Prima pagină » Actualitate » Focar de gripă aviară lângă granița României
Focar de gripă aviară lângă granița României

Focar de gripă aviară lângă granița României

20 ian. 2022, 18:31,
în Actualitate

Un focar primar de gripă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, a fost anunțat de către Ungaria, la mai puțin de 10 km de granița de vest a României. Informațiile au fost transmise printr-un comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„Focarul a fost confirmat într-o fermă comercială de raţe, situată lângă localitatea Csengerujfalu din judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg. Efectivul afectat este de 37.462 de păsări.

Autorităţile maghiare au iniţiat măsurile de urgenţă, înclusiv uciderea întregului efectiv de păsări şi implementarea conformă a zonelor de protecţie (3 km) şi supraveghere (10 km), aferente noului focar”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, zona de supraveghere (10 km) stabilită ca urmare a depistării acestui focar de gripă aviară include 8 localităţi din judeţul Satu Mare, respectiv Boghiş, Domăneşti, Dacia, Dara, Doba, Oar, Paulian şi Traian.

Măsurile instituite de DSVSA

Astfel, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu-Mare a întreprins o serie de măsuri. A fost elaborat un plan privind instituirea măsurilor din zona de supraveghere din jurul focarului și s-a trimis la Centrul Local de Combatere a Bolilor spre aprobare.

Mai mult decât atât, s-a dispus efectuarea recensământului și examinarea clinică a păsărilor din exploatațiile cu palmipede, galinacee și altele.

Vor fi transmise instrucțiuni înspre fermierii din industria avicolă

În acest context, toate DSVSA (Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, n.r.) judeţene vor transmite în regim de urgenţă către toţi fermierii din industria avicolă instrucţiuni punctuale cu privire la respectarea cu stricteţe a procedurilor generale şi specifice de biosecuritate.

„Acestea vizează cu precădere activitatea de dezinfecţie, precum şi gestionarea substanţelor dezinfectante la nivelul dezinfectoarelor de încălţăminte, de mâini şi rutiere de la nivelul exploataţiei comerciale de păsări, iar eficienţa acţiunilor de decontaminare trebuie verificată prin teste specifice cu rezultate conforme”, se mai precizează în comunicat.

De asemenea, reprezentanții ANSVSA au menționat că este necesară o atenție specială asupra punctelor cu un grad înalt de risc de pătrundere a virusului, respectiv împrejmuirea continuă, verificarea structurală şi operaţională a filtrului sanitar, precum şi a spaţiului SNCU şi a spaţiului tampon de la intrarea în fiecare hală/adăpost.

Autoritățile impun mijloace de prevenire a răspândirii gripei aviare

Potrivit ANSVSA, se va acorda atenţie sporită asupra unor puncte critice de biosecuritate la nivelul fermelor comerciale, precum acţiunile de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare trebuie să fie efectuate sub supravegherea medicului veterinar de liberă practică împuternicit organizat în condiţiile legii, cu care proprietarul exploataţiei comerciale de păsări a încheiat contract oficial, acestea fiind executate de către o unitate autorizată sanitar-veterinar sau de către persoane atestate profesional să execute acest tip de acţiuni.

În plus, mişcarea persoanelor în exploataţiile comerciale de păsări se va face în mod restrictiv, iar accesul vizitatorilor în zona de producţie a exploataţiilor comerciale de păsări este permis numai după o perioadă de aşteptare de minimum 3 zile de la ultimul contact cu păsările domestice şi sălbatice.

Măsuri suplimentare și pentru angajații din domeniul exploatării comerciale de păsări

Totodată, personalului angajat în cadrul exploataţiei comerciale de păsări nu poate desfăşura activităţi similare în alte exploataţii de păsări, iar furajele trebuie să provină dintr-o unitate autorizată/înregistrată sanitar-veterinar şi trebuie să fie transportate în autovehicule special destinate şi înregistrate sanitar-veterinar pentru acest scop.

Conform declarațiilor autorităților, furajele trebuie să fie depozitate în spații sau containere închise dau ambalate în așa fel încât să nu fie expuse accesului păsărilor sălbatice, iar restul de furaje rămase în hrănitori sau în conductele de furajare nu trebuie să fie utilizate la următoarea serie de păsări.

„În funcţie de evoluţia epidemiologică a bolii în Ungaria, ANSVSA va actualiza informaţiile şi va impune, după caz, aplicarea de noi măsuri”, se mai spune în comunicat.

 

Judecata soților Ceaușescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`