinfecția spațiilor secției. La Spitalul „Sfânta Maria” a mai fost raportat un focar de infecție, pe data de 30 septembrie 2021, la Laboratorul de analize medicale, unde trei cadre erau infectate.
De pe data de 23 august 2021 și până ieri, în județul Iași au fost depistate peste 20 de focare în mai multe spitale, o mănăstire și la Direcția Generală de Asistență și Protecția Copilului Iași (DGASPC), la mai multe centre rezidențiale, de recuperare și de bătrâni și în școli. Ieri, la Spitalul Clinic de Urgență Pentru Copii „Sfânta Maria” erau internați 6 copii, infectați în secția ATI.
Peste 600 de noi cazuri în ultimele 24 de ore
Pe data de 8 octombrie 2021 au fost înregistrate 606 noi cazuri de infectare în județul Iași și nu mai există niciun pat liber în secțiile ATI. Rata de infectare este într-o creștere constantă de mai bine de două luni. De la debutul pandemiei și până ieri, în județul Iași au fost confirmate 52.911 cazuri. Tot ieri, 8 octombrie 2021, erau internați 708 pacienți, iar 81 dintre aceștia se aflau în secțiile ATI, prezentând forme grave. Cele mai multe locuri ocupate în ATI erau la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, 17, care este spital exclusiv COVID-19.
Totodată, au mai fost identificate șapte paturi ocupate la Spitalul de Neurochirurgie, 16 paturi, urmat de Spitalul Municipal Pașcani – șapte, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie – șase, Spitalul „Sfântul Spiridon” – 11, Spitalul Clinic CF Iași – șapte, Spitalul de Recuperare Iași – șase, Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” – patru și un pat ATI la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna” Iași. După multă vreme, ieri erau libere două paturi la Spitalul de Neurochirurgie. Tot ieri au fost externați 62 de pacienți. De la debutul pandemiei și până ieri, numărul deceselor provocate de infectarea cu SARS-CoV-2 a ajuns la 1.128 în județul Iași. Doar în ultimele 24 de ore au fost raportate 18 noi decese în rândul persoanelor infectate. Acestea sunt persoane care au prezentat o formă gravă a bolii și au fost internate în secțiile ATI.
Peste 800 de elevi și 46 de preșcolari infectați
Ieri au fost raportați 827 de elevi și 46 de preșcolari/ antepreșcolari infectați. Așa arată bilanțul infectărilor în rândul tinerilor după primele săptămâni de la începerea anului școlar 2021-2022. Dintre cei 827 de elevi infectați, 155 sunt din clasele I-IV, 637 – clasele V-VIII, patru la școala postliceală sanitară, unul la școala profesională și 30 de studenți. În cazul cadrelor didactice, 182 sunt confirmate, 41 de cazuri fiind identificate în rândul personalului didactic auxiliar/ personal nedidactic. În acest moment, cursurile au fost suspendate în cazul unui număr de 129 de grupe de învățământ preșcolar, primar, dar și 357 de clase din învățământul gimnazial, liceal, profesional sau postliceal.
Unitățile care au cursurile suspendate din cauza confirmării unor cazuri de infectare sunt următoarele: Grădinița cu Program Normal Lețcani (își reia activitatea de pe 11.10.2021); Grădinița cu Program Normal Hârlău (își reia activitatea de pe 11.10.2021); Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” Iași și Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași. În unitățile școlare menționate s-au luat următoarele măsuri: izolarea cazurilor confirmate, igienizarea și dezinfecția spațiilor unităților școlare (clase, holuri, toalete), reinstruirea personalului privind regulile de igienă personală și portul măștii de protecție.