Prima pagină » Coronavirus » Focar COVID-19 la o fabrică din Mehedinți! Peste 60 de angajați depistați pozitiv
Focar COVID-19 la o fabrică din Mehedinți! Peste 60 de angajați depistați pozitiv

Focar COVID-19 la o fabrică din Mehedinți! Peste 60 de angajați depistați pozitiv

24 iul. 2020, 12:47,
Cristian ZAVASTIN în Coronavirus

Focar de COVID-19 la o fabrică din Mehedinţi. 64 de angajați au fost depistați pozitiv, iar activitatea fabricii este acum oprită.

Fabrica de vagoane din județul Mehedinți are în total aproximativ 500 de angajați, iar 80% dintre aceștia au fost testați până în acest moment. Ancheta epidemiologică este în curs de desfășurare.

Focar COVID-19 la o fabrică din Mehedinți: Angajații, în izolare la domiciliu

„Unitatea a fost închisă încă de pe 17 iulie, încă de la primele de cazuri de îmbolnăviri înregistrate. Până ieri am avut un număr de 14 angajați confirmați pozitiv. În ultimele 24 de ore au fost confirmate 48 de persoane. Angajatorul a decis testarea întregului personal, aproximativ 460 de persoane. Toate persoanele se află în izolare la domiciliu, împreună cu familiile lor”, a declarat Codruța Vochescu, purtător de cuvânt DSP Mehedinți.

Focar COVId-19 la o companie din Brăila

Cea mai mare companie din Brăila se confruntă cu problema infectării angajaților cu COVID-19. Astfel, 50 de angajați de la o fabrică de cablaje auto, care are 3.400 de salariați, au fost diagnosticați cu COVID-19.

Prefectul Brăilei, Cătălin Boboc, îi avertizează pe oameni că dacă nu îşi vor lua toate măsurile de protecţie în timpul serviciului, dar şi în mijloacele de transport în comun când vin sau pleacă de la muncă, va fi obligat să închidă fabrica.

„Cel mai mare angajator din Brăila are 50 de angajaţi pozitivi. Cei mai mulţi au ajuns deja în spital, astăzi vor ajunge ultimii. Riscul de la Yazaki nu este doar unul epidemiologic. Trebuie să ţinem cont de impactul economic al unei crize majore care apare acolo, de impactul social, pentru că vorbim de 3.400 de angajaţi, adică 3.400 de familii din tot judeţul”, a declarat Cătălin Boboc.

Prefectul i-a avertizat pe angajați că dacă nu vor lua măsuri și nu se vor proteja, fabrica va fi închisă.

„Dacă nu vă luaţi măsuri, dacă nu vă protejaţi cei care ştiţi că aţi intrat în contact cu cazuri pozitive, nu staţi acasă, nu anunţaţi Direcţia de Sănătate Publică, vom fi obligaţi să luăm măsura închiderii fabricii! Iar asta are impact economic, social. Nu ştiu, poate investitorul chiar va spune: «Am plecat de la Brăila!». Nu ne permitem să facem treaba asta”, avertizează prefectul.

Firmele românești, lovite de COVID-19

Aproape 100 de angajaţi ai abatorului Smithfield din Timişoara, cel mai mare producător din industria cărnii de porc și un abator de carne din Vaslui se confruntă cu cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Acestora li se adaugă alte exemple precum Arctic din Găeşti, producătorul de electrocasnice, Kandia, cel mai mare producător local de ciocolată, Fan Courier, liderul pieţei de curierat, iar în acest caz este vorba despre firme care şi-au asumat public cazurile şi au vorbit despre măsurile luate.

Există însă multe situaţii în care angajaţilor li se cere maximă discreţie şi angajatorii încearcă să  controleze fluxul de informaţii care ajung la public.

Dincolo de măsurile de protecţie pentru angajaţi, care au implicat costuri de achiziţie a măştilor, dezinfectanţilor, majo­ritatea companiilor au oprit activi­ta­tea de producţie pentru procedurile de dezinfecţie, lucru care a dus la pierderi şi mai mari.

„Ne-a afectat destul de mult ca busi­ness, pentru că am oprit producţia. Circa 150 de tone de produse pierdute cât timp fabrica a fost închisă, acesta a fost impactul direct, vreo 30 de schimburi de producţie pierdute pe care încercăm să le recuperăm în perioada urmă­toare“, a spus Dragoş Militaru, directorul general al Kandia, cel mai mare producător local de ciocolată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`