Ieșenii care s-au mutat în case nou construite în zona dealului Galata au ajuns într-o situație disperată. Mirosul provocat de dejecțiile provenite de la casele bătrânești și țigănești din zonele înalte face ca traiul în zonă să fie insuportabil. Deși au investit în fose speciale și s-au racordat la rețeaua de canalizare acolo unde a fost posibil, ieșenii sunt puși în fața unui focar de infecție în plină pandemie COVID-19
Deși se află într-o zonă din interiorul orașului Iași, numeroase familii care au investit în case nou construite în zona dealului Galata au ajuns să ducă o viață insuportabilă. În plină pandemie COVID-19, întreaga locație a devenit un adevărat focar de infecție din cauza scurgerilor de dejecții provenite de la casele aflate în locurile deluroase. Pentru că în zona respectivă există numeroase case bătrânești și de țigani care nu sunt dotate cu fose septice și nu sunt racordate la rețeaua de canalizare, excrementele și dejecțiile provenite din aceste gospodării se scurg pur și simplu în pâraie mici în curțile caselor din vale.
„Ne curge rahatul prin fața ferestrei. Este inadmisibil ca în anul 2020, când ai pretenții să te protejezi de un virus minuscul, să lași rahatul și pișatul uman să se scurgă la voia întâmplării. Totul vine de la casele vechi din deal. Mulți de acolo încă au WC-ul în fundul curții, se spală la lighean și lasă totul să se scurgă în vale. Cu ei nu te poți înțelege pentru că ori sunt prea bătrâni, ori sunt țigani și nu ai cu cine vorbi. Cine știe ce a intrat în pământ și cum e apa din subsolul ăsta”, a spus Alexandru S., ieșean care locuiește pe strada Cărămidari.
Căldura a venit cu un miros insuportabil în toată zona
Mai ales în ultimele zile când temperaturile au fost ridicate, cantitățile de dejecții scurse prin curțile oamenilor parcă au fost mai mari ca niciodată, dar și foarte urât mirositoare. Oamenii spun că problema nu este deloc una nouă și că au făcut sesizări organelor abilitate din Primăria Iași încă de anul trecut, dar nu a fost luată încă o măsură pentru igienizarea zonei care a devenit acum un focar de infecție.
„De când este soare afară se ridică un miros înțepător, dacă este cald nu poți din cauza mirosului, îți este greață din cauza unor inconștienți care ne pun în pericol pe toți. La Primăria Iași am scris mai mulți vecini încă de anul trecut că se scurg zoaiele la noi în curte de la casele fără fosă. Săptămâna trecută am făcut și la Garda de Mediu și așteptăm să vină în control. Acum s-a adunat și mai multă zoaie, nu știm ce măsuri să luăm singuri pentru că scurgerile nu se opresc. Inițial am săpat un fel de șanțuri din curte spre drum, dar nu poți să oprești și să deviezi prea mult, iar mare parte se scurge în pământ, care e o altă problemă”, mai explică un locuitor din stradela Cicoarei.
Le-au pus cișmele pentru a fi siguri de apa consumată
Autoritățile locale au explicat faptul că în zona dealului Galata au avut intervenții regulate din cauza mizeriei provocate de unele persoane. S-a ajuns la situația în care, deși au fost aplicate zeci de amenzi, problema să nu fie rezolvată mai deloc, ba chiar să devină mai gravă de la o zi la alta. În urma ultimelor reclamații, o altă serie de controale urmează să fie realizate în zonă de echipele Biroului Protecția Mediului din cadrul Poliției Locale Iași și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Iași.
Foarte puține locuințe din zona Galata – Cicoarei sunt racordate la rețeaua de apă, asta și pentru că majoritatea clădirilor au fost ridicate fără autorizație de construire. De canalizare nici nu se mai discută în aceste condiții. Oamenii săraci consumă apă de unde apucă, chiar și de la puțuri și izvoare din apropiere. Având în vedere că aici nu există toalete, iar WC-urile „din fundul curții” sunt făcute fără fose, toate aceste scurgeri ajung în râurile Bahlui și Nicolina, aflate la doi pași de primele locuințe.
În aceste condiții, o primă măsură luată este montarea unor cișmele în zona Cicoarei.
„Măsura a fost pusă în aplicare în urma unei solicitări venite din partea Primăriei Iași, în condițiile în care doar o mică parte a locuitorilor acestui cartier este branșată la rețeaua publică de apă potabilă”, au declarat oficialii ApaVital Iași.