Au fost depistate mai multe cazuri pozitive de COVID-19 la fabrica ArcelorMittal Tubular Products Iași SA, unul dintre cei mai mari angajatori privați din Iași. Un muncitor care s-a întors din concediu și care era asimptomatic a răspândit virusul în fabrica din Zona Industrială a Iașului. Cel puțin 15 angajați din cei aproape 300 ai ArcelorMittal au fost depistați pozitiv până în momentul de față, iar conducerea companiei va decide dacă va opri activitatea de producție și va trimite în carantină angajații
Situație alarmantă la unul dintre cei mai mari angajatori privați din Iași. Au fost depistate mai multe cazuri pozitive de COVID-19 în rândul salariaților din cadrul ArcelorMittal Tubular Products Iași. Până în momentul de față, conform primelor rezultate, au fost depistați pozitiv 15 angajați ai companiei din Zona Industrială a Iașului. Conform informațiilor, virusul a fost răspândit de un muncitor care s-a întors din concediu în urmă cu mai multe zile și care nu știa că este purtător al virusului pentru că nu prezenta niciun simptom. În urma testărilor făcute în ultimele zile s-a descoperit însă faptul că muncitorul asimptomatic ar fi răspândit virusul și altor colegi, care au prezentat imediat simptomele specifice Coronavirus.
Conducerea ArcelorMittal Tubular Products va decide dacă închide fabrica din Zona Industrială Iași
Rezultatele testelor au căzut ca o bombă peste conducerea firmei unde lucrează aproape 300 de angajați. În funcție de rezultatele finale ale testărilor care vor fi realizate în periaoda aceasta, conducerea ArcelorMittal Tubular Products Iași va decide dacă închide activitatea de producție în fabrica din Zona Industrială a Iașului, fie ea parțial sau complet. Dacă muncitorii vor fi trimiși în carantină sau în șomaj tehnic, se va decide în funcție de secțiile unde a fost descoperit virusul.
În fabricile ArcelorMittal din Zona Industrială a Iașului și din Roman lucrează sute de angajați
ArcelorMittal Tubular Products produce în Zona Industrială Iași și Roman țevi sudate longitudinal, pe linii de fabricație germane, rusești și italiene, în principal din bandă laminată la cald. Fiind unul dintre cei mai mari angajatori din județul Iași, cu o medie de 250 de salariați în ultimii ani, Arcelor Mittal Iași a vândut în ultimii doi ani active imobiliare în valoare de peste 12 milioane de lei și a scos la vânzare alte loturi cu o suprafață totală de aproape 18.000 mp. Compania controlată de magnatul indian Lakshmi Mittal a avut pierderi uriașe începând din 2017, cea mai mare pierdere din istoria recentă a companiei.
Pierderile înregistrate de fabricile Arcelor Mittal din Iași și Roman ating cote istorice, care ar putea îngropa pe deplin activitatea Arcelor Mittal Tubular Products în zona Moldovei. Cele două uzine care produc țevi metalice de peste zece ani au înregistrat în 2019 o pierdere cumulată de peste 20 de milioane de euro. Pentru a acoperi măcar o parte din datorii, Arcelor Mittal Tubular Products a scos la vânzare mai multe loturi prin care încearcă astfel să obțină peste 2 milioane de euro, fără să renunțe însă la activitatea de producție. Compania din Iași a obținut în ultimii doi ani circa 12 milioane de lei din vânzarea activelor și a reușit astfel să se mențină pe piață, contrar altor companii asemănătoare care au ajuns în pragul falimentului.
Înființată în 1962, firma avea peste 1.600 de angajați
Ca administratori ai ArcelorMittal Tubular Products Iași SA figurează un anume Cosmin Toma și cetățeanul indian Jeyachandran Rajasekaran. Societatea a luat ființă în anul 1962 cu denumirea de Uzina Metalurgică Iași și a cunoscut mai multe etape importante. În 1991, prin reorganizare, Metalurgica Iași s-a transformat în Tepro SA prin preluarea integrală a fostei companii de stat. În 2003, societatea comercială Tepro SA Iași a fost achiziționată de către LNM Holdings NV (redenumită Mittal Steel Holdings AG și în prezent Arcelor Mittal Holdings AG).