Prima pagină » Local » Focar de infecție în cartierul Nicolina! Instituțiile statului aruncă vina de la una la alta pentru terenul invadat de gunoaie de lângă Școala „Alecu Russo”!

Focar de infecție în cartierul Nicolina! Instituțiile statului aruncă vina de la una la alta pentru terenul invadat de gunoaie de lângă Școala „Alecu Russo”!

04 iul. 2022, 02:00, 1 ,
Emanuela Băluță, în Local

Pe terenul unei proprietăți private, vecină cu școala „Alecu Russo”, de ceva timp, oamenii aruncă diverse deșeuri de tipul pet-urilor de bere. Deranjată de această situație, o femeie s-a plâns de focarul de infecție din cartierul Nicolina.

De când a început sezonul estival și de când au crescut temperaturile, ieșenii au început să iasă mai des noaptea. Mulți dintre aceștia, după ce consumă băuturi alcoolice, decid să se debaraseze de deșeuri în cele mai neinspirate locuri cu putință, deși municipalitatea le pune la dispoziție coșuri de gunoi în proximitatea locurilor în care ei își petrec timpul.

Focar de infecție în cartierul Nicolina! Cetățenii nu mai suportă situația

Nemulțumită de mormanul imens de pet-uri și doze de bere aruncate în curtea unei proprietăți private, vecină cu Școala „Alecu Russo”, o ieșeancă a decis să reacționeze pe rețelele de socializare. Aceasta este îngrijorată de sănătatea copiilor ei, dar și a mediului înconjurător.

„Toate sticlele aproape sunt de alcool și tare mi-e frică să nu fie și seringi sau alte chestii de la alte substanțe. Atunci chiar e periculos. Dacă erau sticle de suc sau pungi de chipsuri, nu ridicau atâtea întrebări. Poate sunt paranoia, dar țin la sănătatea copiilor și la mediul înconjurător. Copiii mei sunt mici și dacă găsesc pet-uri, chestii de genul, pun în gură, oricât i-aș preveni, plus că e periculos”, a spus Teodora L.V.

Terenul privat este delimitat prin gard de Școala „Alecu Russo”, elevii neavând acces la mormanul de deșeuri. Cu toate acestea, pentru părinții care-și duc copiii la școală, dar și pentru cei care tranzitează zona, priveliștea este una mai mult decât neplăcută, ridicând semne de întrebare în ceea ce privește salubritatea mediului.

„Acea acumulare de deșeuri nu este gard în gard cu școala, este la o distanță foarte mare de zona de delimitare. Nu este sub nicio formă pe perimetrul școlii. Este o proprietate privată, nu știu exact cine locuiește acolo. Sunt mai multe case în zonă, dar acea acumulație de deșeuri este la o distanță destul de mare”, a explicat directorul Școlii „Alecu Russo”, Oana Mihaela Siminiovici.

Aceasta este nemulțumită de situație și de faptul că nu poate lua nicio măsură. Mai mult decât atât, directorul școlii spune că uneori sunt aruncate și deșeuri în curtea școlii de către cei care petrec timp aproape de gardul instituției.

Cei de la Poliția Locală nu fac față situației!

Directorul Poliției Locale, Liviu Zanfirescu, susține că e o problemă comună, cauzată de venirea verii și recunoaște indirect că nu reușește să îi facă față.

„Situații din astea sunt prin tot orașul de când e mai cald. E sezon estival, polițiștii tot surprind persoane care consumă băuturi alcoolice și aplică sancțiuni”, a explicat Directorul General al Poliției Locale, Liviu Zanfirescu.

Deși ei încearcă să aplice sancțiuni tuturor persoanelor pe care le surprind comițând ilegalități de acest fel, poluând mediul înconjurător, poliția are nevoie să fie sesizată când au loc astfel de fapte, pentru a putea interveni. Sesizați de reporterii BZI, polițiștii au spus că vor lua măsuri pentru remedierea problemei.

„O putem lua ca și primă sesizare pentru că până acum nu am avut așa ceva. O să punem în problema de patrulare a colegilor noștri și această zonă și o să încercăm să identificăm persoanele care sunt certate cu legea și să luăm măsurile care se impun împotriva dumnealor, ca să creăm o stare de confort celor care locuiesc în zonă. O să vedem și unde este acea bancă amplasată, dacă este necesar o să-i rugăm pe cei de la Servicii Publice să vină să o ridice de acolo și să o mute în altă locație”, a anunțat Șeful Serviciului 5 de Ordine Publică, Felix Alexandrescu.

Fiind vorba despre un teren privat, cei de la Garda de Mediu și reprezentanții Salubris nu pot interveni decât la cererea proprietarului.

„Cei de pe proprietatea privată au obligația să își facă curățenie pe teren. Din punctul meu de vedere, dacă cineva aruncă ceva pe o proprietate privată, aici trebuie să acționeze Poliția Locală. Eu sunt doar cel care face curat și nu strâng decât gunoiul de pe domeniul public al municipiului Iași. Dacă cetățeanul îmi face mie solicitare să-i strâng de pe proprietatea lui, contra cost, pot să fac acest lucru”, a explicat Directorul Salubris S.A., Cătălin Neculau, în legătură cu focarul de infecție din cartierul Nicolina.

Comentarii
  • Cine nu face fata la aceasta situatie, sa-si dea demisia. Cand ridica salariul face fata? Rusine ! Sunt platiti si din contributiile acelei d-ne. Inca odata Rusine !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *