Focar de Covid-19 la Spitalul „Sf. Sava” din Iași, deținut de afaceristul Viorel Blăjuț. Mai mulţi pacienţi în stare critică au fost infectaţi cu noul tip de virus, iar boala pentru ei ar putea fi fatală. Nimeni nu ştie momentan cine a adus virusul în spital, cert este că aceşti pacienţi şi-ar putea pierde viaţa din cauza neatenţiei personalului medical care i-a infectat
Focar de infecţie cu Covid-19 la Spitalul Sf. Sava din Iaşi, unde, mai mulţi pacienţi au fost infectaţi cu Covid-19. Cea mai mare problemă este că aceste persoane au fost internate în stare critică iar viaţa lor atârna de un fir de atât. Infecţia cu coronavirus ar putea fi fatală şi asta pentru că, sistemul lor imunitar este deja scăzut. Momentan, nimeni nu ştie cum a intrat virusul în unitatea medicală. Având în vedere faptul că fiecare pacient, înainte de internare este testat, iar mai apoi primeşte îngrijiri medicale, este greu de crezut că virusul s-ar fi răspândit de la un bolnav. Cu certitudine, acesta a fost adus din comunitate, de către angajaţi. Ceea ce susţine aceasta premisă, este faptul că, de la începutul pandemiei de Covid-19, pacienţii care urmează să se interneze în spital sunt testaţi, iar pe perioada internării, aceştia nu primesc vizite.
Potrivit DSP Iași, numărul total de cazuri de persoane infectate cu Covid-19 este de 15, dintre care 9 beneficiari și 6 angajați.
Mai mulţi pacienţi cu boli extrem de grave ar putea să își piardă viața
Mai mulţi pacienţi cu boli extrem de grave, internaţi la Spitalul Sf. Sava, deţinut de afaceristul Viorel Blajut, şi-ar putea pierde viaţa şi asta după ce au fost infectaţi cu Covid-19 în unitatea medicală în care au mers să se trateze.
”Îngrijirea paliativă reprezintă îngrijirea totală și activă a pacienților a căror boală nu mai răspunde la tratamentul curativ, controlul durerii și a altor simptome, situație în care aspectele psihologice, sociale și spirituale au o importanță majoră alături de cele fizice. Principalul scop al îngrijirilor paliative este acela de a asigura o cât mai bună calitate a vieții pentru bolnavi și pentru familiile acestora. Acest tip de îngrijire medicală este o formă de respect pentru om. În stadiile terminale ale bolilor care nu mai răspund la tratament, în lipsa unei îngrijiri adecvate, efectele durerii se resimt pe toate planurile vieții bolnavului și pot fi extrem de crude”, asta promite Spitalul Sf. Sava bolnavilor în stare critică. În realitate, lucrurile stau diferit.
Pacient mort la Spitalul Sf. Sava din Iaşi, exact în ziua în care unitatea medicală s-a transformat într-un focar. Coincidenta, sau lipsă de responsabilitate?
Surse ale redactorilor BZI spun că imediat după ce s-a depistat focarul de Covid-19 la Spitalul „Sf. Sava“ din Iaşi, pe palierul cu cei mai mulţi infectaţi, o persoană a murit. Nimeni nu va şti poate niciodată dacă a murit din cauza Covid-19 sau nu. Cert este că, nu este prima dată când unitatea medicală este reclamata pentru proaste servicii. În urmă cu aproximativ o săptămână, familia unei bătrâne internate în unitatea medicală, îi acuza pe medici de maltratare.
Rudele femeii externate plină de vânătăi din Spitalul „Sf. Sava” din Iași, deținut de Viorel Blăjuț, rup tăcerea. „Nu ne-au lăsat să vorbim cu ea două săptămâni. Era bătută și murdară când am găsit-o”
Rudele Mariei Dascălu rup tăcerea după ce femeia a fost externată plină de vânătăi din secția de Îngrijiri Paliative a Spitalului „Sf. Sava” din Iași deținut de afaceristul Viorel Blăjuț. Revoltați de cele întâmplate, nepoții femeii în vârstă de 85 de ani care are trei copii s-au mobilizat pentru a face lumină în această situație revoltătoare. Ieri dimineața, 13 august, aceștia au mers cu bătrâna la Institutul de Medicină Legală Iași pentru realizarea unui control amănunțit.
„După ce am luat-o din spital, azi dimineață am fost cu bunica mea la Institutul de Medicină Legală să facem un control. Bunica mea a fost lovită și am insistat să se facă un control în detaliu, iar un medic a spus că este posibil să fie vorba despre lovituri și ne-au trimis în altă parte să facem un control de specialitate. Am fost programați pe data de 18 august la Spitalul de Neurochirurgie. Acolo bunica mea urmează să facă un control la cap și să vedem exact ce s-a întâmplat. Ea nu poate să povestească ce s-a întâmplat, dar poate să răspundă. Am vrut să vedem când s-a întâmplat, a început să spună «DA» când am întrebat dacă «acum două săptămâni?». Ea este foarte slăbită și deshidratată, bea apă continuu de când a venit acasă”, povestește ieșeanul Sergiu Grosu, nepot al Mariei Dascălu.
Rudele Mariei Dascălu: „De fiecare dată când sunam, cei de la «Sf. Sava» spuneau că bătrâna este bine, dar niciodată nu ne-au dat-o personal la telefon”
Ieșeanca Maria Dascălu a suferit un accident vascular cerebral la începutul lunii iulie, iar rudele acesteia au internat-o la Spitalul „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași. După externare, femeia avea nevoie de o perioadă de recuperare de specialitate, iar pentru că toate locurile erau ocupate la Spitalul Clinic de Recuperare Iași, rudele au dus-o pe aceasta la spitalul privat „Sf. Sava” din Iași, deținut de afaceristul Viorel Blăjuț.
