Prima pagină » National » Focar de gripă la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală. Medicii anunţă peste 350 de cazuri pe zi

Focar de gripă la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală. Medicii anunţă peste 350 de cazuri pe zi

07 apr. 2022, 10:47,
BZI.ro, în National

Focar de gripă la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală. Purtătorul de cuvânt al Spitalului de copii „Grigore Alexandrescu” din București, dr. Raluca Alexandru, a declarat că în această perioadă, un număr foarte mare de copii ajung zilnic la camera de gardă a unităţii sanitare. Cele mai multe cazuri sunt de gripă şi viroză, iar cazurile de COVID-19 sunt în acest moment în scădere.

Medicii spun că tratamentul pentru aceste afecţiuni nu trebuie luat „după ureche”, şi este indicat ca părinţii să se adreseze prima dată medicului de familie sau medicului pediatru pentru prescrierea unui tratament corespunzător.

focar de gripă , fetita racita ce sta in pat cu un ursulet de plus in brate

r. Raluca Alexandru a declarat că la Unitatea de Primiri Urgențe vin zilnic peste 300 de cazuri pe zi, uneori chiar şi 350 pe durata unei singure garde

Focar de gripă la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală

Focar de gripă la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală. Dr. Raluca Alexandru a declarat că la Unitatea de Primiri Urgențe vin zilnic peste 300 de cazuri pe zi, uneori chiar şi 350 pe durata unei singure garde. Din toate aceste cazuri, aproximativ 200 sunt cazuri pediatrice, în general viroze respiratorii, viroze digestive, dar şi gripă, rotavirus şi bineînţeles, covidul, care nu a dispărut încă. Aceasta a mai precizat că majoritatea copiilor nu sunt vaccinaţi împotriva gripei, iar cei care fac simptomatologie şi care se internează nu sunt vaccinaţi.

„Enterovirozele sunt date de un alt virus, rotavirusul de exemplu, care dă probleme digestive, vărsături, diaree care duc la deshidratare şi de aceea copiii au nevoie de internare pentru perfuzare şi rehidratare, iar gripa este mai mult un virus respirator. Cazurile de COVID au scăzut, pe primul loc acum la copii este gripa urmată de enteroviroze”, a explicat medicul.

Dr. Raluca Alexandru spune că lipsa totală a restricţiilor este un mare pericol pentru copii, de vreme ce masca şi distanţarea au ajutat să ne protejăm în timpul pandemiei şi împotriva altor virusuri, nu numai împotriva SARS- CoV- 2.

„Când observă semne de boală la copil părinţii ar trebui să ia legătura cu un medic de familie, cu o policlinică, să urmărească evoluţia copilului, să-i ofere un tratament, nu este de primă intenţie de a veni în unitatea de primiri urgenţe a unui spital. Din păcate la noi la camera de gardă vin mulţi pentru a doua părere, adică au un tratament deja prescris şi urmează să mai aibă şi a doua părere că totuşi copilul mai face febră sau mai tuşeşte de o săptămână”, a afirmat Dr. Alexandru.

Medicul a mai precizat că aceste cazuri de viroze şi gripe apar mai mult acum pentru că este sezonul lor, dar mai ales, pentru că s-a renunţat la restricţiile respective, având în vedere că toate acele protecţii minimale pe care le avem, o mască, distanţare, ne protejau cât de cât şi de celelalte virusuri, nu numai de coronavirus.

focar de gripă, fetita racita ce sta invelita si bea ceai, inconjurata de ursuleti de plus

Medicul a mai precizat că aceste cazuri de viroze şi gripe apar mai mult acum pentru că este sezonul lor, dar mai ales, pentru că s-a renunţat la restricţiile respective

Complicaţiile date de gripă şi enteroviroză, destul de serioase

Medicul Alexandru Raluca a mai menţionat şi faptul că pneumoniile şi deshidratările sunt printre cele care presupun internarea copiilor pentru tratament de specialitate.

„Avem saloane speciale de gripă, saloane speciale de enteroviroze, acestea sunt predominante. La gripă pot apărea pneumoniile, iar în cazul rotavirusului sunt aceste deshidratări, o stare generală alterată şi este nevoie de perfuzii şi tratament injectabil”, a spus Dr. Alexandru.

Având în vedere că Ministerul Sănătăţii a achiziţionat deocamdată pentru imunizarea gratuită a populaţiei 2 milioane de doze de vaccin gripal, ministerul a precizat că până pe data de 27 martie s-au vaccinat antigripal aproximativ 1, 5 milioane de români cu ser asigurat de stat.

Conform coordatorului grupului de vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, medicul Gindrovel Dumitra, într-un sezon obişnuit, vaccinarea împotriva gripei trebuie făcută după data de 15 octombrie. Însă pentru a fi eficientă, vaccinarea trebuie făcută cu două săptămâni înainte de debutul sezonului gripal.

Spre exemplu însă, anul acesta avem de-a face cu un sezon atipic, tocmai din cauza restricţiilor impuse în pandemie, a regulilor de protecţie pe care le-am respectat. Medicul atrage atenţia totuşi că acum încă nu este prea târziu să ne vaccinăm, tocmai pentru că anul acesta acum au început să apară tot mai multe cazuri de gripă, în mod deosebit de gripă de tip A.

Reamintim, a fost anunțat un focar de gripă la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *