Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Focar de HIV intr-un oras. Aproape 900 de copii au fost infectati

Focar de HIV intr-un oras. Aproape 900 de copii au fost infectati

27 oct. 2019, 14:09,
în Sanatate

Focar de HIV intr-un oras extrem de sarac. Primele cazuri au aparut in luna aprilie, iar de atunci peste 1.112 de persoane au fost testate pozitiv. Intre acestea se afla aproape 900 de copii, multi sugari si copii mici. Ancheta oficialilor din sanatate a descoperit ca multi dintre copiii infectati au fost tratati de acelasi pediatru. Descopera in acest articol cum proceda acest medic atunci cand trebuia sa-si trateze pacientii.

Aproape 900 de minori, de la sugari pana la copii cu varste pana la 12 ani au fost infectati cu temutul virus HIV. Focarul de HIV a izbucnit in Ratodero, unul dintre dele mai sarace orase din Pakistan. Locuitorii sunt inspaimantati si toata lumea pare sa cunoasca o familie in care macar un membru a primit cumplitul diagnostic.

Cazul a ajuns in atentia lumii in aprilie, iar atunci oficialii din domeniul sanatatii au spus ca la originea focarului se afla un pediatru. Acesta a fost acuzat ca reutiliza seringile. Ratodero este un oras de 200.000 de locuitori ai carui rezidenti sunt unii dintre cei mai saraci din Pakistan, cu rate mari de analfabetism. Testele au iesit pozitive la 1.112 locuitori, dar numarul este probabil mult mai mare, deoarece pana in prezent a fost testata doar o parte din populatie.

Focar de HIV intr-un oras declansat de un medic?

Gulbahar Shaikh, un jurnalist de televiziune in varsta de 44 de ani din Ratodero, a fost cel care a facut pentru prima data publica situatia. Cand autoritatile au inceput sa investigheze cazul au descoperit ca multi dintre copiii infectati au fost tratati de acelasi pediatru. Este vorba de Muzaffar Ghanghro, care era cea mai ieftina optiune din acest oras in care cei mai multi parinti castiga sub 60 de dolari pe luna. Acesta incasa 20 de centi la o vizita. Jurnalistul a intrat in panica pentru ca acesta era si pediatrul copiilor sai. Toata familia sa a fost testata, iar in cazul fiicei sale de 2 ani, testul a fost seropozitiv. „A fost devastator”, a spus Shaikh.

Acelasi pediatru i-a tratat si pe toti cei sase copii ai lui Imtiaz Jalbani, dintre care patru au contractat HIV. Doi dintre ei, Rida, de doar 14 luni si Sameena, de 3 ani, au murit. Jalbani, muncitor, a spus ca s-a alarmat pentru prima data cand l-a vazut pe medic cautand prin cosul de gunoi pentru o seringa. Urma sa o foloseasca pe Ali, fiul sau de 6 ani, care este si el infectat. Muncitorul a povestit ca a protestat, iar medicul i-a spus ca foloseste o seringa veche, deoarece Jalbani era prea sarac pentru a plati una noua. „El a spus: Daca nu vrei tratamentul meu, mergi la alt medic. Eu si sotia mea am murit de foame pentru a plati medicamentul”, a spus Imtiaz.

Acuzat de neglijenta si ucidere din culpa

Medicul pediatru a fost arestat si acuzat de politie de neglijenta, ucidere din culpa, dar nu a fost condamnat inca. Intr-un interviu acordat celor de la The New York Times, el a insistat ca este nevinovat si ca nu a refolosit niciodata seringile. Doctorul si-a reinnoit recent certificatul medical si lucreaza acum ca medic generalist la un spital guvernamental de la marginea Ratodero. Asta, in ciuda legilor care fac din refolosirea seringilor o infractiune care nu este eligibila pentru cautiune.

Oficialii din domeniul sanatatii spun acum ca este putin probabil ca dr. Ghanghro sa fie singura cauza a focarului. Controalele au aratat ca au existat multe cazuri de medici care au reutilzat seringile si acele. De asemenea, si barbierii folosesc acelasi intrumentar la mai multi clienti fara sa-l sterilizeze inainte. Nici stomatologii nu sunt straini de practica folosirii intrumentarului nesterilizat. Si nu e doar o problema in Ratodero. Este raspandita in tot Pakistanul si probabil este cauza principala a ratelor crescute ale infectiei cu HIV.

Frica, respingere si izolare

Jurnalistul Gulbahar Shaikh a povestit si despre cum sunt vazuti cei bolnavi in societate. Educatia privind aceasta boala si modul in care se raspandeste este scazuta. Multi se tem ca se pot imbolnavi doar printr-o simpla atingere a celor seropozitivi. La scoala, copiii bolnavi sunt separati de cei sanatosi, obligati sa stea intr-o parte a clasei. Nici fiica sa nu a scapat de stigmatizare. Copiii nu se joaca cu ea, rudele nu o imbratiseaza.

„Eu si sotia mea, din fericire, suntem alfabetizati. Ne imbratisam si o iubim pe fiica noastra. Dar rudele noastre au incetat sa o atinga si acum sunt reticente sa ne viziteze”, a spus domnul Shaikh, a carui fiica raspunde acum bine la tratament.

Efectul focarului asupra societatii este dramatic. In mai, un barbat si-a sugrumat sotia care fusese testata pozitiv. In iunie, intr-un alt oras a fost descoperita o femeie legata de un copac. Vecinii au gasit-o asa, iar familia a spus ca au legat-o pentru a o impiedica sa raspandeasca virusul in oras. Dupa interventia politiei, familia a dezlegat-o. Acum locuieste intr-o camera izolata din casa, fiecare miscare fiindu-i monitorizata de rude.

Focarul de HIV din oras departe de a se stinge

Dupa cinci luni, panica legata de focar atarna in continuare asupra orasului. Medicii si paramedicii se lupta sa faca fata numarului de pacienti seropozitivi, in timp ce locuitorii inca stau la cozi pentru a se testa. Din 2010 pana in 2018, numarul de pakistanezi seropozitivi HIV aproape ca s-a dublat, pana la aproximativ 160.000. Autoritatile prea prea putine eforturi pentru combaterea HIV-SIDA si depinde aproape in totalitate de sprijinul altor tari pentru programele sale de sanatate.

Pentru a combate focarul, autoritatile pakistaneze au inceput in luna mai sa inchida clinicile medicilor necalificati si bancile ilegale de sange – multe dintre ele s-au dovedit a reutiliza seringile. Cateva luni mai tarziu, insa, unele dintre acele clinici s-au redeschis, spun localnicii. „Daca acesti doctori, barbieri si stomatologi nu sunt verificati, numarul cazurilor va continua sa creasca”, a spus dr. Imran Akbar Arbani, un medic local. Este cel care l-a anuntat pe jurnalistul TV despre focar, in timp ce a alertat si autoritatile guvernamentale.

In februarie, dr. Arbani a inceput sa observe zeci de copii care veneau la cabinetul sau cu febra persistenta, de la nou-nascuti pana la copii de 8 ani. „In Pakistan, guvernul nu actioneaza decat daca exista o revolta nationala declansata de acoperirea mass-media”, a spus dr. Arbani. Cel putin 35 de copii au murit in zona incepand cu 25 aprilie, potrivit dr. Arbani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 ianuarie 2025
09 ianuarie 2025