„Bătrâna a avut un accident cerebral și a fost internată la Spitalul de Neurochirurgie la Iași. Când a fost externată, medicii au spus că are nevoie de îngrijire specială pentru recuperare și ar fi bine să o internăm. Am fost la Spitalul de Recuperare din Nicolina, dar cei de acolo au spus că nu mai au locuri libere decât abia anul viitor. Din acest motiv am fost la Spitalul «Sf. Sava» și am internat-o acolo. Ne-au spus că nu avem voie să o vizităm pentru că e pandemie COVID-19 și că așa este regula în toate spitalele. De fiecare dată când sunam, cei de la «Sf. Sava» spuneau că bătrâna este bine, cooperează, mănâncă și așa mai departe, dar niciodată nu ne-au dat-o să vorbim cu ea personal la telefon”, au mai povestit rudele Mariei Dascălu.
Reprezentanții Spitalului „Sf. Sava” le-au spus aparținătorilor că femeia a căzut și s-a învinețit de la medicamente
Îngrijorați de faptul că nu au mai primit niciun semn personal de la Maria Dascălu, rudele ieșencei s-au dus după 20 de zile la spitalul „Sf. Sava” din Iași, unde au găsit-o pe aceasta plină de vânătăi și murdară.
„Când am fost ieri (12 august 2020) să o luăm, nici măcar nu ne-au primit înăuntru, au adus-o în curtea spitalului, era plină de vânătăi și murdară. Ei au spus că bătrâna a căzut și s-a lovit, dar avea multe semne de lovituri și vânătăi. Când le-am spus că nu pot fi semne de la căzătură, ei au explicat mai departe că, din cauza medicamentelor, la unele persoane sensibile pot apărea vânătăi pe corp. Au venit cu tot felul de explicații de genul acesta, deși este evident pe corpul bătrânei cum a fost legată de mâini și lovită”, mai spun rudele bătrânei.
Conducerea spitalului „Sf. Sava” a refuzat să comenteze situația pacientei externate cu vânătăi
În mod ironic, spitalul „Sf. Sava” din strada Mitropolit Varlaam este prezentat oficial în felul următor:
„Facilitățile noastre trec dincolo de confortul fizic al pacientului. Ne îngrijim de sănătatea psihică, emoțională și spirituală a acestuia, dar și a familiei sale. Din acest motiv, oferim posibilitatea de internare pe o perioadă nelimitată de timp și menținerea unei strânse legături cu familia pe tot parcursul internării”, se arată în descrierea făcută pe site-ul oficial al spitalului.
Întrebat despre situația pacientei externate plină de vânătăi, directorul spitalului „Sf. Sava”, Iulia Samoilă, a cerut reporterilor BZI trimiterea întrebărilor pe e-mail pentru a oferi un răspuns oficial. Până la închiderea ediției, reprezentanții spitalului „Sf. Sava”, deținut de omul de afaceri Viorel Blăjuț, nu au oferit un punct de vedere referitor la pacienta plină de vânătăi, care a fost externat în cursul zilei de 12 august 2020.
Controversatul afacerist Viorel Blăjuț, executat pentru că a uitat să plătească un împrumut de 5 milioane euro. Au fost puse ca garanție terenurile Red Hospital, Red Clinic și Iasisting
Probleme serioase pentru Iasisting SRL, principala companie controlată de controversatul om de afaceri Viorel Blăjuț, din cauza unui împrumut de 5 milioane de euro realizat în urmă cu mai mulți ani. Pentru că nu a primit banii la timp, Piraeus Bank (fosta Banca Carpatica) a decis reluarea proceselor de executare silită și a înaintat mai multe dosare în instanță pentru recuperarea unei sume de aproape 2,8 milioane de euro.
„Piraeus Bank solicită reluarea executării silite pentru sumele restante în termen de 15 zile de la primirea notificării 20.08.2019, suma totală de 2.839.216 euro reprezentând ratele neachitate, dobânzile și comisioanele aferente la 17.02.2020”, se arată în solicitarea făcută de Piraeus Bank SA.
Piraeus Bank a împrumutat firmele lui Viorel Blăjuț cu 5 milioane de euro
Reprezentanții Iasisting SRL au contestat în instanță demersurile de executare silită și au susținut faptul că cei de la Piraeus Bank nu ar fi comunicat nicio somație de plată cu privire la data scadenței ratelor în așa fel încât acestea să fie plătite la timp.
„Piraeus Bank SA și Piraeus Bank – Sucursala Iași nu și-au respectat obligațiile contractuale prevăzute în convenția de credit, anexele și actele adiționale, întrucât nu au comunicat contestatoarei nicio somație pentru achitarea la termenul limită de declarare a scadenței anticipate sau retragerii creditului, pentru a da posibilitatea acesteia de a soluționa amiabil situația conflictuală, pornind o executare silită vădit nelegală”, au arătat reprezentanții Iasisting SRL.
De cealaltă parte, oficialii Piraeus Bank au susținut faptul că s-a ajuns la demararea executării silite pe motiv că Iasisting SRL nu și-a îndeplinit obligațiile din contract, neachitând ratele la termen.
„Dacă erau îndeplinite obligațiile contractuale, nu ar fi procedat la demararea executării silite, întrucât cel mai mare prejudiciu îl suferă banca într-o asemenea situație. În condițiile în care intimata a acordat debitoarei principale Iasisting SRL credit în valoare de 5.000.000 euro, este clar că obiectivul intimatei este de a-și primi banii împrumutați împreună cu dobânda și comisioanele prevăzute în contractul de credit”, au arătat avocații Piraeus Bank SA.